- Dołączył: 2008-10-26
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 257
29 marca 2011, 13:16
mam zamiar ugotować dziś na obiad danie z soczewicy.. znalazłam kilka przepisów w necie, ale jakoś nie jestem do nich przekonana.. może któraś z Was robiła coś z soczewicy, co jest warte polecenia? proszę o przepis :)
- Dołączył: 2008-03-10
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 13044
29 marca 2011, 13:29
Boska salatka, tylko nie wiem na ile zalezy ci na czymsc super dietetycznym: soczewica, granat, cebula i... ser feta (i tu ten problem dietetyczny :P) a do tego pare kropelek cytryny i troche pieprzu - super salatka!
A poza tym to czesto robie zupe, warzywa + kostka rosolowa i w blenderze wszystko miele, soczewica sie swietnie do tego nadaje :)
Albo zapiekanka soczewica + platki owsiane + sos pomidorowy (z przyprawami) + ser na gore i do piekarnika - smaczniutkie!
- Dołączył: 2006-08-19
- Miasto: Jaryszewo
- Liczba postów: 260
29 marca 2011, 13:33
Marchewka z soczewicą zieloną - po prostu ugotowana marchewka pół na pół z soczewicą, trochę jak groszek z marchewką. I moja ukochana zupa z czerwonej soczewicy: włoszczyzna, oliwa, papryka czerwona, cebula, czosnek, ziemniaki, soczewica i odrobina koncentratu pomidorowego. Próbuj - to fajny strączek, mniej obciążający (wzdymający) niż fasola i groch i nie wymaga namaczania.
29 marca 2011, 13:35
pierogi lub naleśniki z soczewicą...ale mi narobiłaś smaku....mniam
29 marca 2011, 13:38
Zupa krem z soczewicy z makaronem pyszne i strasznie syte
- Dołączył: 2008-10-26
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 257
29 marca 2011, 14:15
a co dodaje się to tych naleśników? możecie podać jakieś liki z przepisami z których korzystacie?
29 marca 2011, 14:30
ja polecam zupę z czerwonej soczewicy. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, dodajemy to tego szklankę czerwonej soczewicy i puszkę pomidorów (ja przecieram) i chwilę duszę na patelni. Przekładam do garnka i zalewam litrem bulionu (może być warzywny, może być drobiowy), zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Ja przecieram zupę (można zmiksować), ale nie jest to konieczne. Gęsta, syta zupa. Doprawiamy solą, pieprzem, ja dodaję też trochę słodkiej papryki, odrobinę curry i odrobinę cynamonu. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany (jogurtu greckiego lub zwykłego jogurtu naturalnego) i posiekaną natką pietruszki i kolendry. Przepyszna :)