Temat: Pieczywo

witam!

Tak się zastanawiam które pieczywo najlepsze? wiadomo ze ciemne oczywiscie i pelnoziarnyste.
Ale tak naprawde teraz do tych ciemnych dodaja barwnik by byl on ciemny wiec jak rozpoznac dobre pieczywo?
Czytaj skład! Ile ma mąki żytniej a ile pszennej- przede wszystkim. Im więcej żytniej, tym lepiej. Bo pszenna najbardziej tuczy.
a może sama upiecz? z dobrej mąki i różnych ziaren- zachęcam!
te do których coś dodaja najczęściej są takie bardzo ciemne i mają w składzie napisany : karmel.Własnie ten karmel jest dodawany, by chleb był ciemny. Też muszą być z mąki zytniej,zeby były bardziej zdrowe :)
Najlepsze jest z mąki żytniej razowej, na zakwasie zamiast drożdży, bez karmelu :)
Pasek wagi
ciężkie , razowe żytnie na zakwasie
w składzie na pierwszym miejscu powinna być maka żytnia, później pszenna i woda
im mniej składników tym lepiej
znajdź sprawdzoną, tradycyjną piekarnię
a jak odroznic takie gdzie nei ma podanego skladu np. ja kupuje takie buleczki- trojkaty z ziarnami w tesco i teraz nei mam pewnosci czy on pszenny czy zytni czy meiszany. Bo nei ma skladu napisanego no i panie tam pracujace nei bardzo wiedza.

Pieczywo żytnie jest twardsze i cięższe od pszennego. Często robią tak, ze do zwykłego pszennego dodają karmel sypną na wierzch otręby czy ziarna i wygląda jak zdrowe pieczywo

Ok czyli jzu chyba wszystko wiem dzieki za pomoc.
Ja kupuję w sprawdzonej piekarni :)
Razowcaa :) pyycha ; D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.