Temat: hamburger

czym się różni, i czy w goloe, hamburger kupiony w barze, a taki domowy, ale robionu z produktów kupionych w sklepie?
Pasek wagi
cena :d
Pasek wagi
Nie tylko ceną.
Bo w takich budkach sos to zazwyczaj majonez, musztarda ketchup, a ty możesz sobie zrobić np. jogurt naturalny, ketchup, czosnek. Mięso smażone na głębokim i często dość starym tłuszczu.
czyli s wkrócie taki domowy i tak od święta:)
Pasek wagi
Mozesz sobie zrobic ''dietetycznego'' hamburgera;)Ponizej przepis z programu ''Rewolucja na talerzu;)

HAMBURGERY (4 porcje)



Burger:
250g mielonego udźca z indyka
2 płaskie łyżki twarożku ziarnistego light
2 gałązki tymianku cytrynowego
skórka z połowy cytryny
½  łyżeczki musztardy
sól i pieprz

Dodatki:
kilka listków chrupiącej sałaty
kiełki
pomidor
2 bułki pełnoziarniste
domowy ketchup

Twarożek odsączyć z nadmiaru serwatki, starannie  rozdrobnić widelcem, połączyć z mięsem. Dodać sól, pieprz, listki tymianku, drobno posiekaną skórkę cytrynową, musztardę, wyrobić masę. Uformować 4 płaskie kotleciki i smażyć na patelni teflonowej na niedużym gazie. Podawać z bułką pełnoziarnistą, domowym ketchupem, pomidorem, kiełkami i chrupiąca sałatą.
Tradycyjny hamburger ma 350 kcal, nasza wersja 225 kcal
zjdłem ostatni kupionego i załuje do dziś-kiedys sam zrobiłem i chyba trzebab bedzie to powtórzyc kiedys
muszę przyznać, że przepis zapowiada się ciekawie:) na pewno wypróbuje
Pasek wagi
Taki w barze jeszcze zależy gdzie, ale najczęściej jest ze starego mięsa, smażony na starym oleju, ma napakowane tłuszczu.
Pasek wagi
tym że ja sama zrobisz to MASZ PEWNOŚĆ  co w ogóle jesz.. i że świeże..
Różni się przede wszystkim zawartością najgorszego możliwego świństwa: tłuszczu TRANS, który jest odpowiedzialny za przyrost oponki wokół brzucha (i nie tylko oczywiście...), nawet gdy mięso, pieczywo, sosy i dodatki będą identyczne, to właśnie ta różnica JAKOŚCI uzytego tłuszczu (nie ilości, nie wartości energetycznej!) sprawia, że "tuczące" właściwości wszelkich fastfudy, ale też przemysłowo produkowanych słodyczy i wyrobów piekarniczych w duzej mierze wynikają z zawartosci izomerów typu trans. Oczywiście podaję w dużym uproszczeniu, bo 99% tu obecnych i tak patrzy wyłącznie na kalorie...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.