Temat: czy to nie za dużo błonnika?

na śniadanie jem standardowo : kisiel z 1,5 łyżki siemienia lnianego, owsianke i 5 śliwek suszonych.
Owsiankę pokochałam, śliwki uwielbiam... i tu moje pytanie, wszystko to ma dużo błonnika, a słyszałam że za dużo to też nie dobrze? jak jest? czy takie śniadanie jest ok?
tu chodzi jeszcze jakbyś łykała dodatkowo sam błonnik w proszku na przykład, a śniadanie jest ok.
Pasek wagi
ponoć nie powinno się jeść powyżej 40g błonnika na dobę, gdyż zmniejsza się wtedy przyswajanie wapnia, żelaza i magnezu
bądź co bądź nie stosując suplementów raczej trudno osiągnąć taki wynik
za duzo blonnika to niezdrowo? nie wydaje mi sie,lepsza przemiana najwyzej 3 razy o wc w ciagu dnia :)
jak beda meczyły cie zaparcia, to wtedy znak ze za duzo
poki problemow nie ma z wyproznianiem ,jedz bez obaw
po śliwkach suszonych sadzi się bąki, ale samo śniadanie nie powinno zaszkodzić hihihi :)
spozycie błonnika dobowo powinno być w granicach 30-40 gram
Takie normy sa ustalone, ale w zadnych badaniach nie wykazano negatywnych skutkow przedawkowania blonnika (oczywiscie mowa o tym naturalnym a nie tabletkowym, bo to swinstwo). Bo jesli organizm ma wystarczajaca ilosc wody to sobie z nim bez problemu poradzisz. Błonnik nie jest trawiony i po prostu "przelatuje" zabierajac ze soba nadmiar wody i roznych smieci

Jednak ta norma jest zabezpieczeniem, bo jesli jesz wiecej blonnika, a nie pijesz wystarczajaco duzo wody, to faktycznie moze sie zle skonczyc. Im wiecej jesz blonnika, tym wiecej powinnas dostarczac plynow.

Generalnie trudno jest cokolwiek przedawkowac, jezeli pochodzi to z jedzenia, a nie tabletek.

Oczywiscie kazdy organizm inaczej reaguje na rozne substancje - czesto zalezy to od stanu zdrowia. Wiec po prostu obserwuj swoj organizm.
a jak często odwiedzasz toaletę?

ja spożywam bardzo dużo błonnika....owsianka (płatki i otręby oraz siemię), owoce, warzywa, pieczywo razowe, kasze, ryż nat., makarony razowe, warzywa....

   

Tabela dotyczy zawartości w 100 gramach lub 100 mililitrach produktu

Produkt Zawartość [g]

Kasze i ryż

Kasza jaglana 3,2
Kasza jęczmienna perłowa 6,2
Kasza jęczmienna pęczak 5,4
Kasza gryczana 5,9
Kasza manna 2,5
Ryż biały 2,4
Ryż brązowy 8,7

Makarony

Makaron bezjajeczny 2,7
Makaron dwujajeczny 2,6
Makaron czterojajeczny 2,8

Napoje

Sok ananasowy 0,1
Sok cytrynowy 0,1
Sok grejfrutowy 0,1
Sok marchwiowy 1,3
Sok marchwiowo-jabłkowy 2,2
Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy 1,9
Sok marchwiowo-pomarańczowy 1,7
Sok pomarańczowy 0,1
Sok pomidorowy 0,4
Sok wielowarzywny 1,2
Sok z czarnej porzeczki 0,1

Owoce

Agrest 3
Ananas 1,2
Arbuz 0,3
Banany 1,7
Borówki 1,1
Brzoskwinia 1,9
Cytryna 2
Czarne jagody 3,2
Czereśnie 1,3
Daktyle 8,7
Figi 2,5
Grejfrut 1,9
Gruszka 2,1
Jabłko 2
Jeżyny 7,3
Kiwi 2,1
Maliny 6,7
Mandarynki 1,9
Mango 1,5
Marakuja 15,9
Morele 1,7
Morwy 1,7
Nektarynki 1,2
Papaja 1,8
Pomarańcza 1,9
Porzeczki białe 6,4
Porzeczki czarne 7,9
Porzeczki czerwone 7,7
Poziomki 2
Renklody 2,6
Śliwki 1,6
Truskawki 1,8
Winogrona 1.5
Wiśnie 3
Żurawiny 4,6

Owoce suszone

Suszone banany 6,4
Suszone brzoskwinie  14,3
Suszone daktyle 8,7
Suszone figi 12,9
Suszone jabłka 10,3
Suszone morele 10,3
Suszone rodzynki korynckie 6,5
Suszone rodzynki sułtańskie 7
Suszone rodzynki zwykłe 6,8
Suszone śliwki bez pestki 16,1
Suszone śliwki z pestką 9,4
Orzechy i nasiona
Dynia 1,9
Kasztany jadalne (marony) 6,8
Mak 20,5
Migdały 12,9
Orzechy arachidowe 7,3
Orzechy kokosowe świeże (miąższ) 13,6
Orzechy kokosowe suszone (miąższ) 23,5
Orzechy laskowe 8,9
Orzechy nerkowca 1,5
Orzechy pekan 2,3
Orzechy pistacjowe 6,1
Orzechy włoskie 6,5
Orzeszki ziemne 8,1
Sezam 9,1
Słonecznik 6
Wiórki kokosowe 21,1

