- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
4 marca 2011, 00:04
4 marca 2011, 07:29
Edytowany przez jooli 4 marca 2011, 07:30
4 marca 2011, 08:02
4 marca 2011, 08:14
4 marca 2011, 08:29
4 marca 2011, 08:44
4 marca 2011, 08:52
4 marca 2011, 09:26
> też mam anemię? jeśli twój lekarz każe ci jeść
> wątróbkę to go zmień bo zapewne jest starszy i ma
> stare metody leczenia. Mój hematolog wyjaśnił mi,
> że wątróbka to absolutny mit bo chociaż zawiera
> dożo żelaza to nie jest ono dobrze przyswajalne
> dla organizmu. Pogoogluj troszkę na ten temat a co
> do produktów to dodam jeszcze coś za czym
> przepadam czyli fasola
Niestety nie masz racji.Najlepiej przyswajalne jest wlasnie zelazo z produktow pochodzenia zwierzecego.Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe - trójwartościowe.
Ze względu na zawartość żelaza artykuły spożywcze możemy ogólnie podzielić na produkty o niskiej zawartości żelaza (ok. 1 mg/100 g) np. mleko, ziemniaki, owoce; produkty o średniej zawartości żelaza (1 - 4 mg/100 g) - np. drób, mięso, kasze, warzywa; produkty o wysokiej zawartości żelaza (4 mg/100 g) np. podroby, warzywa strączkowe