Temat: Ile kalorii w kurczaku

Luźne pytanie, proszę się nie burzyć (Forum jest podobno do zadawania pytań)

Wciąż liczę kalorie, dziś mam w domu polędwiczki z kurczaka z lidla i chcę zużyć do obiadu. Ile policzyć na 100g surowego mięsa? Czy 100kcal/100g będzie ok? Czy więcej?

coconut.charlotte napisał(a):

Luźne pytanie, proszę się nie burzyć (Forum jest podobno do zadawania pytań)Wciąż liczę kalorie, dziś mam w domu polędwiczki z kurczaka z lidla i chcę zużyć do obiadu. Ile policzyć na 100g surowego mięsa? Czy 100kcal/100g będzie ok? Czy więcej?

a czy mięso lidlowe nie jest pakowane na tackach? To powinna być tabelka na opakowaniu :) 100/100 będzie ok

ps. W sumie nie pomyślałam że se te polędwiczki wyciełaś z całego kurczaka to tabelki nie bedzie :P

Pasek wagi

http://www.ilewazy.pl/poledwiczka-z-piersi-kurczak...

Jak najbardziej ok;)

myślę, ze ok 

Karolka_83 napisał(a):

coconut.charlotte napisał(a):

Luźne pytanie, proszę się nie burzyć (Forum jest podobno do zadawania pytań)Wciąż liczę kalorie, dziś mam w domu polędwiczki z kurczaka z lidla i chcę zużyć do obiadu. Ile policzyć na 100g surowego mięsa? Czy 100kcal/100g będzie ok? Czy więcej?
a czy mięso lidlowe nie jest pakowane na tackach? To powinna być tabelka na opakowaniu :) 100/100 będzie okps. W sumie nie pomyślałam że se te polędwiczki wyciełaś z całego kurczaka to tabelki nie bedzie :P
 

Właśnie nie było tabelki :D

Nie wiem może się nie znam ;) Ale chyba nie będziesz jeść surowych polędwiczek kalorie liczy sie się już przygotowanego kurczaka i te kalorie będą różne w zależności czy kurczak był ugotowany, usmażony, uduszony czy upieczony i zwykle wyższe kalorie niż surowego mięsa.

Pasek wagi

Cefira napisał(a):

Nie wiem może się nie znam ;) Ale chyba nie będziesz jeść surowych polędwiczek kalorie liczy sie się już przygotowanego kurczaka i te kalorie będą różne w zależności czy kurczak był ugotowany, usmażony, uduszony czy upieczony i zwykle wyższe kalorie niż surowego mięsa.
 

Ty tak serio......? :D :D 

Waży się surowe mięso i liczy kaloryczność. Nie zmieni magicznie liczby kcal jeśli je ugotuję. Jeśli je usmażę np. na łyżce oleju to doliczę kalorie z łyżki oleju. Proste ..... 

coconut.charlotte napisał(a):

Cefira napisał(a):

Nie wiem może się nie znam ;) Ale chyba nie będziesz jeść surowych polędwiczek kalorie liczy sie się już przygotowanego kurczaka i te kalorie będą różne w zależności czy kurczak był ugotowany, usmażony, uduszony czy upieczony i zwykle wyższe kalorie niż surowego mięsa.
 Ty tak serio......? :D :D Waży się surowe mięso i liczy kaloryczność. Nie zmieni magicznie liczby kcal jeśli je ugotuję. Jeśli je usmażę np. na łyżce oleju to doliczę kalorie z łyżki oleju. Proste ..... 

Myślę, że chodzi o to, że objętościowo ugotowane rzeczy mają inną gramaturę chociażby przez to, że mają w środku więcej lub mniej wody. Kaloryczność nie zmienia się, gramatura tak. Jednak są to tak znikome wartości, że nie warto sobie tym nawet głowy zawracać. Gdzieś czytałam, że gotowanie zmienia kaloryczność potraw, bo zachodzą pewne procesy ale znowu, to są tak niewielkie wartości, że nie ma co się tym przejmować. Oczywiście zmienia się też ig produktów i to już ma nieco większy wpływ dla tych co oczywiście zwracają uwagę na ig.

TurangaLeela napisał(a):

coconut.charlotte napisał(a):

Cefira napisał(a):

Nie wiem może się nie znam ;) Ale chyba nie będziesz jeść surowych polędwiczek kalorie liczy sie się już przygotowanego kurczaka i te kalorie będą różne w zależności czy kurczak był ugotowany, usmażony, uduszony czy upieczony i zwykle wyższe kalorie niż surowego mięsa.
 Ty tak serio......? :D :D Waży się surowe mięso i liczy kaloryczność. Nie zmieni magicznie liczby kcal jeśli je ugotuję. Jeśli je usmażę np. na łyżce oleju to doliczę kalorie z łyżki oleju. Proste ..... 
Myślę, że chodzi o to, że objętościowo ugotowane rzeczy mają inną gramaturę chociażby przez to, że mają w środku więcej lub mniej wody. Kaloryczność nie zmienia się, gramatura tak. Jednak są to tak znikome wartości, że nie warto sobie tym nawet głowy zawracać. Gdzieś czytałam, że gotowanie zmienia kaloryczność potraw, bo zachodzą pewne procesy ale znowu, to są tak niewielkie wartości, że nie ma co się tym przejmować. Oczywiście zmienia się też ig produktów i to już ma nieco większy wpływ dla tych co oczywiście zwracają uwagę na ig.

Zmienia się waga, kaloryczność nie. Więc inne będę wartości dla 100g surowego, a inne dla ugotowanego.

Chyba że mówimy o sytuacji gdzie tłustą kiełbasę wrzucimy i ugotujemy w wodzie i trochę tego tłuszczu zostanie w wodzie :P

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.