Temat: Wiórki kokosowe ?

Mam pytanie .. czy wiórki kokosowe zalicza się do zdrowych tłuszczy ?

Czy na diecie można je dodawać np. do owsianki / sałatki owocowej  czy może  lepiej ich unikać ?

dobre pytanie, przyłączam się;D
ja dodaje ale nie wiem jak jest :)
wiórki kokosowe to dobre źródło tłuszczów nasyconych.
zawierają 21,1g błonnika w 100g
Mają dużo potasu - 660 mg/100 g - pierwiastka potrzebnego praca mięśni, układu nerwowego itp. Biją na głowę pdo tym względem ziemniaki i banany czy płatki, ale nie mogą rywalizować z kakao. Maja trochę żelaza (3,6 mg/100 g) -  wygrywają pod tym względem z pieczywem razowym czy burakami, ale nie mogą rywalizować z np. wątróbką. Mają niewielkie ilości magnezu (90 mg/100 g), czym przypominają orzechy włoskie, fosfor (160 mg/100 g), sporo witaminy E (1,26 mg/100 g),  śladowe ilości witamin B6, B1,  0,9 mg/100 g witaminy PP.
To teoria, a w praktyce kto je wiórki w takich ilościach ? Odnosi się to także do innych bakalii - śladowe ilości nie zawieraja takiej masy witamin i minerałów o jakiej isę mówi, a mało kto je więcej.
Wiórki i inne produkty kokosowe są jedynymi artykułami spożywczami, posiadającymi w większości nasycone kwasy tłuszczowe (mięso ma większość jednonienasyconych).

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.