- Dołączył: 2011-01-07
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 144
12 marca 2011, 21:24
Cześć dziewczyny,
Zainspirował mnie jeden z postów na forum dotyczących makaronu i sama zaczęłam się zastanawiać - właściwie to dlaczego makaron powinien być al dente?
Nie chodzi mi o walory smakowe, ale te związane z odżywianiem, dietą?
- Dołączył: 2010-05-20
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 882
12 marca 2011, 21:29
rozgotowany makaron ma większy indeks glikemiczny a pewnie wiesz, że im większy tym gorzej
- Dołączył: 2010-08-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 138
12 marca 2011, 21:29
Jakiś czas temu czytałam trochę o diecie Montignaca i to chodzi o indeks glikemiczny. Im wyższy, tym bardziej tyjemy. Wyższy jest np. jeśli makaron/warzywa etc. gotujemy dłużej, niższy jeśli zostawiamy warzywa np. surowe. Dlatego makaron gotowany krócej mniej tuczy.
http://dietamm.com/indeks-glikemiczny tu masz spis tych indeksów
12 marca 2011, 21:39
Jak jest al dente to szybciej go trwaimy i wydalamy. A jak ugotowany na miękko no to nie za bardzo żołądek sobie z nim radzi.
- Dołączył: 2011-01-05
- Miasto: Zielony Przylądek
- Liczba postów: 2230
12 marca 2011, 22:01
Makaron al dente jest twardszy, a co za tym idzie organizm nie przyswaja wszystkiego, część po prostu wydala. Dzięki czemu jest zdrowszy i jeśli już jemy makaron na diecie to właśnie powinien być gotowany al dente ;)