- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
23 marca 2011, 17:26
23 marca 2011, 17:31
23 marca 2011, 17:31
23 marca 2011, 17:36
Właściwie powinnam nazwać je mega- ciasteczkami :) Nie zawierają cukru, mąki, masła, dodaję do nich płatki owsiane, pestki dyni i słonecznika, są kruche na zewnątrz i nieco wilgotne w środku, moja córa je uwielbia :)
PRZEPIS WEGAŃSKI
Składniki
3 szklanki płatków owianych górskich
szklanka wyłuskanych pestek słonecznika
szklanka wyłuskanych pestek dyni
1/2 szklanki migdałów w płatkach
8 łyżek dobrej jakości oliwy
7-8 łyżek syropu kukurydzianego (można kombinować z innymi ulubionymi)
1/2 łyżeczki grubej soli
1 średnie słodkie jabłko
2 łyżki soku z cytryny
(jesli ktoś lubi bardziej słodkie, może dodać rodzynki)
Wykonanie
Mieszam
płatki, słonecznik i dynię, odsypuję połowę do blendera i miksuję na
mączkę, łączę z pozostałą częścią. Dodaję migdały, obrane i starte na
drobnej tarce jabłko, sól, sok z cytryny, oliwę i syrop rozcierając masę
dolną stroną drewnianej łyżki (wtedy wszystko dobrze się wymiesza).
Należy sprawdzić czy taka proporcja składników odpowiada naszym gustom,
ja nie lubię przesłodzonych łakoci, jeśli lubicie bardziej słodko można
dodać więcej syropu, rodzynki.
Wkładam masę do lodówki na 30- 60 minut. Z masy mokrymi rękoma formuję kulki (uciskając masę w dłoniach tak by kulki były dobrze zbite) wielkości nieco większej niż orzechy włoskie, spłaszczam w dłoniach i układam na wysmarowanej odrobiną tłuszczu blaszce. Jak już wszystkie ciasteczka ulepione, należy sprawdzić czy te formowane na początku nie zaczynają się kruszyć, jeśli tak jest, należy znowu namoczyć dłonie i poprawić kształt.
Wkładam blaszki do nagrzanego piekarnika (200 st C), piekę 10 minut, przewracam ciastka na drugą stronę i piekę kolejne 5-10 min., aż się zezłocą z obu stron.
Z masą można kombinować dodając inne ulubione składniki: sezam, orzechy, siemię lniane... można też urozmaicić ich smak dodając cynamon czy inne przyprawy korzenne lub np. wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Ziarna dyni i słonecznika można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Smacznego :)23 marca 2011, 17:38
- 20 dag płatków owsianych,
- 20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 300 ml mleka,
- 5 dag oleju słonecznikowego,
- 12 dag cukru,
- 2,5 dag drożdży,
- 5 dag rodzynek,
- 8 dag siekanych orzechów włoskich,
23 marca 2011, 17:38
- 20 dag płatków owsianych,
- 20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 300 ml mleka,
- 5 dag oleju słonecznikowego,
- 12 dag cukru,
- 2,5 dag drożdży,
- 5 dag rodzynek,
- 5 dag siemienia lnianego.
Wszystkie składniki trzeba wymieszać (jednak najlepiej ręką) chwilkę wyrobić i zostawić na pół godziny. Potem można formować ciasteczka - najlepiej nabierać ciasto łyżką, rękami zwilżonymi wodą formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczać. Potem znów zostawić na pół godziny - będą miały szansę lekko podrosnąć. Piec w temperaturze 175 stopni do lekkiego zrumienienia, czyli mniej więcej 35 - 40 minut. Za mocno zrumienione będą gorzkie!
23 marca 2011, 17:39
Ciasteczka owsiano-pszenne
-6 łyżek otrąb owsianych
-6 łyżek otrąb pszennych
-jedno jajo
-jeden serek wiejski light
-słodzik rozpuszczony w odrobinie gorącego mleka
-2 łyżeczki kakao
-trochę cynamonu
-jogurt naturalny
Mieszamy, rozkładamy na papier pergaminowy, pieczemy 12 min w 200st
z termoobiegiem.
COOKIES O SMAKU
CAPPUCCINO
-4 łyżki otrąb owsianych
-2 łyżki otrąb pszennych
-2 łyżki maki kukurydzianej(Maizena)
-3 łyżki serka homo
-1 jogurt 0%
-2 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-4 łyżki słodzika w proszku
-2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Ciasto nakładać łyżką. Porcja na około 20-25 małych ciasteczek.Piec około 20
minut w temp.160°C. Ciasteczka zdjąć gdy będą już zimne .
23 marca 2011, 17:44
23 marca 2011, 17:53