- Dołączył: 2010-09-02
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 277
21 marca 2011, 11:55
Mam pytanie .. czy wiórki kokosowe zalicza się do zdrowych tłuszczy ?
Czy na diecie można je dodawać np. do owsianki / sałatki owocowej czy może lepiej ich unikać ?
21 marca 2011, 12:19
dobre pytanie, przyłączam się;D
21 marca 2011, 12:29
ja dodaje ale nie wiem jak jest :)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
21 marca 2011, 15:29
wiórki kokosowe to dobre źródło tłuszczów nasyconych.
zawierają 21,1g błonnika w 100g
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
21 marca 2011, 16:26
Mają dużo potasu - 660 mg/100 g - pierwiastka potrzebnego praca mięśni, układu nerwowego itp. Biją na głowę pdo tym względem ziemniaki i banany czy płatki, ale nie mogą rywalizować z kakao. Maja trochę żelaza (3,6 mg/100 g) - wygrywają pod tym względem z pieczywem razowym czy burakami, ale nie mogą rywalizować z np. wątróbką. Mają niewielkie ilości magnezu (90 mg/100 g), czym przypominają orzechy włoskie, fosfor (160 mg/100 g), sporo witaminy E (1,26 mg/100 g), śladowe ilości witamin B6, B1, 0,9 mg/100 g witaminy PP.
To teoria, a w praktyce kto je wiórki w takich ilościach ? Odnosi się to także do innych bakalii - śladowe ilości nie zawieraja takiej masy witamin i minerałów o jakiej isę mówi, a mało kto je więcej.
Wiórki i inne produkty kokosowe są jedynymi artykułami spożywczami, posiadającymi w większości nasycone kwasy tłuszczowe (mięso ma większość jednonienasyconych).