- Dołączył: 2010-12-03
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 1148
26 marca 2011, 22:30
Nie bardzo wiem jak mogę je przyrządzać żeby dobrze smakowały.Jem je z jogurtem naturalnym, ale mi zbytnio nie smakują. Słyszałam również, że nie można ich jeść więcej niż 2 łyżki dziennie. Czy to prawda?
26 marca 2011, 22:38
Ja tam jem ich więcej i nie widzę, żeby mi szkodziły, a wręcz przeciwnie. Nie mam problemów z przemianą materii.
Co do tego, z czym je jeść... Osobiście dodaję je do płatków - z mlekiem, musli czy innymi płatkami nie dość, że sycą, to jeszcze smakują. Prócz tego, możesz dodawać je do twarogu, albo oczywiście placuszków otrębowych, ew. innych przepisów Dukana.
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
26 marca 2011, 22:39
Otręby są jak trociny, mi też jakoś specjalnie nie smakują, jem je w jogurtach albo robię takie placki: czubata łyżka otrąb pszennych i owsianych, jajko, duża łyżka serka homogenizowanego i piekę na teflonie, jem z jogurtem, owocami albo dżemem jak naleśniki, można też panierować w nich kotlety, chociaż nie wiem, czy to dobry pomysł, wydaje mi się, że pociągną tyle samo tłuszczu, co bułka tarta, ale przynajmniej mają mniej przyswajalnych węglowodanów i kalorii. Z tego co czytałam, otręby w nadmiarze mogą zmniejszyć przyswajanie niektórych składników odżywczych, witamin, a poza tym mogą zapchać jelita i spowodować problemy z wypróżnianiem, zwłaszcza, jeśli się pije za mało płynów.
26 marca 2011, 22:40
otręby z mlekiem gorącym i do tego łyżka innych płątków jakiś słodkich :) pycha ale prażone otręby są gorsze do tego bo ja wolę na gęsto jak papkę :)
i bułeczka z otrębów pycha :) dzisiaj robiłąm pierwszy raz :)
26 marca 2011, 22:50
Ja je mieszam z otrębami owsianymi i płatkami owsianymi, wszystko z mlekiem i owocami, pycha. Ale jakoś też mi ciężko smakowały bez obecności owsianych. :)
- Dołączył: 2010-09-02
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1394
26 marca 2011, 22:58
Tak, wcinam otręby, ale...tylko owsiane. Pszenne- jak ktoś wyżej już wspomniał- wyglądają i smakują niczym trociny. Nie lubię i raczej nie polubię.
- Dołączył: 2009-11-03
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 2954
26 marca 2011, 23:01
A ja robię omlet z otrębami. Ubijam 2 jajka + trochę mleka + słodzik a potem dodaję 3 łyżki otrąb i to mieszam łyżką. Potem na patelnie teflonową. Jem polane jogurtem naturalnym albo serek wiejski na wierzch. Polecam!
- Dołączył: 2010-08-21
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 1211
26 marca 2011, 23:36
Słyszałam również, że nie
> można ich jeść więcej niż 2 łyżki dziennie. Czy to
> prawda?
ja tam potrafię zjeść 2 paczki na dzień. Jeśli zaczynasz przygodę z błonnikiem, a otręby mają tego mnóstwo, to wtedy nie powinnaś przekraczać tej dawki. Zbyt dużo na raz moze Ci zaszkodzić. Jednak z czasem spokojnie mozesz zwiekszać ich ilość.
A co do przyrzadzania ja wype je do płatków owsianych ,czasem jako posypka do ciasta. Czasem nawet sypne do zupy jak juz mi pływają mi w niej inne zielska.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
27 marca 2011, 09:57
do owsianki razem z otrębami owsianymi, żytnimi, zarodkami, płatkami, siemieniem + mleko/jogurt/serek wiejski + owoc
do placków otrębowych
do placków tuńczykowych lub jajecznych
do kotlecików z mielonej piersi kurczaka
do zagęszczania farszów np. na gołąbki
dobre są namoczone i zmieszane z twarogiem, kakao i słodzikiem
ja bardzo lubię otręby pszenne, bez nich sama owsianka nie jest taka wyrazista;)
27 marca 2011, 14:51
Otręby pszenne może nie wyglądają ciekawie, ale mi bardzo smakują :) Ciężko mi tylko zauważyć różnicę w moim trawieniu :P