Temat: Nalesniki ;)


Czesc Kochane ;)
Wiem ze zaraz mnie tu dziewczyny skrytykuje ze po co zakladam kolejny watek ,zebym dobrze poszukala itp.
Mam do was propozycije poniewaz w Angli/Irlandi 08/03 jest noc nalesnikowa i wszyscy jedza nalesniki moze pomoglibyscie mi i dali przepis na takie extra light nalesniki ?
Z Gory dziekuje, pozdrawiam i przepraszam ze sie pewnie powtarzam :)
6 łyżek otrębów (zmielonych)
2 jajka
troszkę ponad pół szklanki mleka 0%

mieszamy i smażymy
1 jajko (lub 2 białka) + 3 łyżki mąki pełne ziarno + 1/4 skzlanki mleka (albo wody gazowanej)
Miksujemy i smażymy na rozgrzanym teflonie.
Wychodzą 3 naleśniki.

Naleśniki Dukana

Przepis na naleśniki Dukana

  • 4 jajka
  • pół szklanki chudego mleka
  • 3 - 4 łyżki chudego twarożku mielonego
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • słodzik lub sól

 

Jajka zmiksować z cukrem lub solą, dodać mleko i twaróg, następnie przesianą mąkę. Gdy całość będzie dokładnie połączona, smażyć na wolnym ogniu na patelni beztłuszczowej.

naleśniki

Przepis na twarożek do naleśników Dukana

  • 150 g twarogu
  • 2 łyżki odtłuszczonego jogurtu naturalnego
  • słodzik
  • kropla aromatu waniliowego

naleśniki z twarożkiem

smacznego
tradycyjne ciasto- szklanka mąki, pół szklanki wody mineralnej, pół szklanki mleka, 2 jaja, odrobina soli i oliwy; wychodzi 11 naleśników; a farsz- w zależności od tego co lubisz- różne owoce; ser; ja lubię z soczewicą i pieczarkami z cebulką i czosnkiem
Ja robię takie na Dukanie: 4 jajka, pół szklanki mleka, 1/3 szklanki wody gazowanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobii, łyżeczka proszku do pieczenia. Na małej patelni wychodzi mi z 8-9 naleśników! ;-)
ja mam taki sam przepis jak malalady :)

1 jajko
1/szklanki mleka 0% łaciate
3 łyski maki pełnoziarnistej
troszkę wody niegazowanej

Wszystkie składniki wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, lub przetartej chusteczką higieniczną oliwą z oliwek. Ostrożnie przewracać na 2 stronę.

Wychodzą 3 naleśniki po 72,27 kcal każdy :)

Jeżeli chodzi o masę, to ja uwielbiam naleśniki z dżemem, lub masą,która, jest prosta do zrobienia:
biały ser ``rozgnieśc`` widelcem i dodać tyle smietany,bądź mleka, by masa nie była zbyt krucha,ani płynna. Ilośc składników zależy od ilości  nalesników i jaką grubośc dajemy na naleśnik.ogólnie dodaje się też do tego cukru, bo z cukrem jest o wiele lepsze, jednak ja preferuje bez dodatku cukru :)
Można też zrobić mus jabłkowy :)
Jeżeli potrzebujesz niewielka ilość mogą wystarczyć 3/4 jabłka i malutka ilośc wody,około 1/4 szklanki :)
Jabłka trzeba obrać, pokroić na kawałki średniej wielkości.Połowy ćwiartek mniej więcej i gotować w małym garnku te jabłuszka. Po około 3 minutkach dodać wody. Gdy mus bedziew gotowy.Powinnaś zauważyć, gdy kawałki juz będa mniejsze i bedzie takie musowate:) wystawic za okno do ochłodzenia :)
Musu nie dosładzac, bo sam w sobie jest słodziudki przez jabłka :P

Mam nadzieje,że pomogłam :)
Pozdrawaim i zycze smacznego :)
dzieki dziewczyny ;*
Dziewczyny, ale mi narobiłyście smaka na naleśniki! Chyba w najbliższych dniach skorzystam z waszego przepisu i pojawią się w moim menu! Mniam :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.