- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
27 marca 2011, 20:33
27 marca 2011, 21:12
27 marca 2011, 21:14
Edytowany przez schudnacdo18 27 marca 2011, 21:33
27 marca 2011, 21:16
27 marca 2011, 21:34
27 marca 2011, 22:05
28 marca 2011, 08:53
28 marca 2011, 11:31
28 marca 2011, 12:54
Tabela dotyczy zawartości w 100 gramach lub 100 mililitrach produktu
Produkt | Zawartość [g] |
Kasze i ryż |
|
Kasza jaglana | 3,2 |
Kasza jęczmienna perłowa | 6,2 |
Kasza jęczmienna pęczak | 5,4 |
Kasza gryczana | 5,9 |
Kasza manna | 2,5 |
Ryż biały | 2,4 |
Ryż brązowy | 8,7 |
Makarony |
|
Makaron bezjajeczny | 2,7 |
Makaron dwujajeczny | 2,6 |
Makaron czterojajeczny | 2,8 |
Napoje |
|
Sok ananasowy | 0,1 |
Sok cytrynowy | 0,1 |
Sok grejfrutowy | 0,1 |
Sok marchwiowy | 1,3 |
Sok marchwiowo-jabłkowy | 2,2 |
Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy | 1,9 |
Sok marchwiowo-pomarańczowy | 1,7 |
Sok pomarańczowy | 0,1 |
Sok pomidorowy | 0,4 |
Sok wielowarzywny | 1,2 |
Sok z czarnej porzeczki | 0,1 |
Owoce |
|
Agrest | 3 |
Ananas | 1,2 |
Arbuz | 0,3 |
Banany | 1,7 |
Borówki | 1,1 |
Brzoskwinia | 1,9 |
Cytryna | 2 |
Czarne jagody | 3,2 |
Czereśnie | 1,3 |
Daktyle | 8,7 |
Figi | 2,5 |
Grejfrut | 1,9 |
Gruszka | 2,1 |
Jabłko | 2 |
Jeżyny | 7,3 |
Kiwi | 2,1 |
Maliny | 6,7 |
Mandarynki | 1,9 |
Mango | 1,5 |
Marakuja | 15,9 |
Morele | 1,7 |
Morwy | 1,7 |
Nektarynki | 1,2 |
Papaja | 1,8 |
Pomarańcza | 1,9 |
Porzeczki białe | 6,4 |
Porzeczki czarne | 7,9 |
Porzeczki czerwone | 7,7 |
Poziomki | 2 |
Renklody | 2,6 |
Śliwki | 1,6 |
Truskawki | 1,8 |
Winogrona | 1.5 |
Wiśnie | 3 |
Żurawiny | 4,6 |
Owoce suszone |
|
Suszone banany | 6,4 |
Suszone brzoskwinie | 14,3 |
Suszone daktyle | 8,7 |
Suszone figi | 12,9 |
Suszone jabłka | 10,3 |
Suszone morele | 10,3 |
Suszone rodzynki korynckie | 6,5 |
Suszone rodzynki sułtańskie | 7 |
Suszone rodzynki zwykłe | 6,8 |
Suszone śliwki bez pestki | 16,1 |
Suszone śliwki z pestką | 9,4 |
Orzechy i nasiona | |
Dynia | 1,9 |
Kasztany jadalne (marony) | 6,8 |
Mak | 20,5 |
Migdały | 12,9 |
Orzechy arachidowe | 7,3 |
Orzechy kokosowe świeże (miąższ) | 13,6 |
Orzechy kokosowe suszone (miąższ) | 23,5 |
Orzechy laskowe | 8,9 |
Orzechy nerkowca | 1,5 |
Orzechy pekan | 2,3 |
Orzechy pistacjowe | 6,1 |
Orzechy włoskie | 6,5 |
Orzeszki ziemne | 8,1 |
Sezam | 9,1 |
Słonecznik | 6 |
Wiórki kokosowe | 21,1 |
Pieczywo |
|
Bułki grahamki | 5,4 |
Bułki kajzerki | 2,1 |
Bułki maślane | 2 |
Bułki pszenne zwykłe | 2,1 |
Bułki wrocławskie | 2 |
Chałka | 2 |
Chleb graham | 5 |
Chleb baltonowski | 4,7 |
Chleb chrupki | 6 |
Chleb mazowiecki | 4,6 |
Chleb praski | 4,7 |
Chleb pumpernikiel | 6,4 |
Chleb wiejski | 4,7 |
Chleb zwykły | 4,9 |
Chleb żytni jasny | 4,7 |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 6,1 |
Chleb żytni razowy | 5,9 |
Chleb żytni razowy na miodzie | 5,4 |
Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem | 6,5 |
Chleb żytni staropolski | 5,3 |
Pieczywo tostowe | 2,1 |
Rogale maślane | 2 |
Produkty zbożowe i śniadaniowe | |
Bułka tarta | 6,1 |
Chrupki kukurydziane | 7,6 |
Kiełki pszenne | 4 |
Mąka pszenna typ 500 | 2,6 |
Musli owocowe | 8 |
Musli z rodzynkami i orzechami | 9,7 |
Otręby pszenne | 42,4 |
Płatki jęczmienne | 9,6 |
Płatki kukurydziane | 6,6 |
Płatki owsiane | 6,9 |
Płatki pszenne | 10,1 |
Płatki żytnie | 11,6 |
Ryż preparowany | 5 |
Przetwory owocowe |
|
Ananas w syropie | 1 |
Brzoskwinie w syropie | 0,9 |
Dżem owocowy niskosłodzony | 0,8 |
Dżem owocowy wyskosłodzony | 0,9 |
Powidła śliwkowe | 1,8 |
Przetwory warzywne | |
Fasolka szparagowa cięta konserwowa | 2,4 |
Fasolka flageolet konserwowa | 6,7 |
Frytki ziemniaczane | 2,9 |
Groszek zielony konserwowy | 5,7 |
Ketchup | 3,2 |
Kiszona kapusta | 2,1 |
Koncentrat pomidorowy 30% | 2,8 |
