Temat: Jablka w ciescie na teflonie??

to jest chyba moj pierwszy post (bo nie przypominam sobie zebym tu pisala juz?);)

wiec pragne sie z Wami przywitac serdecznie :)

mam takie pytanie...

czy takie racuszki/placuszki

jablka w ciescie z cynamonem na mleku 0.5% lub 0% na mące pszennej, jajkiem i z odrobiną słodziku smazone bez oleju na samym teflonie sa dopuszczalne w diecie odchodzajacej np na obiadek? czy sa bardzo kaloryczne? jecie takie cos?:) jadlyscie moze?:)

nigdy wczesniej nie zmazylam na samym teflonie (jakos tak z przyzwyczajenia) uzywalam oliwy z oliwek i to jest dla mnie odkrycie;D

aha i jeszcze jedno pytanko?

czy jajecznica na teflonie wyjdzie tez smaczna :)? czy taka sucha i przypalona?:D macie jakies porady jak zrobic smaczna:)?

 

Pozdrawiam!

myśle ze możesz zjesc no ale nie duzo (3-4 max) A jajecznica np na pleku nie wyjdzie such i przypalona, ja robie tez bez oliwy tylko trzeba ciąge mieszac i nie jest sucha :)

jajecznica na teflonie bedzie ok ale musisz jajak wymieszac z mlekiem nawet 0,5 %

 a takie placuszki tez robie ale z fruktoza i z maka z pelnego przemialy lub mazeina. sa pycha i bardzo  maja malo kcal wiec jedz bez obaw

jajecznica wychodzi super na samym teflonie 

co do placuszkow to nie wiem czy sie szybko nie zaczna przypalac chyba ze beda cieniutkie

jesli zachowasz proporcj-czyli bez cukru i oleju to jak najbardziej;))
Ja robie pancakes'y z jabłkami- smakuja jak racuchy
ale make pszenna zastapiłabym zytnia, orkiszowa,czy pełnoziarnista i dodalabym otreby-wszystko po to by zjesc mniej i zeby syciło na dłuugo
Podam Ci mój przepis na pancakesy; a najadam sie dwiema sztukami


Amerykańskie Pancakes przerobione na niskokcal;)
ok 8 - 10 szt
Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki zytniej(lub innej byle nie pszenna)
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki 0.5%
  • słodzik
  • 2   łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 75g ramy jogurtowej stopionej
  • szczypta soli
  • jabłka w plasterki jak do racuhców
  • ja dodaje jeszce błonnik jabłkowy w proszku, otreby
W blenderze miksuję wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewam patelnię i na średnim ogniu smażę pancakes z dwóch stron bez tłuszczu


co do jajecznicy-nie polecam
Ale po co sie ogranicza az tak-wystarczy kupic margaryne niskokcal, polecam Rame Yoghurt.łyzeczka ma 35 kcAL
ja na teflon wlewam troszkę mleka 0,5% i jak zaczyna się robić pęcherze, to dolewam i daję na to jajko przyprawione papryka słodką, odrobina sili, pieprzem i ziołami np tymiankiem i bazylią. Mieszam co jakiś czas dolewając mleka lub troszkę wody w między czasie i potem jem taka zcientą dość mocno jajecznicę- mi baaardzo smakuje:) Ja robię zazwyczaj na białku i jednym całym jajku. Żółtek trzeba się wystrzegać, ale nie całkowicie, bo mają one m.in. sporo bardzo potrzebny cynku, który poprawia wygląd naszych paznokci, skóry i poprawia jakość włosów:)
wszystko smażę na "sucho", na teflonie. Mam dobra patelnię i wszystko wychodzi pyszne.
Wole oliwę z oliwek czy olej z pestek winogron wlać do sałatki/surówki czy polać już usmażoną np. rybkę

aaa i na oliwie z oliwek nie smażymy!
Mozna smazyc na oliwie pod warunkiem że maja wystarczajaco duzo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych...  generalnie wszystkie oleje które maja ich duzo są odpowiednie do smażenia...
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.