Temat: POMYSŁ NA WSPANIAŁY OBIAD- NIECODZIENNE POMYSŁY;)

Niedługo mój luby ma urodziny i nie mam pomysłu, co mogę mu zrobić pysznego na obiad- nie interesują mnie zwykłe ,oklepane potrawy. Chciałabym zaszaleć;)

Jeżeli macie jakieś dobre, sprawdzone, może egzotyczne, a może udziwnione dania, to podzielcie się;;)

Z góry dzięki:D

kalmary mmmm mozna kupic w sklepie w postaci takich krazkow na patelnie i gotowe;]a moze sushi? ;p lasagne? 
kurczak po meksykansku... podsmazona piersc zkurczaka w kawalki kostki plastry co chcesz:P moze byc mieso mielone ale piers mniej kcal
do tego kukurydza fasola czerowna groszek zielony podlac woda i koncentratem pomidorowym doprawic do smaku sola i pieprzem i odrbina cynamonu. pycha... moze byc jako gesta zupa lub dodatek do ryzu
Kurczak cebulowy w sosie borowikowym z brokułami.

2 piersi
1 zupa cebulowa
1 sos lub zupa borowikowa
2 kartoniki śmietany

Pierś kurczaka kroimy w kostkę,posypujemy zupą w proszku cebulową.Odstawiamy do "przegryzienia".
Potem smażymy na minimalnej ilości oleju.
Śmietanka 18 % (najlepiej łaciata do sosów) mieszamy z sosem/zupą borowikową.Do naczynia żaroodpornego kładziemy kurczaka ,na to układamy brokuły.Zalewamy śmietaną rozrobioną proszkiem.Pieczemy 20-30 minut.

Do tego jak kto woli ja lubię pokrojoną w plastry bagietkę i sałatę grecką.

Makaron ryzowy z kurczakiem,pieczarkami i kielkami fasoli.

Makaron ryzowy gotujemy al dente.Podsmazamy pokrojone w kostke filety z kurczaka,pieczarki obieramy,kroimy w plasterki,podsmazamy.Kielki fasoli smazymy na lyzce oliwy.Na koniec w woku mieszamy wszystkie podsmazone skladniki,smazymy chwile razem,przyprawiamy 3 zabkami zgniecionego czosnku,pieprzem cayenne,sola.

Pasek wagi
zupa krem z groszku z grzankami, niebo w ustach, polecam :))))))
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/nalesniki_po_meksykansku_ala_burrito/

niesamowicie pyszne, dziś jadłam na obiad :)
to ja polecam mój dzisiejszy wymysł ;)

makaron razowy (ja użyłam spaghetti, ale dobrze nadadzą się też wstążki, czy jaki lubimy) gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente.
Na patelni podsmażamy pokrojoną półtalarki 2 cebulę (proponuję użyć czerwonej, będzie bardziej kolorowo), niezbyt drobno pokrojone pieczarki (ok. 10 sztuk średniej wielkości), dusimy na patelni, podlewamy białym winem (najlepiej półwytrawne), dodajemy jogurt naturalny. Dusimy przez chwilę, dodajemy do tego pokrojonego dość grubo pomidora (lub dwa) i natkę pietruszkę, dusimy dosłownie minutę, wrzucamy do tego ugotowany makaron, wszystko dochodzi jeszcze ok. 2 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, na koniec dodajemy pokrojonego w cienkie paseczki wędzonego łososia (100 gram). Pychota :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.