Temat: Ciekawostka cholesterolowa - warto przeczytać

Mówi się, że pić tran, jeść drób, a nie smalec, masło, wieprzowinę. A tu pokażę pewną ciekawostką. 

Tran 100 g cholesterol 570  mg
Smalec 100 g cholesterol 95 mg
Masło extra 100 g cholesterol 248 mg 
Słonina 100 g cholesterol 99 mg
Śmietana 30% 100 g cholesterol 106 mg




A teraz mięsa
Golonka wieprzowa ze skórą 100 g cholesterol 66 mg
Boczek wieprzowy 100 g cholesterol 66 mg
Królik tuszka 100 g cholesterol 65 mg
Kurczak tuszka 100 g cholesterol 75 mg
Udko kurczaka bez skóry 100 g  cholesterol 58 mg
Pierś kurczaka bez skóry 100 g cholesterol 58 mg
Podudzie indyka bez skóry 100 g cholesterol 81 mg
Cielęcina łopatka 100 g cholesterol 71 mg
Polędwica wołowa 100 g cholesterol 59 mg
Łosoś świeży 100 g cholesterol 70 mg
Śledź świeży 100 g cholesterol 64 mg
Dorsz świeży 100 g cholesterol 50 mg
Flądra świeża 100 g cholesterol 58 mg
Sardynka świeża 100 g cholesterol 80 mg
Makrela świeża 100 g cholesterol 75 mg

Wieprzowina ma podobną zawartość produktu co mięsa polecane przez dietetyków w dietach rzekomo dobrych dla serca, a od wielu nawet mniej.

Nie twierdzę, że cholesterol w pokarmie jest groźny, bo to absolutna bzdura. Chcę tylko pokazać jak robi nam się woda z mózgu zakazując w trosce o cholesterol wieprzowiny, smalcu, masła, śmietany, żółtka jajka, a poleca tran, ryby, chudy drób. Chciałem pokazać, że teoria miażdżycy z tłuszczu i cholesterolu kupy się nie trzyma. Cóż z tego, że w wieprzowinie jest trochę tłuszczu nasyconego, skoro więcej jest jednonienasyconego (identycznego z tym z oliwy, awokado, orzechów itp.), skoro tak naprawdę miażdżycę powodują węglowodany.

 



masz racje

Zgadzam się !

Pasek wagi
Podwyższony cholesterol nie jest przyczyną miażdżycy - to bzdura. Może być objawem, ale niekoniecznym - wielu zawałowców ma prawidłowy bądź wręcz bardzo niski cholesterol. Tezę o zabójczym cholesterolu oparto podając królikom (!) cholesterol z karmą. Ponieważ stwierdzono zmiany miażdżycowe, przeniesiono wniosek na ludzi. Ale króliki nigdy nie pobierały cholesterolu z pokarmem jako roślinożercy i nie były więc przystosowane do jego konsumpcji. Kiedy wszystkożercom lub mięsożercom podano cholesterol w pokarmie nie było żadnych negatywnych skutków. Raz kilku ludziom podano na raz 10 g cholesterolu i został on w całości wydalony, nie powodując żadnych zmian w naczyniach krwionośnych.


racja, ale i tak kurczak jest smaczniejszy od wieprzowiny :P
Aha, kiedyś robiono eksperyment i karmiono kury (ptaki wszystkożerne) różnymi paszami. I które dostały miażdżycy ? Karmione wysokowęglowodanową i niskotłuszczową paszą.

Sęk w tym,że jest tz.dobry i zły cholesterol kochana.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.