Pieczywo

Bułki grahamki 5,4
Bułki kajzerki 2,1
Bułki maślane 2
Bułki pszenne zwykłe 2,1
Bułki wrocławskie 2
Chałka 2
Chleb graham 5
Chleb baltonowski 4,7
Chleb chrupki 6
Chleb mazowiecki 4,6
Chleb praski 4,7
Chleb pumpernikiel 6,4
Chleb wiejski 4,7
Chleb zwykły 4,9
Chleb żytni jasny 4,7
Chleb żytni pełnoziarnisty 6,1
Chleb żytni razowy 5,9
Chleb żytni razowy na miodzie 5,4
Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 6,5
Chleb żytni staropolski 5,3
Pieczywo tostowe 2,1
Rogale maślane 2
Produkty zbożowe i śniadaniowe
Bułka tarta 6,1
Chrupki kukurydziane 7,6
Kiełki pszenne 4
Mąka pszenna typ 500 2,6
Musli owocowe 8
Musli z rodzynkami i orzechami 9,7
Otręby pszenne 42,4
Płatki jęczmienne 9,6
Płatki kukurydziane 6,6
Płatki owsiane 6,9
Płatki pszenne 10,1
Płatki żytnie 11,6
Ryż preparowany 5

Przetwory owocowe

Ananas w syropie 1
Brzoskwinie w syropie 0,9
Dżem owocowy niskosłodzony 0,8
Dżem owocowy wyskosłodzony 0,9
Powidła śliwkowe 1,8
Przetwory warzywne
Fasolka szparagowa cięta konserwowa 2,4
Fasolka flageolet konserwowa 6,7
Frytki ziemniaczane 2,9
Groszek zielony konserwowy 5,7
Ketchup 3,2
Kiszona kapusta 2,1
Koncentrat pomidorowy 30% 2,8
Kukurydza konserwowa 3,9
Ogórek kiszony 0,5
Papryka czerwona konserwowa 1,8
Pędy bambusa konserwowe 1,4
Popcorn 10
Słodycze
Babka biszkoptowa 0,9
Baton Bounty 5,4
Baton Kit Kat 1,9
Baton Mars 1
Baton Milky Way 0,5
Baton Snickers 2,9
Baton Twix 1
Chipsy bekonowe 8,7
Chipsy paprykowe 8,4
Ciasto drożdżowe 1,6
Czekolada deserowa 1,4
Czekolada gorzka 1,7
Czekolada mleczna 0,7
Czekolada mleczna z orzechami 0,4
Czekolada nadziewana 0,3
Delicje szampańskie 0,7
Eklery z bitą śmietaną 0,5
Herbatniki 1,3
Jagodzianki 2,1
Kakao proszek 5,7
Keks bakaliowy 3,6
Markizy 1,2
Paluszki 1
Pierniczki w czekoladzie 2
Piernik z bakaliami 2,7
Ptysie z bitą śmietaną 0,3
Sernik z rodzynkami 0,8
Wafle nadziewane 1,2
Warzywa i grzyby
Awokado 6,7
Bakłażany 3,3
Botwina 4,4
Bób 5,8
Brokuły 2,5
Brukselka 5,4
Buraki 2,2
Cebula 1,7
Chrzan 7,3
Cukinia 1
Cykoria 1
Czosnek 4,1
Dynia 2,8
Endywia 2,2
Fasola szparagowa 3,9
Groszek zielony 6
Jarmuż 2
Kabaczek 1,1
Kalafior 2,4
Kalarepa 2,2
Kapusta biała 2,5
Kapusta czerwona 2,5
Kapusta pekińska 1,9
Kapusta włoska 2,6
Karczochy 5,4
Koper ogrodowy 6,1
Kukurydza 2,4
Lucerna kiełki 2,4
Marchew 3,6
Ogórek 0,5
Papryka 2
Pasternak 4
Pędy bambusa 2,2
Pieczarka 2
Pietruszka korzeń 4,9
Pietruszka liście 4,2
Pomidor 1,2
Por 2,7
Rabarbar 3,2
Rzepa 3,5
Rzeżucha 3,3
Rzodkiewka 2,5
Sałata 1,4
Seler korzeń 4,9
Seler liście 1,8
Soczewica kiełki 3
Soja kiełki 2,6
Szczaw 2,6
Szczypiorek 2,5
Szparagi 1,5
Szpinak 2,6
Ziemniaki 1,5
Warzywa strączkowe suche
Fasola azuki 4,3
Fasola biała 15,7
Fasola czerwona 25
Fasola pstra 4,3
Groch 15
Soczewica czerwona 8,9
Soja 15,7


Podstawowe właściwości błonnika:

  1. Pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom.

    Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, przez co zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Ułatwia to regularne wypróżnienie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co  łatwiej go wydalić z organizmu.

  2. Pomaga w walce z otyłością.

  3. Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.

  4. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.

    Błonnik rozpuszczalny (pektyny) jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej  konsystencji wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Ponieważ wątroba używa ich do produkcji cholesterolu, zatem gdy zostaną usunięte, obniża się poziom cholesterolu. Wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się przez organizm nadmiaru cholesterolu, gdyż nie może on, tak jak inne tłuszcze zostać zmetabolizowany. Błonnik nierozpuszczalny obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy.

  5. Stabilizuje stężenie glukozy we krwi.

    Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Ponadto wydzielanie insuliny jest częściowo wywoływane i regulowane przez system hormonalny (żołądkowy peptyd hamujący GIP i enteroglukagon). Wzrost spożycia błonnika prowadzi do obniżenia poziomu hormonów.

  6. Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.

    Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny  pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych) a nawet substancje rakotwórcze (np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny znajdujące się w jabłkach, porzeczkach i innych owocach, jeśli owoce te nie były nadmiernie opryskiwane).


malalady, jesteś kopalnią wiedzy :>
a co do toalety, właśnie nie jestem w stanie tego poprawnie osądzić, jak ten błonnik na mnie wpływa, bo raz nie odwiedzam toalety przez 3 dnia raz latam co godzinkę -.-

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.