- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 kwietnia 2011, 13:13
2 kwietnia 2011, 13:20
2 kwietnia 2011, 13:27
Racuchy są bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Poniżej podaję przepis:
Składniki:
• Mąka pszenna Graham typ 1850 1,5 szklanki
• Kefir lub zsiadłe mleko 1 szklanka
• Jaja 1 sztuka
• Jabłka 2 średnie
• Oliwa z oliwek
• Przyprawy, np. imbir, cynamon
Sposób przyrządzania:
• Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Łączymy z jajem.
• Ciągle mieszając dolewamy kefir.
• Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubym tarle.
• Dodajemy do masy, mieszamy.
• Warto odstawić ciasto na kilka minut – wtedy mąka napęcznieje i uzyska odpowiednią konsystencję.
• Ciasto powinno być dość gęste, nie może ściekać z łyżki stróżką – w razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Gdyby było zbyt gęste- rozrzedzić kefirem.
• Rozgrzać teflonową patelnię, dodać oliwę z oliwek i smażyć racuchy na złoty kolor.
Pozdrawiam i życzę smacznego :)
2 kwietnia 2011, 13:50