Temat: Czym smarować kanapki?

Witam! 

Wiem, może to ciut dziwne pytanie, ale gnębi mnie od kilku dni. 
1) Masłem smarować nie powinno się, bo zawiera wiele tłuszczu (cholesterol i te sprawy)
2) Margaryną smarować nie powinno się, bo tłusta. 
3) Serkiem topionym też nie, bo jest tłusty.

Czym więc je smarować? Same nie są smaczne. Macie jakieś propozycje?


mam wykupiona dietke Vitalekka, tam na sniadania i kolacje mam zwykle kanapki i w przepisach mam maslo smietankowe,,zatem mysle ze maslo jest ok...wiadomo z umiarem
Na wzór śródziemnomorski - skropić oliwą albo wręcz zanurzać kawałki pieczywa w oliwie :)
> niczym. są bardzo smaczne, o ile nie jest to
> chleb+ser i tyle. jeżeli zrobisz sobie kanapkę z
> szynką, sałatą, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką to
> żadne smarowidło nie będzie potrzebne. ale jak już
> to ja stawiam na masło - bardziej mi smakuje.

Mi, za przeproszeniem, wszystko się z tej kanapki spierdziela jak tyle dam na nią. :p
> > Witam! Wiem, może to ciut dziwne pytanie, ale>
> gnębi mnie od kilku dni. 1) Masłem smarować nie>
> powinno się, bo zawiera wiele tłuszczu>
> (cholesterol i te sprawy)2) Margaryną smarować
> nie> powinno się, bo tłusta. 3) Serkiem topionym
> też> nie, bo jest tłusty.Czym więc je smarować?
> Same> nie są smaczne. Macie jakieś
> propozycje?Oliwą z oliwek i innymi dobrymi olejami
> czy choć by awokado - zawierają tłuszcze OMEGA
> wspomagające odchudzanie.

Najlepsze masło. Awokado zawiera śladowe ilości omega3, patrz tu:
Oliwa z wielonienasyconych ma głównie kwas linolowy
Ogólnie - oliwa i awokado to źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, a nie wielonienasyconych, do których należą omega3 i 6.


> > > Witam! Wiem, może to ciut dziwne pytanie,
> ale>> gnębi mnie od kilku dni. 1) Masłem smarować
> nie>> powinno się, bo zawiera wiele tłuszczu>>
> (cholesterol i te sprawy)2) Margaryną smarować>
> nie> powinno się, bo tłusta. 3) Serkiem topionym>
> też> nie, bo jest tłusty.Czym więc je smarować?>
> Same> nie są smaczne. Macie jakieś>
> propozycje?Oliwą z oliwek i innymi dobrymi
> olejami> czy choć by awokado - zawierają tłuszcze
> OMEGA> wspomagające odchudzanie.Najlepsze masło.
> Awokado zawiera śladowe ilości omega3, patrz
> tu:http://www.niam.pl/produkty/produkt/1593-awokadoOliwa
> z wielonienasyconych ma głównie kwas
> linolowyhttp://www.niam.pl/produkty/produkt/1355-oliwa_z_oliwekOgólnie
> - oliwa i awokado to źródło kwasów tłuszczowych
> jednonienasyconych, a nie wielonienasyconych, do
> których należą omega3 i 6.


Teraz będziesz sprawdzał moje wypowiedzi na każdym kroku za to że nie podzielam zdania o smalcu? Wybacz wolę zwilżyć kanapkę oliwą czy olejem rzepakowym  bądź awokado, bo lubię i jest zdrowiej. Na pewnoe jest to lepsza alternatywa niż ketchup zawierający skrobie kukurydzianą i mnóstwo cukru czy majonez albo serek topiony. Po za tym mój trener uważa, że tłuszcz pochodzący z oliwy czy olei jest wskazany i nie wnikam ju z tu czy ma OMEGI czy nie BO MOGŁAM SIĘ POMYLIĆ, ale z pewnością jest wartościowszy od smalcu ;-)
Nie, tylko nie wyciągam Cię (i być może innych użytkowników) z błędu.
masłem.. tylko z napisem masło na opakowaniu, nie tłuszczem mlecznym!

masło o zawartości tłuszczu min 82% tylko to jest prawdziwe
Pasek wagi
Ja używam Lurpaka-uwielbiam ten smak
ja lubie musztardą:) polecana przez dietetyków zamiast masla.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.