Temat: Gotować płatki owsiane czy zalewać wrzątkiem?

Konkretnie chodzi mi o płatki owsiane górskie.

Zalewać wrzątkiem czy gotować?

Jak zaleję wrzątkiem to muszę przykryć na kilka minut?

Ja (żeby nie zmywać haha) wsypuję płatki do miski i zalewam wrzątkiem żeby je przykryć, zostawiam na chwilę i w tym czasie kroję owoce. Wrzucam owoce, mieszam wszystko i gotowe :)

ja raz gotuję ale dosłownie minutę a raz zalewam tylko wrzątkiem i do napęcznienia

Ja ani nie gotuje ani nie zalewam wrzątkiem. Wieczorem zalewam zimną wodą i zostawiam do rana. Rano do mikrofalówki i są mięciutkie. 

Możesz zalać wrzątkiem i poczekać dosłownie chwilę. Ja osobiście zalewam na zimno dzień wcześniej, rano tylko dodatki i gotowe.

Pasek wagi

ja zalewam wrzacym mlekiem czekam 10 min i gotowe :)

Ja robię i tak i tak, dla mnie nie ma żądnej różnicy 

Zależy jakie płatki, niektóre sa błyskawiczne i nie trzeba ich gotowac a sa takie ktore tzreba. Te błyskawiczne maja chyba wyzszy indeks glikemiczny z reguły.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.