Temat: Patelnia grillowa

Drogie Vitalijki,
Czy któraś z Was posiada i używa patelnię grillową? ( coś takiego )
Czy jest to przydatny zakup, możecie mi powiedzieć, na co zwracać uwagę przy kupnie, może macie model godny polecenia?
Czekam na opinie :).
Też polecam. Dobrze jeśli jest ciężka, bo dłużej trzyma ciepło. Jak wyżej - trzeba najpierw bardzo dobrze nagrzać i jeśli jest dobrej jakości, to tempteratura po włożeniu mięsa się za bardzo nie obniża. Poza mięsem (może być posmarowane oliwą, ale nie musi) grilluję np. bakłażany, które zazwyczaj bardzo chłoną tłuszcz. Potem dodaję je do sosu zrobionego z cebuli, czosnku (przesmażone), pomidorów z puszki i ziół. Może być do tego mięso albo ryż, makaron. Pyszny jest grillowany oscypek i wędzone tofu, a także kanapki, które zostały dzieciom ze szkoły:) Wszystkie nowe patelnie najpierw dobrze umyć, nagrzać, posmarować oliwą i przetrzeć papierowym ręcznikiem. Swoją myję ręcznie, jeśli się da to tylko wodą - jak Chińczycy swoje woki.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.