- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
30 maja 2017, 15:39
Łowicz Dżem 100% z owoców? Mam w lodówce cały słoik, konkretnie 100% z rokitnika. Co myślicie na ich temat?
30 maja 2017, 15:43
bomba cukrowa
30 maja 2017, 15:51
z rokitnika jest naturalny, pyszny i zdrowy
Edytowany przez izabela19681 30 maja 2017, 15:52
30 maja 2017, 16:01
heheh, "cukry z owoców" to nadal cukry. Rokitnika tam masz mniej niż 50%, czyli bez szału. Mocno złudne to "100% owoców".
Tzn, teoretycznie czysty buraczany cukier, to też jest 100% warzyw.
Edytowany przez 30 maja 2017, 16:13
30 maja 2017, 22:04
100% owoców to może mieć co najwyżej mus, bo dżem ma z założenia w sobie cukier.
31 maja 2017, 07:43
lubię te dżemy, wrzucam łyche do jogurtu i mam przekąskę. Ten z rokitnikiem ma najgorszy skład z serii, w sensie że wiekszośc w nim to jabłko a nie owoc z okładki, bo inaczej musiałby kosztowac 40 zł z nie 7.
i na litość, to jest DZEM, owocowa słodka papka, czym niby innym ma być?
31 maja 2017, 08:12
100% owoców to może mieć co najwyżej mus, bo dżem ma z założenia w sobie cukier.
No to chyba tak nie do końca. Jak zmiksujesz owoce masz mus, jak te owoce przesmażysz to będziesz miała dżem. Można tak zrobić samemu w domu bez dodatku cukru. Większość sklepowych dżemów faktycznie ma nawalone dodatkowego cukru i przy okazji chemii ale te z Łowicza mają przeważnie niezły skład.
A co do składu to faktycznie lepsze są inne z tej serii. Ja wolę truskawkę albo wiśnię. Tutaj skład wygląda juz tak "truskawki (100 g truskawek zużyto na 100 g produktu), zagęszczony sok jabłkowy, zagęszczony sok cytrynowy do korekty smaku kwaśnego, substancja żelująca - pektyny". Też ma sporo cukrów pochodzących z truskawek i soku jabłkowego ale nie przesadzajmy nikt chyba nie zjada na raz pół słoika? Ja czasami daję łyżeczkę do jogurtu albo serka naturalnego.
Edytowany przez Tereenia 31 maja 2017, 08:12