Temat: otręby pszenne

Nie bardzo wiem jak mogę je przyrządzać żeby dobrze smakowały.Jem je z jogurtem naturalnym, ale mi zbytnio nie smakują. Słyszałam również, że nie można ich jeść więcej niż 2 łyżki dziennie. Czy to prawda?
Ja tam jem ich więcej i nie widzę, żeby mi szkodziły, a wręcz przeciwnie. Nie mam problemów z przemianą materii.
Co do tego, z czym je jeść... Osobiście dodaję je do płatków - z mlekiem, musli czy innymi płatkami nie dość, że sycą, to jeszcze smakują. Prócz tego, możesz dodawać je do twarogu, albo oczywiście placuszków otrębowych, ew. innych przepisów Dukana.
Otręby są jak trociny, mi też jakoś specjalnie nie smakują, jem je w jogurtach albo robię takie placki: czubata łyżka otrąb pszennych i owsianych, jajko, duża łyżka serka homogenizowanego i piekę na teflonie, jem z jogurtem, owocami albo dżemem jak naleśniki, można też panierować w nich kotlety, chociaż nie wiem, czy to dobry pomysł, wydaje mi się, że pociągną tyle samo tłuszczu, co bułka tarta, ale przynajmniej mają mniej przyswajalnych węglowodanów i kalorii. Z tego co czytałam, otręby w nadmiarze mogą zmniejszyć przyswajanie niektórych składników odżywczych, witamin, a poza tym mogą zapchać jelita i spowodować problemy z wypróżnianiem, zwłaszcza, jeśli się pije za mało płynów.

otręby z mlekiem gorącym i do tego łyżka innych płątków jakiś słodkich :) pycha ale prażone otręby są gorsze do tego bo ja wolę na gęsto jak papkę :)

i bułeczka z otrębów pycha :) dzisiaj robiłąm pierwszy raz :)

Ja je mieszam z otrębami owsianymi i płatkami owsianymi, wszystko z mlekiem i owocami, pycha. Ale jakoś też mi ciężko smakowały bez obecności owsianych. :)
Tak, wcinam otręby, ale...tylko owsiane. Pszenne- jak ktoś wyżej już wspomniał- wyglądają i smakują niczym trociny. Nie lubię i raczej nie polubię.
Pasek wagi
A ja robię omlet z otrębami. Ubijam 2 jajka + trochę mleka + słodzik a potem dodaję 3 łyżki otrąb i to mieszam łyżką. Potem na patelnie teflonową. Jem polane jogurtem naturalnym albo serek wiejski na wierzch. Polecam!
Pasek wagi
Słyszałam również, że nie
> można ich jeść więcej niż 2 łyżki dziennie. Czy to
> prawda?

ja tam potrafię zjeść 2 paczki na dzień. Jeśli zaczynasz przygodę z błonnikiem, a otręby mają tego mnóstwo, to wtedy nie powinnaś przekraczać tej dawki. Zbyt dużo na raz moze Ci zaszkodzić. Jednak z czasem  spokojnie mozesz zwiekszać ich ilość.

A co do przyrzadzania ja wype je do płatków owsianych ,czasem jako posypka do ciasta. Czasem nawet sypne do zupy jak juz mi pływają mi w niej inne zielska.
do owsianki razem z otrębami owsianymi, żytnimi, zarodkami, płatkami, siemieniem + mleko/jogurt/serek wiejski + owoc

do placków otrębowych

do placków tuńczykowych lub jajecznych

do kotlecików z mielonej piersi kurczaka

do zagęszczania farszów np. na gołąbki

dobre są namoczone i zmieszane z twarogiem, kakao i słodzikiem


ja bardzo lubię otręby pszenne, bez nich sama owsianka nie jest taka wyrazista;)
Otręby pszenne może nie wyglądają ciekawie, ale mi bardzo smakują :) Ciężko mi tylko zauważyć różnicę w moim trawieniu :P

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.