Temat: sos do warzyw

hej,
ostatnio bardzo polubiłam i robić i jeść gotowane "warzywa na patelnię", jem je z brązowym ryżem.. chciałabym dodawać jakiś sos- nietuczący i zdrowy
na pewno macie jakieś sprawdzone sposoby więc podzielcie się wiedzą ;p
ja jadam z sosem tzatzyki albo czosnkowym, oczywiście robię go na jogurcie nat. ub jogurcie greckim
dobry jest też do warzyw sos ze zmiksowanych pomidorów z puszki
malalady ma racje ;)
pomidorki z puszki lub surowe, miksujemy, do tego zabek czosnku, jakies ziola i pychotka
nie mam miksera , jestem biednym studentem :D
Blender  w Tesco kosztuje niecałe 22zł, a wcale nie jest zły. Myślę, że warto zainwestować, bo się przydaje.
Możesz robić też sosy ze zmiksowanych warzyw - moja siostra robiła jakiś czas temu sos chrzanowy na bazie właśnie zmiksowanych warzyw.

A ja już całkiem nie chcesz kupować blendera, to zawsze możesz kupić już przetarte pomidory.

A poza tym pomidorowym to robicie jakieś inne?

 

Według Dukana: ale bardzo smaczny ;D
Zetrzyj na grubych oczkach 1 zielony ogórek. Dodaj 100 gram naturalnego serka homogenizowanego( zamiennie czasem używam joguru albo kefiru naturalnego) 1,5 łyżeczki przyprawy do sosu tzaztyki i posiekany ząbek czosnku. Wymieszaj i wstaw do lodówki

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.