- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
31 sierpnia 2017, 17:38
Naprawdę nie wiem czy można w Polsce dostać dobrą oliwę z oliwek.... w cenie do 50zł za litr. Kupiłam oliwę w Lidlu, wcześniej kupowałam Monini, obydwie słabe... Ta z Lidla nawet nie zmętniała po wstawieniu do lodówki. Czy to jakaś podróba skoro w temp 5 stopni jest nadal rzadka?
Polecicie jakąś dobrą oliwę, najlepiej bio, która zgęstnieje po wstawieniu do lodówki, co będzie oznaczała że jest prawdziwa? (oczywiście z extra virgin)? i można ją kupić w Auchan lub innej sieciówce?
Edytowany przez Monic6241 31 sierpnia 2017, 17:44
31 sierpnia 2017, 17:43
Musisz sprawdzić pochodzenie, oliwa ma być z jednego kraju a nie "mieszanka z krajów UE" - Monini właśnie taką jest, nie wiem jak ta z Lidla. Mi dobrą udało się kupić w Leclercu (w Tesco chyba też jest), nazywa się "La Espanola" - i tak jak mówisz mętnieje po wstawieniu do lodówki.
Edytowany przez Dominika47 31 sierpnia 2017, 17:44
31 sierpnia 2017, 17:45
Musisz sprawdzić pochodzenie, oliwa ma być z jednego kraju a nie "mieszanka z krajów UE" - Monini właśnie taką jest, nie wiem jak ta z Lidla. Mi dobrą udało się kupić w Leclercu (w Tesco chyba też jest), nazywa się "La Espanola" - i tak jak mówisz mętnieje po wstawieniu do lodówki.
Tak, ta z Lidla to też mieszanka. Nie rozumiem tylko dlaczego oliwy zmieszane z oliwek różnego pochodzenia nie mętnieją... co w nich jest takiego? woda?
W tej "La Espanola" nie podoba mi się to, że butelka jest przeźroczysta.
Edytowany przez Monic6241 31 sierpnia 2017, 17:46
31 sierpnia 2017, 17:49
Tak, ta z Lidla to też mieszanka. Nie rozumiem tylko dlaczego oliwy zmieszane z oliwek różnego pochodzenia nie mętnieją... co w nich jest takiego? woda?Musisz sprawdzić pochodzenie, oliwa ma być z jednego kraju a nie "mieszanka z krajów UE" - Monini właśnie taką jest, nie wiem jak ta z Lidla. Mi dobrą udało się kupić w Leclercu (w Tesco chyba też jest), nazywa się "La Espanola" - i tak jak mówisz mętnieje po wstawieniu do lodówki.W tej "La Espanola" nie podoba mi się to, że butelka jest przeźroczysta.
Woda raczej nie, nie jestem pewna dlaczego nie mętnieje. Te mieszanki to są zrobione z odpadów najgorszej jakości oliwy. Podobno te oleje są jakieś fałszowane, mieszane z innymi olejami, a niekoniecznie oliwą, ale nie wiem ile w tym prawdy.
Masz rację, butelka nie powinna być przezroczysta.
Edytowany przez Dominika47 31 sierpnia 2017, 17:52
1 września 2017, 12:05
Nie jestem żadnym znawcą, ale mi smakuje oliwa z Bio Planet [ http://www.bioplanete.com/pl/Produkty/Wyszukiwarka... ]
Miałam tą z Krety. Jest inna niż te dostępne w Auchan (miałam wiele z nich, w tym Monini). Przede wszystkim mętna, inaczej pachnie, po spróbowaniu ostra. Do lodówki nie wkładałam.