Temat: Jakie są wasze ulubione przepisy na owsiankę?

Szukam inspiracji ;)

mleko, platki owsiane, kakao, owoce, troche stewii :D

1. zalewam wrzątkiem płatki wieczorem dnia poprzedniego, zostawiam pod przykryciem. 
2. gotuję mleko
3. gdy mleko się gotuje - dodaję płatki (dzięki temu owsianka jest gęstsza)
4. jem z odrobiną ksylitolu, bananami i słonecznikiem

zalewam platki wrzatkiem na ok. 15 minut, dodaje owoce w zaleznosci co mam lub na jakie mam ochote, garsc cranberys i zalewam mlekiem kokosowym, czasem odrobina miodu.

płatki owsiane górskie, mleko 1,5% albo 2%, banan, maliny/borówki amerykańskie, orzechy nerkowca, albo jabłko i masło orzechowe 100% :D

Pasek wagi

zalewam płatki i otręby mlekiem z kartonu, kroje owocki świeże i/lub suszone, czasem jakieś pestki dyni, słonecznik, płatki migdałów. Nie wiem czy to podchodzi pod owsiankę bo nie jest gotowane ano nawet podgrzewane w żaden sposób. Próbowałam kiedyś na ciepło ale z owoce z ciepłym mlekiem mi się gryzą, gorzej to smakuje. 

Pasek wagi

a kto umie przyrzadzic owsianke na slono?

Płatki (u mnie nie owsiane, ale zasada ta sama), śmietana 30stka albo 36stka albo jogurt grecki, orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce), migdały, nasiona chia, len mielony, banan (a jak mam, to truskawki). 

Pasek wagi

NajwyzszeDobro napisał(a):

a kto umie przyrzadzic owsianke na slono?

ja teraz unikam mleka  ale kiedys bardzo lubilam platki gotowane na mleku i lekko posolone, zawsze gotowalam dluzej zeby byly lekko rozgotowane.

Ja jedynie lubie owsianke z mandarynkami :/ mleko, platki, 3 mandarynki

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.