> Otręby to źródło błonnika, który korzystnie wpływa
> na metabolizm ( podkręca pracę jelit) i daje
> uczucie sytości. Otręby posiadają w swoim
> składzie związki mineralne i witaminy z grupy B
> oraz sole mineralne ? selen, cynk i chrom.Otręby
> pszenne ze względu na dużą zawartość błonnika oraz
> małą ilość cukrów przyswajanych wraz z ich
> spożyciem, przede wszystkim aktywizują metabolizm
> Mają wyższy index glikemiczny niż owsiane. otręby
> owsiane są lepiej przyswajalne. Różnią się tym od
> otrąb pszennych, że są rozpuszczalne w wodzie,
> przez co ulegają rozkładowi, a właściwie
> rozpuszczeniu. Jednak mają tę zaletę, jakiej nie
> posiadają otręby pszenne, że obniżają poziom
> cholesterolu we krwi. Pochłaniają tłuszcz, który
> wraz z nimi jest wydalany z organizmu. Otręby
> żytnie dość trudno znaleźć w sklepach.''
Tak, lae z tych wszystkich cudów praktycznie nic nie przyswoimy:
Otręby w ilości większej niż 2-3 łyżki dziennie nie są zdrowe. A cholesterol nie ma żadnego związku z chorobami serca.