- Dołączył: 2011-03-15
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 126
22 marca 2011, 10:53
Zjadlam dziś makrelkę wędzoną, ma dużo kalorii, ale słyszałam ze to nie puste kalorie, czy tak jest? czy jednak sie wystrzegać, bo bardzo ja lubię...
22 marca 2011, 10:54
jedz makrele ma duzo bialka i tluszcze w niej zawarte to samo zdrowie nie odloza ci sie
- Dołączył: 2010-10-25
- Miasto: Kartuzy
- Liczba postów: 124
22 marca 2011, 10:55
mslę, że od czsu do czasu można sobie na nią pozwolić
22 marca 2011, 10:58
można, jak najbardziej, bardzo zdrowa jest :) I często w dietach występuje! :)
22 marca 2011, 11:01
Makrela jest bardzo zdrowa, wprawdzie jest tłusta, ale te tłuszcze to tłuszcze omega, więc dobre na "myślenie" no i jeżeli nie będziesz jadła tylko makreli, to Ci się nie odłożą ;) No i zawiera dużo białka, więc na diecie jak najbardziej ;)
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Sosnowiec
- Liczba postów: 2663
22 marca 2011, 11:05
puste kalorie to alkohol. Makrela ma 155 kcal /100g to źródło witaminy A i D, kwasów omega 3, witamin rozpuszczalnych w wodzie - B1, B2, B6, B12 oraz PP, żelazo, fosforu, selenu, magnezu, wapnia i jodu, potrzebnego m.in. do prawidłowej pracy tarczycy.Jedynym ALE są dioksyny, w tym metylortęć, zgromadzone w tkankach ryb. A to wszystko za sprawą zanieczyszczenia wody i atmosfery.Aby zniwelować ryzyko dostania się dioksyn do naszego organizmu warto wybierać te najlepsze - tłuste o małych rozmiarach lub ryby chude morskie( szczupaka, łososia, pstrąga słodkowodnego, flądrę, suma, solę, dorsza oraz krewetki i ostrygi). Zawierają one mniej dioksyn niż ryby większe (stare) i hodowlane, które karmione są paszami zawierające już dioksyny. Odradzane jest natomiast spożywanie makreli, tuńczyka, miecznika, rekina i krabów. Ryby te mogą bowiem zawierać większe ilości metylortęci.
- Dołączył: 2011-03-07
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 200
22 marca 2011, 11:13
Maktrela jest bardzo zdrowa, natomiat jesli zalezy Ci na Bardzo sietetycznym jedzeniu, to polecam inne,chdsze wedzone rybki - szczegolnie wedzonego dorsza, ktory jest pyszny ale takze pstraga
22 marca 2011, 11:20
Ja zawsze kupuje najmniejsze makrele :) są o wiele smaczniejsze, bo mają mniej tłuszczu :)
- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 42
22 marca 2011, 12:08
tez uwielbiam makrele :) i jem ją często na kolacje
Edytowany przez nicki25 22 marca 2011, 12:09