- Dołączył: 2011-02-06
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 271
29 marca 2011, 20:25
hej dziewczyny! mam do Was pytanie. mianowicie chodzi o to jak naprawdę jest z tym dukanem i czy tempo chudnięcia jest takie same jak np. na 1000kcal? byłam na dukanie 3 tygodnie i zrezygnowałam bo jak policzyłam jadłam dziennie jakieś 700kcal... i tak szok, że wytrzymałam te 3 tygodnie... :O po przerwaniu rzuciłam się na żarcie jakbym go nigdy nie widziała, ale co poradzisz? takie życie... nie chcę rezygnować z odchudzania i mam zamiar przejść na 1000kcal ewentualnie 1500kcal. byłabym wdzięczna gdyby któraś z Was napisała mi najlepiej co na takiej diecie jeść żeby kg spadała. oczywiście ćwiczyć będę. czy to wgl możliwe żeby do września schudnąć 15kg? mam 170 i 80/78kg. pzdr i powodzeńska w odchudzaniu! pamiętajcie nawet jak Wam się zdarzy jakaś wpadka, że zjecie zakazany produkt to nie ma co się katować i kończyć diety tylko ruszyć dupsku i iść na szybki spacer albo pobiegać! :)
Edytowany przez urbaniakova 29 marca 2011, 20:43
- Dołączył: 2010-09-02
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1394
29 marca 2011, 20:36
Dieta proteinowa jest mocno przeceniana. Ma niewiele wspólnego ze zdrowym stylem życia, który ściśle powinien się wiązać z dietą odchudzającą. Bo nie chodzi wyłącznie o spadek masy ciała. Kuracja ma wykształcić nawyki żywieniowe idealne dla polepszania stanu naszych organizmów. Powinnaś obliczyć sobie dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Z sumy łącznej odjąć jakieś 700-800 kalorii, dołożyć sporo pracy na siłowni, basenie i efekt będzie olśniewający. Ja stosuję dietę około 1500 kalorii. Nigdy nie bawiłam się w dokładnie obliczanie, bo cały czas chudnę. Czuję się rewelacyjnie. Przespane noce, więcej energii, zmiana duchowa, to tylko niektóre korzyści płynące z cierpliwości i ciężkiej pracy. Trzymaj się i odchudzaj z głową!
29 marca 2011, 20:39
tEMpo chudnięcia, tępy może być noz lub osoba.
- Dołączył: 2011-02-06
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 271
29 marca 2011, 20:45
błąd każdemu zdarzyć się może, ale dzięki za uświadomienie. :)
29 marca 2011, 20:54
hm, ogranicz chleb, najlepiej zamień go na ciemny wieloziarnisty, ryż biały na ryż brązowy, ogranicz cukier w miarę możliwości, pij zieloną herbatę, dużo wody, z makaronem też uważaj, jeśli masz parowar to najlepiej w ten sposób robić obiady lub w piekarniku, unikaj tłustego, słodkiego no i licz kalorie. podobno powinno się odjąć 500kcal od dziennego zapotrzebowania i w ten sposób chudnie się bodajże 0,5kg tygodniowo, ale nie chcę Cię skłamać. niech lepiej wypowiedzą się weteranki :)
- Dołączył: 2010-12-02
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1946
29 marca 2011, 20:54
Już wysłałam :) Powodzenia
- Dołączył: 2010-06-27
- Miasto: Piekło
- Liczba postów: 16186
29 marca 2011, 21:00
Na Dukanie nie liczy się kcal jeż ile chcesz może właśnie za malo jadłaś .Dukan nie jest do ograniczenia jedzenia tylko musisz spożywać jak najwiecej białaka .I oczywiście odpowiednie produkty ,jak najmniej węglowodanów i tłuszczy .
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
30 marca 2011, 12:42
proponuje 1500 kcal
PODSTAWY
UKŁADANIA DIETY
Jak powinno się układać dietę? Co powinniśmy brać pod uwagę? Jak dobierać
produkty? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym krótkim instruktażu.
Pominę tu całkowicie obliczanie zapotrzebowania i liczenie kalorii w posiłkach,
bo nie zawsze trzeba to robić. Wystarczy dobrze jeść.
Temat został potraktowany ogólnie, nie jest to konkretna dieta, bo nie da się
ułożyć jednej rozpiski dla wszystkich. Każdy jednak kto zaznajomi się z tym
tematem powinien mieć solidne podstawy do ułożenia własnej diety.
BIAŁKA
Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm
nie potrafi ich syntezować.
Źródłami białka są:
* jajka
- jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy
żółtek, bo są one zbyt wartościowe.
* mięsa
- drób (kurczak, indyk) - ze względu na sporą zawartość białka przy
jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu
- wołowina - bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać
wołowinę do jadłospisu
- wieprzowina - szczególnie te chude części - schab, szynka, czasem można też
włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze
względu na zawartość tłuszczu.
* ryby
- ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak
łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych
omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste.
* owoce morza
- krewetki, małże...
Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu
dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła białka
powinniśmy spożywać w ciągu dnia.
* twarogi
- twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o
takich właściwościach jak długi czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc
potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas. Twaróg jadamy
półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego.
TŁUSZCZE
Tłuszcze są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Są między innymi
źródłem energii, utrzymują w odpowiednim stanie nasz układ sercowo-naczyniowy
czy układ hormonalny itp.
Powinniśmy też wiedzieć, że odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do
omega-6 jest co najmniej 1 do 4.
Źródłami tłuszczy są:
* tłuste ryby morskie
- to bogactwo dlugołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
(DHA i EPA).
- tran - jeśli nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości tego
tłuszczu z ryb. Tran jest numerem 1 na mojej liście suplementów.
- omega-3 - j.w.
* orzechy
- włoskie, brazylijskie, migdały - polecam szczególnie ze względu na zawartość
kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na
ciągły deficyt tego w diecie.
* oleje
- lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek
Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ
sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu.
WĘGLOWODANY
Węglowodany są bardzo dobrym źródłem energii, ale nie koniecznie potrzebnym w
ciągu dnia.
Źródłami węglowodanów są:
* nasiona
- kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo
- biały ryż, ziemniaki - dozwolone tylko po treningu.
- miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy
- owoce - źródło fruktozy
Unikajmy słodyczy, chipsów, słodkich napojów oraz śmieciowego jedzenia. To
najczęściej są źródła problemów z nadwagą. Nie zapominajmy, że połączenie
tłuszczy trans i cukrów prostych jest najgorszym z możliwych.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
30 marca 2011, 12:47
czyli w skrócie
Jedz 5 posiłków,co 3 godz., kolacja 3 godz. przed snem
minimum 1400-1500kcal
pieczywo razowe/orkiszowe/razowe
makaron pełne ziarno/razowy/orkiszowy
maka pełne ziarno
ryż naturalny
twarogi,serki wiejskie, jogurty, kefiry, maślanki, mleko (1,5-2%)
jaja
mięso drób, wołowina, schab, polędwica)
ryby!!! (wędzone, duszone, puszkowane, pieczone)
dużoooo warzyw, owoce
płatki owsiane, żytnie, otręby (pszenne,żytnie, owsiane)