Temat: ryż, sos do spaghetti itp. -- co można zamrozić?

hej

Mam takie pytanie.. czy jak mam ugotowany ryż, ktorego właśnie nie zjadlam to można go zamrozić a potem spokojnie zjeść??

To samo się tyczy sosu do spaghetti z miesem mielonyM?? a wlasnie jak zrobić w miare niskokaloryczny sos do spaghetti z mielonym i pieczarkami:)

I co można sobie dobrego zrobic co można zamrozić a pozniej odmrozić i zjesc:)

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Sos zamrażałam i był dobry. Nigdy nie kupuję gotowych tytkowych czy słoikowych. Puszka pomidorów, czosnek, pieprz, mięsko mielone z indyka, bazylia.
Ryż możesz włożyć do pojemniczka plastikowego i szczelnie zamknąć. Wsadź go normalnie to lodówki i tam może poleżeć spokojnie do 5 dni. A w między czasie wymyśl danie z ryżem :-)
Pasek wagi
Zamrażałam sos do spagetti w lodówce i potem jadłam i był dobry. co do ryżu to zgadzam się z aschia, że ryż można normalnie w pojemniczku przechować w lodówce..
Ryżu nie mroziłam. Ale sos spagetti spokojnie możesz sobie w pojemniczkach pomrozić, też tak robię  
Pasek wagi
Ryż też można mrozić. Przecież nawet są  gotowe dania mrożone z ryżem
Samego chyba jeszcze nie mroziłam. Ale w gołąbkach, owszem
ja pasteryzuje sos do spaghetti - jak jest jeszcze gorący od razu z patelni pakuje do słoika i odwracam go do góry nogami i sam się zamyka :) a makaron do szczelnego pudelka i do lodowki :)
można mrozić ryż, makaron kasze
podobno przez mrożenie obniża się ich IG;)

wszelkie sosy też zdarza mi się mrozić, zupy, gołąbki, rolady....

a niskokaloryczny sos do makaronu, to ze zmielonego filetu z indyka/kurczaka albo zmielonej chudej wołowiny, cebulka, czosnek, puszka zmiksowanych pomidorów, oregano, bazylia, pieprz, ciut sosu sojowego (lub soli, ja akurat nie używam)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.