- Dołączył: 2011-02-17
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 37
9 marca 2011, 12:11
to jest chyba moj pierwszy post (bo nie przypominam sobie zebym tu pisala juz?);)
wiec pragne sie z Wami przywitac serdecznie :)
mam takie pytanie...
czy takie racuszki/placuszki
jablka w ciescie z cynamonem na mleku 0.5% lub 0% na mące pszennej, jajkiem i z odrobiną słodziku smazone bez oleju na samym teflonie sa dopuszczalne w diecie odchodzajacej np na obiadek? czy sa bardzo kaloryczne? jecie takie cos?:) jadlyscie moze?:)
nigdy wczesniej nie zmazylam na samym teflonie (jakos tak z przyzwyczajenia) uzywalam oliwy z oliwek i to jest dla mnie odkrycie;D
aha i jeszcze jedno pytanko?
czy jajecznica na teflonie wyjdzie tez smaczna :)? czy taka sucha i przypalona?:D macie jakies porady jak zrobic smaczna:)?
Pozdrawiam!
- Dołączył: 2009-01-08
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 2133
9 marca 2011, 12:15
myśle ze możesz zjesc no ale nie duzo (3-4 max) A jajecznica np na pleku nie wyjdzie such i przypalona, ja robie tez bez oliwy tylko trzeba ciąge mieszac i nie jest sucha :)
- Dołączył: 2010-06-24
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 9558
9 marca 2011, 12:16
jajecznica na teflonie bedzie ok ale musisz jajak wymieszac z mlekiem nawet 0,5 %
a takie placuszki tez robie ale z fruktoza i z maka z pelnego przemialy lub mazeina. sa pycha i bardzo maja malo kcal wiec jedz bez obaw
9 marca 2011, 14:07
jajecznica wychodzi super na samym teflonie
co do placuszkow to nie wiem czy sie szybko nie zaczna przypalac chyba ze beda cieniutkie
9 marca 2011, 14:17
jesli zachowasz proporcj-czyli bez cukru i oleju to jak najbardziej;))
Ja robie pancakes'y z jabłkami- smakuja jak racuchy
ale make pszenna zastapiłabym zytnia, orkiszowa,czy pełnoziarnista i dodalabym otreby-wszystko po to by zjesc mniej i zeby syciło na dłuugo
Podam Ci mój przepis na pancakesy; a najadam sie dwiema sztukami
Amerykańskie Pancakes przerobione na niskokcal;)
ok 8 - 10
szt
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki zytniej(lub innej byle nie pszenna)
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki maślanki 0.5%
- słodzik
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 75g ramy jogurtowej stopionej
- szczypta soli
- jabłka w plasterki jak do racuhców
- ja dodaje jeszce błonnik jabłkowy w proszku, otreby
W blenderze miksuję wszystkie składniki na
gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
Rozgrzewam patelnię i na średnim ogniu smażę pancakes
z dwóch stron bez tłuszczu
co do jajecznicy-nie polecam
Ale po co sie ogranicza az tak-wystarczy kupic margaryne niskokcal, polecam Rame Yoghurt.łyzeczka ma 35 kcAL
Edytowany przez CandyFloss22 9 marca 2011, 14:18
- Dołączył: 2011-02-19
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 104
9 marca 2011, 14:20
ja na teflon wlewam troszkę mleka 0,5% i jak zaczyna się robić pęcherze, to dolewam i daję na to jajko przyprawione papryka słodką, odrobina sili, pieprzem i ziołami np tymiankiem i bazylią. Mieszam co jakiś czas dolewając mleka lub troszkę wody w między czasie i potem jem taka zcientą dość mocno jajecznicę- mi baaardzo smakuje:) Ja robię zazwyczaj na białku i jednym całym jajku. Żółtek trzeba się wystrzegać, ale nie całkowicie, bo mają one m.in. sporo bardzo potrzebny cynku, który poprawia wygląd naszych paznokci, skóry i poprawia jakość włosów:)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
9 marca 2011, 17:48
wszystko smażę na "sucho", na teflonie. Mam dobra patelnię i wszystko wychodzi pyszne.
Wole oliwę z oliwek czy olej z pestek winogron wlać do sałatki/surówki czy polać już usmażoną np. rybkę
aaa i na oliwie z oliwek nie smażymy!
- Dołączył: 2011-02-28
- Miasto: Strzelin
- Liczba postów: 1654
9 marca 2011, 19:16
Mozna smazyc na oliwie pod warunkiem że maja wystarczajaco duzo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych... generalnie wszystkie oleje które maja ich duzo są odpowiednie do smażenia...