Temat: Owsianka

Jestem zielona w tym temacie, Co do niej wsypujecie? Jak ją robicie? Proszę o szczegółowe opisanie:D
wszystko do niej mozna dodac;) suszone/swieze owoce/orzechy/mleko/jogurt/serek wiejski/dzem/miod ;))
Ja robię taką:
Kupuję brzoskwinie w puszce. Do rondelka wlewam trochę zalewy (tak mniej więcej żeby dno było przykryte 0,5 cm warstwą) i dodaję mniej więcej 1/3 litra mleka zimnego. Włączam kuchnię, się grzeje powoli. Dodaję dwa słodziki i 4-5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych. Jak zawrze wyłączam i wrzucam do miseczki. Biorę 3-4 połówki brzoskwini, kroję w kosteczkę, wrzucam do owsianki. Do tego biorę 2 herbatniki, kruszę się i dorzucam do owsianki. Dla mnie pycha . Polecam i smacznego.
Pasek wagi
Oj ja mam różne wersje owsianki :)
Taka podstawowa:
-30g płatków
-10g otrębów pszennych
-15g rodzynek
-250ml mleka
-cynamon
Lepsza w smaku: mleko zagotowujemy (tzn musi być gorące), wrzucamy wszystkie składniki, gotujemy 2-3 minuty na malutkim ogniu.
Wersja "nie mam czasu stać przy garach": całą mieszankę (oprócz mleka) zalewamy wrzątkiem tak, żeby zakryło wszystko i przykrywamy np. talerzem. Po kilku minutach wlewamy mleko i gotowe :) (może być oczywiście zamiast mleka: maślanka, kefir, jogurt)
ja wrzucam do miski na oko otręby owsiane i pszenne oraz płatki owsiane, zalewam mlekiem, wsadzam do mikrofalówki na ok. 1,5 minuty i gotowe, zazwyczaj jem to z serkiem wiejskim(lub jogurtem) i dżemem, pycha ;)
My ubostwiamy platki owsiane ( sypiemy na oko, ale ze szklanka pewnie wychodzi;p) zalane woda do napuchniecia, potem dolewamy mleko pistacjowe, jogurt naturalny, wkrajamy banana, przyprazamy jablko na patelni pokrojone z cynamonem, do tego rozne suszki, mnoooostwo slodkich platkow i czekolada mleczna;) Pyyyycha!:)
płatki należy zalać wrzątkiem, napuchną a pózniej -odlać wodę- przecedzić i zalać mlekiem tak?? :D
ja zazwyczaj robię sobie owsiankę w pracy, więc w mikrofalówce. używam mleka sojowego (0,5 szklanki), płatków owsianych błyskawicznych (4-5 łyżek) i szczyptę soli. wkladam do mikrofalowki na jakieś 1,5 - 2 minuty, ale zazwyczaj przerywam co jakiś czas i mieszam, i tak aż do momentu aż owsianka osiągnie pożądaną konsystencję - ja lubię gęstą. do gotowej dodaję łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu. PYCHA! :)
mogę wlać mleko i wrzucić do mikrofali i już?:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.