Temat: makrela

Zjadlam dziś makrelkę wędzoną, ma dużo kalorii, ale słyszałam ze to nie puste kalorie, czy tak jest? czy jednak sie wystrzegać, bo bardzo ja lubię...
jedz makrele ma duzo bialka i tluszcze w niej zawarte to samo zdrowie nie odloza ci sie
mslę, że od czsu do czasu można sobie na nią pozwolić
można, jak najbardziej, bardzo zdrowa jest :) I często w dietach występuje! :)
Makrela jest bardzo zdrowa, wprawdzie jest tłusta, ale te tłuszcze to tłuszcze omega, więc dobre na "myślenie" no i jeżeli nie będziesz jadła tylko makreli, to Ci się nie odłożą ;) No i zawiera dużo białka, więc na diecie jak najbardziej ;)
puste kalorie to alkohol. Makrela ma 155 kcal /100g to źródło witaminy A i D, kwasów omega 3, witamin rozpuszczalnych w wodzie - B1, B2, B6, B12 oraz PP, żelazo, fosforu, selenu, magnezu, wapnia i jodu, potrzebnego m.in. do prawidłowej pracy tarczycy.Jedynym ALE są dioksyny, w tym metylortęć, zgromadzone w tkankach ryb. A to wszystko za sprawą zanieczyszczenia wody i atmosfery.Aby zniwelować ryzyko dostania się dioksyn do naszego organizmu warto wybierać te najlepsze - tłuste o małych rozmiarach lub ryby chude morskie( szczupaka, łososia, pstrąga słodkowodnego, flądrę, suma, solę, dorsza oraz krewetki i ostrygi). Zawierają one mniej dioksyn niż ryby większe (stare) i hodowlane, które karmione są paszami zawierające już dioksyny. Odradzane jest natomiast spożywanie makreli, tuńczyka, miecznika, rekina i krabów. Ryby te mogą bowiem zawierać większe ilości metylortęci.



Maktrela jest bardzo zdrowa, natomiat jesli zalezy Ci na Bardzo sietetycznym jedzeniu, to polecam inne,chdsze wedzone rybki - szczegolnie wedzonego dorsza, ktory jest pyszny ale takze pstraga
Ja zawsze kupuje najmniejsze makrele :) są o wiele smaczniejsze, bo mają mniej tłuszczu :)
uwielbiam makrele
tez uwielbiam makrele :) i jem ją często na kolacje

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.