- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
15 marca 2011, 16:11
mam w domu spory kawałek imbiru i kilka pytań ;]
1.jaki okres czasu mozna przechowywac imbir w lodowce?
2. do czego dodaje sie imbir, moze znacie jakies przepisy na dania z imbirem?
3.czy imbir zabija wlasciwosci zielonej herbaty?
Z góry dziekuje za pomoc;]
15 marca 2011, 16:39
Ja ogladałam kirdyś program w tv i tam powiedzieli że imbir można zamrozić, jak go potrzebujesz wyjmujesz zcierasz go troche i znowu do zamrarzarki. Z tego co wiem to imbir nie zabija właściwości herbaty.
Napój lub herbata z imbirem
Przepis prosty jak zrobienie herbaty, nie może się nie udać.
Taki napój świetnie smakuje, dodaje energii, w zimie dobry na przeziębienie, w lecie znakomicie gasi pragnienie, po przejedzeniu pomaga trawić, na ustach zostawia przyjemny lekko palący smak.
Potrzebujemy: korzeń imbiru, herbate, cytryne, miód lub cukier.
Parzymy herbate (jeśli chcemy napój to bierzemy tylko wrzątek), dodajemy około centymetrowy kawałek imbiru pocięty w możliwie cieńkie plasterki, naczynie przykrywamy na kilka minut talerzykiem tak żeby nam nie uciekły olejki eteryczne po czym dodajemy cytrynę do smaku (sok lub w plasterku) i słodzimy miodem lub cukrem i gotowe.
PS. Imbiru możemy dodać oczywiście trochę mniej lub więcej w zależności od upodobań.
15 marca 2011, 16:52
15 marca 2011, 17:56
> działa antynoworworowo
dobrze wiedziec;] chyba zaczne pic zamiast kawy;] Słyszałam tez ze najlepsza jest zielona herbata lisciasta. Czy ma znaczenie czy to bedzie tania czy drosza herbata?