Temat: pomoże niech mi ktoś!

hej dziewczyny! mam do Was pytanie. mianowicie chodzi o to jak naprawdę jest z tym dukanem i czy tempo chudnięcia jest takie same jak np. na 1000kcal? byłam na dukanie 3 tygodnie i zrezygnowałam bo jak policzyłam jadłam dziennie jakieś 700kcal... i tak szok, że wytrzymałam te 3 tygodnie... :O po przerwaniu rzuciłam się na żarcie jakbym go nigdy nie widziała, ale co poradzisz? takie życie... nie chcę rezygnować z odchudzania i mam zamiar przejść na 1000kcal ewentualnie 1500kcal. byłabym wdzięczna gdyby któraś z Was napisała mi najlepiej co na takiej diecie jeść żeby kg spadała. oczywiście ćwiczyć będę. czy to wgl możliwe żeby do września schudnąć 15kg? mam 170 i 80/78kg. pzdr i powodzeńska w odchudzaniu! pamiętajcie nawet jak Wam się zdarzy jakaś wpadka, że zjecie zakazany produkt to nie ma co się katować i kończyć diety tylko ruszyć dupsku i iść na szybki spacer albo pobiegać! :)
Dieta proteinowa jest mocno przeceniana. Ma niewiele wspólnego ze zdrowym stylem życia, który ściśle powinien się wiązać z dietą odchudzającą. Bo nie chodzi wyłącznie o spadek masy ciała. Kuracja ma wykształcić nawyki żywieniowe idealne dla polepszania stanu naszych organizmów. Powinnaś obliczyć sobie dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Z sumy łącznej odjąć jakieś 700-800 kalorii, dołożyć sporo pracy na siłowni, basenie i efekt będzie olśniewający. Ja stosuję dietę około 1500 kalorii. Nigdy nie bawiłam się w dokładnie obliczanie, bo cały czas chudnę. Czuję się rewelacyjnie. Przespane noce, więcej energii, zmiana duchowa, to tylko niektóre korzyści płynące z cierpliwości i ciężkiej pracy. Trzymaj się i odchudzaj z głową!
Pasek wagi
tEMpo chudnięcia, tępy może być noz lub osoba.
błąd każdemu zdarzyć się może, ale dzięki za uświadomienie. :) 
hm, ogranicz chleb, najlepiej zamień go na ciemny wieloziarnisty, ryż biały na ryż brązowy, ogranicz cukier w miarę możliwości, pij zieloną herbatę, dużo wody, z makaronem też uważaj, jeśli masz parowar to najlepiej w ten sposób robić obiady lub w piekarniku, unikaj tłustego, słodkiego no i licz kalorie. podobno powinno się odjąć 500kcal od dziennego zapotrzebowania i w ten sposób chudnie się bodajże 0,5kg tygodniowo, ale nie chcę Cię skłamać. niech lepiej wypowiedzą się weteranki :)
Już wysłałam :) Powodzenia
Na Dukanie nie liczy się kcal jeż ile chcesz może właśnie za malo jadłaś .Dukan nie jest do ograniczenia jedzenia tylko musisz spożywać jak najwiecej białaka .I oczywiście odpowiednie produkty ,jak najmniej węglowodanów i tłuszczy .
proponuje 1500 kcal

PODSTAWY UKŁADANIA DIETY

Jak powinno się układać dietę? Co powinniśmy brać pod uwagę? Jak dobierać produkty? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym krótkim instruktażu. Pominę tu całkowicie obliczanie zapotrzebowania i liczenie kalorii w posiłkach, bo nie zawsze trzeba to robić. Wystarczy dobrze jeść.
Temat został potraktowany ogólnie, nie jest to konkretna dieta, bo nie da się ułożyć jednej rozpiski dla wszystkich. Każdy jednak kto zaznajomi się z tym tematem powinien mieć solidne podstawy do ułożenia własnej diety.

BIAŁKA

Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm nie potrafi ich syntezować.

Źródłami białka są:
* jajka
- jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy żółtek, bo są one zbyt wartościowe.
* mięsa
- drób (kurczak, indyk) - ze względu na sporą zawartość białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu
- wołowina - bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać wołowinę do jadłospisu
- wieprzowina - szczególnie te chude części - schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu.
* ryby
- ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste.
* owoce morza
- krewetki, małże...
Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła białka powinniśmy spożywać w ciągu dnia.
* twarogi
- twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o takich właściwościach jak długi czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas. Twaróg jadamy półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego.


TŁUSZCZE
Tłuszcze są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Są między innymi źródłem energii, utrzymują w odpowiednim stanie nasz układ sercowo-naczyniowy czy układ hormonalny itp.
Powinniśmy też wiedzieć, że odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 jest co najmniej 1 do 4.
Źródłami tłuszczy są:
* tłuste ryby morskie
- to bogactwo dlugołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA i EPA).
- tran - jeśli nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości tego tłuszczu z ryb. Tran jest numerem 1 na mojej liście suplementów.
- omega-3 - j.w.
* orzechy
- włoskie, brazylijskie, migdały - polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie.
* oleje
- lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek
Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu.

WĘGLOWODANY
Węglowodany są bardzo dobrym źródłem energii, ale nie koniecznie potrzebnym w ciągu dnia.
Źródłami węglowodanów są:
* nasiona
- kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo
- biały ryż, ziemniaki - dozwolone tylko po treningu.
- miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy
- owoce - źródło fruktozy

Unikajmy słodyczy, chipsów, słodkich napojów oraz śmieciowego jedzenia. To najczęściej są źródła problemów z nadwagą. Nie zapominajmy, że połączenie tłuszczy trans i cukrów prostych jest najgorszym z możliwych.

czyli w skrócie
Jedz 5 posiłków,co 3 godz., kolacja 3 godz. przed snem
minimum 1400-1500kcal
pieczywo razowe/orkiszowe/razowe
makaron pełne ziarno/razowy/orkiszowy
maka pełne ziarno
ryż naturalny
twarogi,serki wiejskie, jogurty, kefiry, maślanki, mleko (1,5-2%)
jaja
mięso drób, wołowina, schab, polędwica)
ryby!!! (wędzone, duszone, puszkowane, pieczone)
dużoooo warzyw, owoce
płatki owsiane, żytnie, otręby (pszenne,żytnie, owsiane)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.