- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
30 lipca 2018, 09:40
Czy ktoś się orientuje ile kostek lodu trzebaby dać do blendera żeby zrobić kawę mrożoną o konsystencji takiej jak wychodzi z kawiarni? Bo jak robię w domu to zawsze jest taka zwykła wodnista, a te frappe z kawiarni są takie gęste od lodu - i taką bym chciała. :((
ps. macie jakieś sprawdzone fajne przepisy na frappe?
Edytowany przez rosel 30 lipca 2018, 09:41
30 lipca 2018, 09:52
Od kostek lodu nie będzie gęste bo to dalej woda. Oni dodają lody - kawowe/czekoladowe, śmietankowe, dlatego są takie dobre i gęste
30 lipca 2018, 09:56
od lodu nie wyjdzie ci gęsta kawa. Dodaj lodow wtedy juz tak.
30 lipca 2018, 10:13
Niekoniecznie dodają lody. w starbucksie etc. mają zagęszczacz (nie wiem czy kiedys zwrocilas uwagę, ze wsypują z 1-2 lyzki takiego proszku zawsze). To stąd ta konsystencja. W domu Ci może nie wyjść niestety tak samo.
30 lipca 2018, 10:20
Do tego mają też na pewno jakieś specjalistyczne maszyny. Dodaj lodów i na pewno będzie pyszne ;)
30 lipca 2018, 10:36
Niekoniecznie dodają lody. w starbucksie etc. mają zagęszczacz (nie wiem czy kiedys zwrocilas uwagę, ze wsypują z 1-2 lyzki takiego proszku zawsze). To stąd ta konsystencja. W domu Ci może nie wyjść niestety tak samo.
Właśnie wiem, że nie dodają lodów, bo pytałam i w sumie można wszystko obejrzeć po kolei jak robią w tych małych kawiarniach. I właśnie widziałam, że kruszą lód w blenderze, potem czasem nawet zostają kawałki tego lodu i nie da się wciągnąć przez słomkę Może masz rację że to ten zagęszczacz. Pokombinuje z lodami więc
30 lipca 2018, 11:00
zamiast lodu możesz zamrozić kawę i pokruszyć jak lód, wtedy nie będzie rozrzedzona
30 lipca 2018, 11:55
Dokładnie miałam to napisać- do kawy zamrażaj w kostkach napar kawowy, to niczego nie rozwodnisz i nie będziesz musiała dodawać ani lodów ani zagęstników..
30 lipca 2018, 21:43
Zrób z lodami, jest przepyszna. Gęsta, kremowa i nadal smakuje kawą. Ja dodaję sporo, 2 gałki na kubek. Ostatnio zrobiłam z carte d'or, smak tiramisu, wyszła super. Jest też taki preparat do zagęszczania jedzenia, nutilis chyba ale nie wiem jak z nim wyjdzie w kawie.