- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
16 sierpnia 2018, 08:02
Zastanawiam się z kad bierze się IO czy jest to skutek ciągłego podjadania?Polki w sklepach atakują nas tysiącami produktów i już nawet tych zdrowych jest tyle ze można stracic panowanie nad ilocia jedzonych przekąsek lub wielkoscia zjadanych porcji.
16 sierpnia 2018, 08:04
Nie wiem czy mam insulinoopornośc, nie mierzyłam sobie tego. Ale mam to samo, mogłabym jeść bardzo duże porcje, a jak licze kalorie ba zdrowej, zbilansowanej diecie, to jem w porównaniu bardzo mało. Poza tym ciagle podjadalym, a trzymanie się co 3 h posiłków to trochę katorga dla mnie.
16 sierpnia 2018, 08:37
Na IO wpływa głównie zła dieta, kiepskie nawyki żywieniowe - w tym też podjadanie, brak ruchu, otyłość, no i również w jakimś stopniu genetyka (osoby mające w rodzinie cukrzyków są bardziej narażone, dlatego powinny uważać na dietę).
Edytowany przez Dominika47 16 sierpnia 2018, 10:13
16 sierpnia 2018, 10:08
na to wpływa masa czynników, z czego 2 najważniejsze - dieta i brak ruchu - niestety. Zresztą IO bardzo często jest wstępem do cukrzycy II. Geny mogą dawać dyspozycje do zachorowania, ale nie oznacza to, że jeśli rodzice mają to dziecko też - dobra dieta, zwyczajna aktywność fizyczna - to klucz moim zdaniem do zdrowia. Na obniżenie czynnika ryzyka zachorowania na IO chroni kawa ( kwas chlorogenowy w niej zawarty spowalnia absorpcję glukozy ) :)
16 sierpnia 2018, 23:08
Ja zachorowałam pomimo tego, że ćwiczyłam sporo (bieganie co 2 dzień 10 kilometrów), nie jadłam dużo, raczej tak normalnie, ale nie pod kątem IO, zdarzało mi się czasem okresowo głodzić, i przypuszczam, że u mnie to właśnie to mogło mieć wpływ na hormony i IO. Przypuszczam też, że sporo robią tu jednak geny, bo dwaj moi dziadkowie mieli cukrzycę.