21 marca 2011, 20:33
Chciałabym sobie zrobić jakieś danie z krewetkami (biedne leżą już 2 tydzień w zamrażalniku i czekają na swoją kolej). Z racji tego, że ma być to danie obiadowe fajnie by było żeby zawierało w sobie kaszę/ryż (za makaronami i ziemniakami nie przepadam). Czy znacie jakiś sprawdzony przepis na krewetki? Kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać, ile gotować/smażyć/piec, z czym podawać i jak jeść. Pomożecie :)?
- Dołączył: 2009-04-16
- Miasto: Chatka Na Palmie Kokosowej
- Liczba postów: 555
21 marca 2011, 20:37
mój dzisiejszy obiad: rozmrożone krewetki na patelnię na łyżce oliwy+ brązowy ryż z curry+ pokrojony pomidor+ zeszklona cebulka+ dużo majeranku i bazyli+ łyżka sosu sojowego
podaje się je zazwyczaj z sosem czosnkowym albo sosem brandy :)
- Dołączył: 2010-06-13
- Miasto: Meksyk
- Liczba postów: 1431
21 marca 2011, 20:41
ja uwielbiam same,tylko skropione cytryną.dobre jest również połączenie z awokado
- Dołączył: 2010-05-01
- Miasto: Dublin
- Liczba postów: 6339
21 marca 2011, 20:41
Risotto z krewetkami. Wazne by ich nie gotowac zbyt dlugo, bo zrobia sie twarde i gumiaste, 5 min pod sam koniec w zupelnosci wystarczy.
- Dołączył: 2011-01-28
- Miasto: Lestartit
- Liczba postów: 327
21 marca 2011, 20:43
Ja lubię w takiej postaci;
Rozmrożone krewetki wrzucam na patelnie z rozgrzanym masłem(nie żałuj masełka) ,chwile duszę dodaję wyciśnietego czosnku,koperek posiekany odrobinę soli i wszystko duszę.Mozna dodać trochę groszku zielonego.Ja to potem mieszam z makaronem takie szerokie nitki,ale z ryżem tez jest dobre.I jak dla mnie sycące...
21 marca 2011, 20:44
Mój ulubiony przepis na krewetki (nie do konca dietetyczny, ale można coś pozamieniać) :
Podsmażamy na masełku i oliwie z oliwek krewetki, możemy dodać jeszcze paluszki krabowe i inne owoce morza. Do tego dajemy czosnek i smażymy aż się ładnie zrumieni. Równolegle gotujemy ryż. Ja zwykle robię z białego, ale z brązowym też będzie działać ;) Do podsmażonych owoców dodajemy ugotowany ryż i mieszamy, żeby się wszystko ładnie połączyło, przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Przed podaniem można skropić cytrynką, jeśli się lubi. Gotowe. Polecam ^^
- Dołączył: 2007-01-17
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 7057
21 marca 2011, 20:48
a ja uwielbiam jako kolację: jogurt naturalny mały , 3 ząbki czosnku, koperek posiekany wymieszać i odstawić na godzinkę, potem dodać odsączone krewetki (ja kupuję zwsze takie w wodzie). Podawać na grzance (najlepiej takiej jeszcze ciepłej) lub jeść łyżeczką z miseczki i zagryzać bagietką. Mniami pychotka!!!
- Dołączył: 2007-09-10
- Miasto: To Tu To Tam
- Liczba postów: 8155
21 marca 2011, 20:55
w sałatce,
albo w sosie pomidorowym z bazylią, oliwkami i cebulką, d otego ciemny makaron. tylko nie zapomnij ich oczyścić, jeśli nie chcesz zjadać krewetkowych kup...
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 766
26 marca 2011, 13:50
ja duszę krewetki z cebulą i porem na patelni, a na koniec mieszam z ryżem, przyprawiam i sałatka gotowa
26 marca 2011, 14:16
tak jak tu dziewczyny napisały: paella(ryz z krewetkami i przyprawami+ew.warzywa, inne owoce morza)
ja lubie tez spaghetti z krewetkami i sosem śmietanowo-czosnkowym <3