- Dołączył: 2010-04-23
- Miasto:
- Liczba postów: 675
27 marca 2011, 15:33
zależy mi bardzo na zrobieniu komuś niespodzianki i upieczeniu tortu/ciasta urodzinowego,
jednak.. nie mogę trzymać go w lodówce;
czy są jakieś przepisy na ciasta, które tego nie wymagają?
- Dołączył: 2010-04-23
- Miasto:
- Liczba postów: 675
27 marca 2011, 16:16
może być i ciasto, tylko jakie?
27 marca 2011, 16:17
>
może zrób po prostu ciasto :)
O właśnie. Samo ciacho bez kremów, mas np. murzynek, biszkopt, "zebra". :}
27 marca 2011, 16:19
aaa takie buty :) już myślimy :)
27 marca 2011, 16:48
A nie lepiej zrobić w ten sam dzień ?
27 marca 2011, 18:16
zrób ciasto toffi, na herbatnikach...
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
27 marca 2011, 18:41
zrób oszukaną napoleonkę :)Składniki:
- herbatniki (30-40sztuk)
- 2 torebki budyniu śmietankowego
- 3 jajka
- 3/4 kostki masła
- 5 szklanek mleka
- 3/4 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru waniliowego (lub aromat waniliowy)
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotuj 4 szklanki mleka, cukier, cukier waniliowy i masło.
2. Pozostałe (zimne) mleko połącz z budyniem, żółtkami i mąką.
Dobrze wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Gotuj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
3. Wysmaruj blachę masłem. Ułóż na niej warstwę herbatników i zalej gorącym kremem.
4.
Przykryj krem resztą herbatników i posyp cukrem pudrem, (jeśli chcesz,
możesz zrobić więcej warstw kremu
i krakersów - będzie wyglądało jeszcze
efektowniej).
5. Odstaw do ostygnięcia. Najlepsza będzie po kilku godzinach stania w lodówce.kurde, ale lodówka, może masz chociaż 2 godziny żeby je przetrzymać? a jak nie to na balkon i zabroń wychodzenia na balkon przez 2-3 godziny!
Edytowany przez Djabeuu 27 marca 2011, 18:42
- Dołączył: 2009-04-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 812
27 marca 2011, 19:05
Upiecz biszkopt dzien wczesniej, zawin w folię aluminiową i schowaj u siebie w pokoju i przygotuj sobie krem jaki tam lubisz do tortu i schowaj w lodówce w jakiejś miseczce czy tam garnku i na drugi dzien szybciutko przekrój ciacho, nasącz, przełóż kremem.. zajmie ci to jakies 10-15 minut .. no chyba że chcesz jeszcze oszdabiac np. masą cukrową to dużo dłużej :) Ale konspiracja :)