Kukurydza konserwowa | 3,9 |
Ogórek kiszony | 0,5 |
Papryka czerwona konserwowa | 1,8 |
Pędy bambusa konserwowe | 1,4 |
Popcorn | 10 |
Słodycze | |
Babka biszkoptowa | 0,9 |
Baton Bounty | 5,4 |
Baton Kit Kat | 1,9 |
Baton Mars | 1 |
Baton Milky Way | 0,5 |
Baton Snickers | 2,9 |
Baton Twix | 1 |
Chipsy bekonowe | 8,7 |
Chipsy paprykowe | 8,4 |
Ciasto drożdżowe | 1,6 |
Czekolada deserowa | 1,4 |
Czekolada gorzka | 1,7 |
Czekolada mleczna | 0,7 |
Czekolada mleczna z orzechami | 0,4 |
Czekolada nadziewana | 0,3 |
Delicje szampańskie | 0,7 |
Eklery z bitą śmietaną | 0,5 |
Herbatniki | 1,3 |
Jagodzianki | 2,1 |
Kakao proszek | 5,7 |
Keks bakaliowy | 3,6 |
Markizy | 1,2 |
Paluszki | 1 |
Pierniczki w czekoladzie | 2 |
Piernik z bakaliami | 2,7 |
Ptysie z bitą śmietaną | 0,3 |
Sernik z rodzynkami | 0,8 |
Wafle nadziewane | 1,2 |
Warzywa i grzyby | |
Awokado | 6,7 |
Bakłażany | 3,3 |
Botwina | 4,4 |
Bób | 5,8 |
Brokuły | 2,5 |
Brukselka | 5,4 |
Buraki | 2,2 |
Cebula | 1,7 |
Chrzan | 7,3 |
Cukinia | 1 |
Cykoria | 1 |
Czosnek | 4,1 |
Dynia | 2,8 |
Endywia | 2,2 |
Fasola szparagowa | 3,9 |
Groszek zielony | 6 |
Jarmuż | 2 |
Kabaczek | 1,1 |
Kalafior | 2,4 |
Kalarepa | 2,2 |
Kapusta biała | 2,5 |
Kapusta czerwona | 2,5 |
Kapusta pekińska | 1,9 |
Kapusta włoska | 2,6 |
Karczochy | 5,4 |
Koper ogrodowy | 6,1 |
Kukurydza | 2,4 |
Lucerna kiełki | 2,4 |
Marchew | 3,6 |
Ogórek | 0,5 |
Papryka | 2 |
Pasternak | 4 |
Pędy bambusa | 2,2 |
Pieczarka | 2 |
Pietruszka korzeń | 4,9 |
Pietruszka liście | 4,2 |
Pomidor | 1,2 |
Por | 2,7 |
Rabarbar | 3,2 |
Rzepa | 3,5 |
Rzeżucha | 3,3 |
Rzodkiewka | 2,5 |
Sałata | 1,4 |
Seler korzeń | 4,9 |
Seler liście | 1,8 |
Soczewica kiełki | 3 |
Soja kiełki | 2,6 |
Szczaw | 2,6 |
Szczypiorek | 2,5 |
Szparagi | 1,5 |
Szpinak | 2,6 |
Ziemniaki | 1,5 |
Warzywa strączkowe suche | |
Fasola azuki | 4,3 |
Fasola biała | 15,7 |
Fasola czerwona | 25 |
Fasola pstra | 4,3 |
Groch | 15 |
Soczewica czerwona | 8,9 |
Soja | 15,7 |
Podstawowe właściwości błonnika:
Pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom.
Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Jednakże wzdłuż całej drogi wchłania wodę, przez co zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. Ułatwia to regularne wypróżnienie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu.
Pomaga w walce z otyłością.
Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.
Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Błonnik rozpuszczalny (pektyny) jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki swej konsystencji wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit. Ponieważ wątroba używa ich do produkcji cholesterolu, zatem gdy zostaną usunięte, obniża się poziom cholesterolu. Wydalanie kwasów żółciowych to główny sposób pozbywania się przez organizm nadmiaru cholesterolu, gdyż nie może on, tak jak inne tłuszcze zostać zmetabolizowany. Błonnik nierozpuszczalny obniża poziom trójglicerydów we krwi, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Stabilizuje stężenie glukozy we krwi.
Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Ponadto wydzielanie insuliny jest częściowo wywoływane i regulowane przez system hormonalny (żołądkowy peptyd hamujący GIP i enteroglukagon). Wzrost spożycia błonnika prowadzi do obniżenia poziomu hormonów.
Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.
Błonnik
rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu
toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom
jonowymiennym wolnych grup karboksylowych) a nawet substancje rakotwórcze
(np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny znajdujące się w jabłkach, porzeczkach
i innych owocach, jeśli owoce te nie były nadmiernie opryskiwane).
29 marca 2011, 17:05