Temat: Kaloryczność proszku do budyniu.

Witam. Widziałem wiele tematów na tym forum odnośnie kaloryczności proszku do budyniu. Aby pomóc niektórym osobom zamieszczam sposób, w jaki wyliczyć wartość odżywczą proszku.

Liczę wartości dla budyniu Winiary bez cukru:

porcja:94 kcal

4 porcje: 376 kcal

0,5 litra mleka 2%: 5*49=245

0.5 litra mleka 0,5 %: 5*35=175

245-175=70- tyle odejmujemy od kaloryczności 4 porcji

376-70=306- tyle ma budyń z 0,5 %

306/4= 76.5- tyle ma porcja z mlekiem 0.5 %

306-175=131- wartość energetyczna proszku 

131/38=3.45*100=345 kcal- tyle ma proszek z budyniu 

Mam nadzieję, iż komuś się to przyda (jeśli mleko 2 % ma 49 kcal lub 51 kcal, to po prostu pomnóżcie razy 5 tą wartość. Natomiast 131 trzeba podzielić przez gramy na opakowaniu proszku).

Widzę, że mamy na sali matematyka :D

Wiesz, wielu osobom to się może przydać, więc postanowiłem trochę niektórym pomóc

Żeby poznać kaloryczność 'proszku do budyniu' wystarczy sprawdzić ile kcal ma skrobia ziemniaczana/kukurydziana. ;)

Można też policzyć makroskładniki. :)

Można też policzyć makroskładniki. :)

http://www.ilewazy.pl/lyzka-budyniu-w-proszku

Na szczęście nie muszę liczyć :p

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.