Temat: Ziemniaki; jecie czy nie?

Jak to jest z tymi ziemniakami?  Jecie czy nie? ja przez bardzo długi okres nie jadłam, nawet w zupie czy warzywach na patelnię. Ale teraz dopadły mnie wątpliwości. można jeść ciemny chleb, ryż czy makaron. Ostatnio często mam na nie ochotę. A co takiego złego jest w ziemniakach? Nie są aż tak bardzo kaloryczne... Jak jest u was? Jecie? Jak często? W jakich ilościach?

Wklejam kawałek artykułu o ziemniakach:

Wbrew powszechnej opinii ziemniaki wcale nie są wrogami szczupłej sylwetki. Przeczytajcie o ich wpływie na zdrowie i smukłą linię oraz wypróbujcie nasze przepisy na lekkie dania z ziemniaków.

Prawdą jest, że ziemniaki są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Jeden średniej wielkości ziemniak dostarcza ok. 60 kcal i bardzo małej ilości tłuszczu. Oto kilka powodów, aby jeść ziemniaki:

  1. Ugotowane w mundurkach, dostarczają zaledwie 76 kcal/100 g, podczas gdy ta sama ilość chleba zawiera 250 kcal, a 100 g makaronu - 150 kcal. Tłuczone kartofle wzbogacone dodatkiem mleka i masła zawierają 96 kcal w 100 gramach. Najbardziej kaloryczne okazują się frytki, które dostarczają 274 kcal na 100 gramów. Nie wspominając o chipsach wypiekanych w bardzo wysokich temperaturach, które mają 568 kcal na 100 g.
  2. Kolejnym plusem spożywania jarzyny – ziemniaka jest dostarczanie do naszego organizmu sporej dawki energii, która utrzymuje się przez niemały czas. Aby nie stracić dobroczynnych właściwości ziemniaków, powinno się je przyrządzać na parze lub w mundurkach.
  3. Ziemniaki, im młodsze, tym więcej zawierają aktywnego błonnika (mniej agresywnego niż celuloza, jaka jest zawarta w otrębach), co pozwala przeciwdziałać zaparciom i biegunkom, a za tym idzie usprawniona praca jelit.
  4. Ziemniaki są bogate w niemal wszystkie witaminy. Nie są to wielkie ilości, ale większość z nas spożywa je na co dzień, więc są ważnym ich źródłem. W jednym ziemniaku jest ok. 12 mg witaminy C – prawie połowa dziennego zapotrzebowania osób niepalących, ok. 380 mg potasu, który wpływa na utrzymanie równowagi wodno – elektrolitowej w komórkach i prawidłowego rytmu serca oraz ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki są również bogatym źródłem witamin B1, B3, B6, które sa niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Zawierają również najlepszy gatunek białka.
  5. Ziemniaki bogate są w mikroelementy, jedząc je regularnie, możemy uzupełniać niedobory magnezu. Zawierają także żelazo, przydatne zwłaszcza kobietom podczas menstruacji. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do wielu komplikacji, m.in. nadmiernej utraty włosów.
  6. Sok z ziemniaków ma właściwości zobojętniające kwasy. Na świecie powszechnie znane jest przerabianie ziemniaków na soki, przy niestrawnościach. Jest to bardzo prosty proces, wystarczy wrzucić kilka jarzyn do sokowirówki.

Zieminiaki nie są kaloryczne, co innego jeśli doda się do nich masła lub jakimś sosem poleje. Tak ze 2-3 ziemniaki ugotowane w łupinach na obiad można zjeść. Ja jem, 2-3 razy w tygodniu, teraz rzadziej przez diete. Ale można oczywiście jeść. :)
tez slyszalam ze ziemniaki sa tuczace tylko w tedy jak sie do nich doda jakies maslo... ja wogule nie jem weglowodanow
Oczywiście, że można jeść ziemniaki, ważne żeby nie polewać ich kalorycznymi sosami ;)
Ja jem, chociażby w warzywach na patelnie czy zupie, czasami do mięsa, ale bez sosu, tłuszczu itp, czasami poleję sobie jogurtem z czosnkiem... bez przesady dieta nie oznacza ciągłych wyrzeczeń, dieta to sposób na życie, a ciężko nigdy w życiu nie zjeść już ziemniaka, ryżu, makaronu, czy chociażby czekolady... ot takie moje zdanie ;)
Pasek wagi
od czasu do czasu zjem . ale to małe ilosci i sporadycznie
nie jem, są kaloryczne w połączeniu z warzywami i mięsem, dlatego wolę łączyć mięsko+surówkę, niż ziemniaki+ surówkę.
nie jem, bo są obrzydliwe. jest cała masa lepszej jakości warzyw. a w moim stylu zywienia mam max 20gramm wegli na dobe

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.