Temat: Dżem 100%?

Łowicz Dżem 100% z owoców? Mam w lodówce cały słoik, konkretnie 100% z rokitnika. Co myślicie na ich temat?

bomba cukrowa 

z rokitnika jest naturalny,  pyszny i zdrowy

heheh, "cukry z owoców" to nadal cukry. Rokitnika tam masz mniej niż 50%, czyli bez szału. Mocno złudne to "100% owoców".

Tzn, teoretycznie czysty buraczany cukier, to też jest 100% warzyw.

100% owoców to może mieć co najwyżej mus, bo dżem ma z założenia w sobie cukier. 

lubię te dżemy, wrzucam łyche do jogurtu i mam przekąskę. Ten z rokitnikiem ma najgorszy skład z serii, w sensie że wiekszośc w nim to jabłko a nie owoc z okładki, bo inaczej musiałby kosztowac 40 zł z nie 7. 

i na litość, to jest DZEM, owocowa słodka papka, czym niby innym ma być?

Sweetestthing napisał(a):

100% owoców to może mieć co najwyżej mus, bo dżem ma z założenia w sobie cukier. 

No to chyba tak nie do końca. Jak zmiksujesz owoce masz mus, jak te owoce przesmażysz to będziesz miała dżem. Można tak zrobić samemu w domu bez dodatku cukru. Większość sklepowych dżemów faktycznie ma nawalone dodatkowego cukru i przy okazji chemii ale te z Łowicza mają przeważnie niezły skład.

A co do składu to faktycznie lepsze są inne z tej serii. Ja wolę truskawkę albo wiśnię. Tutaj skład wygląda juz tak "truskawki (100 g truskawek zużyto na 100 g produktu), zagęszczony sok jabłkowy, zagęszczony sok cytrynowy do korekty smaku kwaśnego, substancja żelująca - pektyny". Też ma sporo cukrów pochodzących z truskawek i soku jabłkowego ale nie przesadzajmy nikt chyba nie zjada na raz pół słoika? Ja czasami daję łyżeczkę do jogurtu albo serka naturalnego.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.