Temat: makaron al dente

Cześć dziewczyny,

Zainspirował mnie jeden z postów na forum dotyczących makaronu i sama zaczęłam się zastanawiać - właściwie to dlaczego makaron powinien być al dente?
Nie chodzi mi o walory smakowe, ale te związane z odżywianiem, dietą?
rozgotowany makaron ma większy indeks glikemiczny a pewnie wiesz, że im większy tym gorzej
Pasek wagi
Jakiś czas temu czytałam trochę o diecie Montignaca i to chodzi o indeks glikemiczny. Im wyższy, tym bardziej tyjemy. Wyższy jest np. jeśli makaron/warzywa etc. gotujemy dłużej, niższy jeśli zostawiamy warzywa np. surowe. Dlatego makaron gotowany krócej mniej tuczy.
http://dietamm.com/indeks-glikemiczny tu masz spis tych indeksów
Pasek wagi
Jak jest al dente to szybciej go trwaimy i wydalamy. A jak ugotowany na miękko no to nie za bardzo żołądek sobie z nim radzi.
Makaron al dente jest twardszy, a co za tym idzie organizm nie przyswaja wszystkiego, część po prostu wydala. Dzięki czemu jest zdrowszy i jeśli już jemy makaron na diecie to właśnie powinien być gotowany al dente ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.