Temat: ryż z jabłkami

"jak było, to sorry"

jak robicie ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem? czy wyjdzie mi jeśli podpieczę go na opcji grill w mikrofalówce? jakie dajecie proporcje i ogólnie jak przyrządzacie?
Gotuje ryz na mleku az sie rozgotuje (ja dodaje slodziku, mozna uzyc miodu/cukru/fruktozy), pod koniec gotowanie dodaje troche pokrojonych rodzynek, i torszke proszku budyniowego rozpuszczonego w wodzie, mieszam przykrywam i odstawiam. W tym czasie scieram jablka na duzej tarce, wrzucam na patelnie, podlewam woda, posypuje cynamonem, przykrywam i dusze...
W tym czasie nagrzewam piekarnik, jak juz jablka sie udusza przekladam je warstwami z ryzem do naczynia zaroodpornego. Staram sie zeby na wierzchu zawsze byly jablka, posypuje cynamonem i zapoekam w piekarniku 20-30 min az zacznie bulgotac i lekko sie przypiecze.
Porcja wychodzi mi OK 400-500kalori i jest naprawde spora. (1/4 ryzu, mleko 0,1%, 2-3 jablka, lyzka rodzynek)
mm moje ulubione danie :D
ja już ci tam kiedyś chyba mówiłam jak przygotowuję, ale mogę napisać jeszcze raz ;p no więc
gotuję ryż brązowy, później pokrojone w kosteczkę jabłko prażę z cynamonem, rodzynkami i miodem w rondelku, jako pierwszą warstwę daję ryż, później jabłko z dodatkami i na to jeszcze serek wiejski, wkładam do piekarnika na króciutko, ok 5 minut, tak tylko żeby się zapiekło i wychodzi po prostu.. niebo :) a co do tej opcji grill to nie wiem na pewno, ale myślę, że wyjdzie, no tylko ryż oczywiście musisz najpierw ugotować osobno ;)
gotuje ryż naturalny na półtwardo
w innym garnku prażę 2 jabłka z cynamonem i ewentualni rodzynkami
dorzucam do tego pół woreczka ryżu, wlewam trochę mleka 9najsmaczniejsze sojowe) i chwile gotuję
ooo i z serkiem wiejskim też robię, jest mega i b. syci
Robię dokładnie tak samo jak dziewczyny powyżej. ;) btw. to jest jedno z dań, dla których poszłabym w ogień. Raz zjadłam wielką michę ryżu z jabłkami, że przez cały dzień zdychałam z przejedzenia i czułam się jakbym miała urodzić dziecko. A i tak schudłam. ;D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.