Temat: cynamon, może mi zaszkodzić?

Zjadłam łyżeczkę cynamonu, wrzuciłam śniadanie na wagę, sypnęłam cynamonu, chciałam trochę, ale sypnęło się więcej, na wadze pokazało 2 g, trochę zebrałam, ale dużo zostało, zjadłam, słyszałam, że cynamon zawiera trującą kumarynę, ale myślałam, że nie ma jej aż tak dużo, poczytałam o tym w internecie, wyszło mi, że osoba 60 kg może spożyć ok. 2g cynamonu, ja ważę mniej, boję się teraz, że mi się coś stanie, nie wiem, co robić, już zaczynam źle się czuć, ale może sobie wmawiam. Jadłyście kiedyś cynamon w takich ilościach?Nic wam nie było?
Żle się czujesz pewnie ze strachu ;)

ja tam uwielbiam cynamon i zawsze sypię ogromne ilości raz tak sypnęłam do ryżu, że sam cynamon było czuć ;)


ogarnij sie... -.-'
cynamon jest zdrowy.
cytat:

Cynamon to tylko przyprawa, nie spożywamy go w ogromnych ilościach i codziennie. Zazwyczaj urozmaica on smak naszych deserów i napojów. W takich ilościach nie powoduje niezdrowych oddziaływań. Poza tym jego szkodliwość nie została potwierdzona konkretnymi badaniami naukowymi.
taką informację o szkodliwości cynamonu nie popartymi badaniami to se mogą wcisnąć w d***
czyli ta szkodliwość to jedna wielka ściema
nie przesadzaj.. ja cynamon pochlaniam dosc czesto i jeszcze o dziwo zyje :)
Jedz na zdrowie :)
Czytałam o tym, pewnie jak zwykle nic mi nie będzie, ale jak sobie coś wbiję do głowy to koniec, od razu czuję się źle i myślę nad tym i boję się przez pół dnia...
tutaj sobie poczytaj :)

http://www.poradnia.pl/ziololecznictwo/ziola-inne/772-cynamon-wzmacnia-zoladek

1. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.

2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.

3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.

4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.

5.W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.

7. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.

9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.

10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.