Temat: tłuszcz wytapiający się z mięs podczas pieczenia

Witam. Mam głupie pytanie, ale naprawdę lubię być w 100% pewna. Do piekarnika włożyłam indyka w rękawie, samiutkiego, bez żadnych dodatków czy tłuszczu. W czasie pieczenia w folii znalazł się tłuszcz - to był tłuszcz, który wytopił się z mięsa, tak? Nie zwiększył kaloryczności potrawy? Gdy wyciągnęłam indyka, to 'wylałam' ten tłuszcz, czy przez to kaloryczność się zmniejszyła? Proszę o wyrozumiałość, jestem na stabilizacji i liczę kalorie mega dokładnie. Jeżeli w 'skład' 400gramowej piersi z indyka wchodzi ileśtam tłuszczu, to jeśli się wytopił, a ja go 'wylałam', to chyba automatycznie zmniejszyłam kaloryczność piersi? hm.
No a jak myslisz? O ile myslisz logicznie to to pytanie jest retoryczne.
Po co wylewałaś ten tłuszcz, w indyku jest go naprawdę mało.
Kaloryczność potrawy oczywiście zmalała, ale nie jestem w stanie Ci powiedzieć, ile.
Jesli zjadłabyś tą pieczeń w sosie własnym, jakim był tenże sos, kaloryczność porcji by się nie zmieniła.
A tak poza tym, to na stabilizacji nie trzeba być dokłądnym do minikalorii, nie popadajmy w paranoję .....

nie proszę o obliczenie. ale dzięki
to nie do konca musiał byc tłuszcz... w indyku sa go naparwde sladowe ilosci to mogły byc po prostu soki z miesa czyli... woda :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.