- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 kwietnia 2017, 14:01
Witam. Widziałem wiele tematów na tym forum odnośnie kaloryczności proszku do budyniu. Aby pomóc niektórym osobom zamieszczam sposób, w jaki wyliczyć wartość odżywczą proszku.
Liczę wartości dla budyniu Winiary bez cukru:
porcja:94 kcal
4 porcje: 376 kcal
0,5 litra mleka 2%: 5*49=245
0.5 litra mleka 0,5 %: 5*35=175
245-175=70- tyle odejmujemy od kaloryczności 4 porcji
376-70=306- tyle ma budyń z 0,5 %
306/4= 76.5- tyle ma porcja z mlekiem 0.5 %
306-175=131- wartość energetyczna proszku
131/38=3.45*100=345 kcal- tyle ma proszek z budyniu
Mam nadzieję, iż komuś się to przyda (jeśli mleko 2 % ma 49 kcal lub 51 kcal, to po prostu pomnóżcie razy 5 tą wartość. Natomiast 131 trzeba podzielić przez gramy na opakowaniu proszku).
21 kwietnia 2017, 14:09
Widzę, że mamy na sali matematyka :D
21 kwietnia 2017, 14:13
Wiesz, wielu osobom to się może przydać, więc postanowiłem trochę niektórym pomóc
21 kwietnia 2017, 14:28
Żeby poznać kaloryczność 'proszku do budyniu' wystarczy sprawdzić ile kcal ma skrobia ziemniaczana/kukurydziana. ;)
21 kwietnia 2017, 14:34
Można też policzyć makroskładniki. :)
21 kwietnia 2017, 14:34
Można też policzyć makroskładniki. :)
22 kwietnia 2017, 10:15
http://www.ilewazy.pl/lyzka-budyniu-w-proszku
Na szczęście nie muszę liczyć :p