25 marca 2011, 22:36
"jak było, to sorry"
jak robicie ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem? czy wyjdzie mi jeśli podpieczę go na opcji grill w mikrofalówce? jakie dajecie proporcje i ogólnie jak przyrządzacie?
- Dołączył: 2010-07-19
- Miasto:
- Liczba postów: 2721
25 marca 2011, 22:44
Gotuje ryz na mleku az sie rozgotuje (ja dodaje slodziku, mozna uzyc miodu/cukru/fruktozy), pod koniec gotowanie dodaje troche pokrojonych rodzynek, i torszke proszku budyniowego rozpuszczonego w wodzie, mieszam przykrywam i odstawiam. W tym czasie scieram jablka na duzej tarce, wrzucam na patelnie, podlewam woda, posypuje cynamonem, przykrywam i dusze...
W tym czasie nagrzewam piekarnik, jak juz jablka sie udusza przekladam je warstwami z ryzem do naczynia zaroodpornego. Staram sie zeby na wierzchu zawsze byly jablka, posypuje cynamonem i zapoekam w piekarniku 20-30 min az zacznie bulgotac i lekko sie przypiecze.
Porcja wychodzi mi OK 400-500kalori i jest naprawde spora. (1/4 ryzu, mleko 0,1%, 2-3 jablka, lyzka rodzynek)
25 marca 2011, 23:07
mm moje ulubione danie :D
ja już ci tam kiedyś chyba mówiłam jak przygotowuję, ale mogę napisać jeszcze raz ;p no więc gotuję ryż brązowy, później pokrojone w kosteczkę jabłko prażę z cynamonem, rodzynkami i miodem w rondelku, jako pierwszą warstwę daję ryż, później jabłko z dodatkami i na to jeszcze serek wiejski, wkładam do piekarnika na króciutko, ok 5 minut, tak tylko żeby się zapiekło i wychodzi po prostu.. niebo :) a co do tej opcji grill to nie wiem na pewno, ale myślę, że wyjdzie, no tylko ryż oczywiście musisz najpierw ugotować osobno ;)
Edytowany przez queenofthehighway 25 marca 2011, 23:08
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
26 marca 2011, 12:11
gotuje ryż naturalny na półtwardo
w innym garnku prażę 2 jabłka z cynamonem i ewentualni rodzynkami
dorzucam do tego pół woreczka ryżu, wlewam trochę mleka 9najsmaczniejsze sojowe) i chwile gotuję
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
26 marca 2011, 12:12
ooo i z serkiem wiejskim też robię, jest mega i b. syci
- Dołączył: 2011-01-21
- Miasto: Krosno
- Liczba postów: 168
26 marca 2011, 13:40
Robię dokładnie tak samo jak dziewczyny powyżej. ;) btw. to jest jedno z dań, dla których poszłabym w ogień. Raz zjadłam wielką michę ryżu z jabłkami, że przez cały dzień zdychałam z przejedzenia i czułam się jakbym miała urodzić dziecko. A i tak schudłam. ;D