Temat: Kawa mrożona

Czy ktoś się orientuje ile kostek lodu trzebaby dać do blendera żeby zrobić kawę mrożoną o konsystencji takiej jak wychodzi z kawiarni? Bo jak robię w domu to zawsze jest taka zwykła wodnista, a te frappe z kawiarni są takie gęste od lodu - i taką bym chciała. :(( 

ps. macie jakieś sprawdzone fajne przepisy na frappe?

Od kostek lodu nie będzie gęste bo to dalej woda. Oni dodają lody - kawowe/czekoladowe, śmietankowe, dlatego są takie dobre i gęste

od lodu nie wyjdzie ci gęsta kawa. Dodaj lodow wtedy juz tak. 

dokładnie. Dają na 300 ml tej „kawy” około 2 gałki lodów 

Niekoniecznie dodają lody. w starbucksie etc. mają zagęszczacz (nie wiem czy kiedys zwrocilas uwagę, ze wsypują z 1-2 lyzki takiego proszku zawsze). To stąd ta konsystencja. W domu Ci może nie wyjść niestety tak samo.

Do tego mają też na pewno jakieś specjalistyczne maszyny. Dodaj lodów i na pewno będzie pyszne ;)

patasola napisał(a):

Niekoniecznie dodają lody. w starbucksie etc. mają zagęszczacz (nie wiem czy kiedys zwrocilas uwagę, ze wsypują z 1-2 lyzki takiego proszku zawsze). To stąd ta konsystencja. W domu Ci może nie wyjść niestety tak samo.

Właśnie wiem, że nie dodają lodów, bo pytałam i w sumie można wszystko obejrzeć po kolei jak robią w tych małych kawiarniach. I właśnie widziałam, że kruszą lód w blenderze, potem czasem nawet zostają kawałki tego lodu i nie da się wciągnąć przez słomkę :p Może masz rację że to ten zagęszczacz. Pokombinuje z lodami więc :D

zamiast lodu możesz zamrozić kawę i pokruszyć jak lód, wtedy nie będzie rozrzedzona 

Dokładnie miałam to napisać- do kawy zamrażaj w kostkach napar kawowy, to niczego nie rozwodnisz i nie będziesz musiała dodawać ani lodów ani zagęstników..

Zrób z lodami, jest przepyszna. Gęsta, kremowa i nadal smakuje kawą. Ja dodaję sporo, 2 gałki na kubek. Ostatnio zrobiłam z carte d'or, smak tiramisu, wyszła super. Jest też taki preparat do zagęszczania jedzenia, nutilis chyba ale nie wiem jak z nim wyjdzie w kawie.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.