Temat: DIETA A ANEMIA

Czy któraś z Was ma może anemię i jest jednocześnie na diecie? Jaka dieta jest wtedy najlepsza? i jak zmienić takie dania jak na przykład wątróbka (bleeee...), aby  była mniej kaloryczna (i smaczniejsza)?
Ja mam, stosuję MŻ.
Co do wątróbki nie wiem.
ograniczyć błonnik. Nadmiar błonnika= upośledzone wchłanianie witamin ( autopsja )

wątróbka duszona z jabłkami
mozesz zrobic pasztet.
watrobke zmielic z jakims innym mieskiem w proporcji aby watrobki bylo mniej, dodac jajko, przyprawy, wlac do szklanej formy i do piekarnika na ponad godzinke. pycha 
Nie musisz jeść wątróbki, jak nie lubisz, np. amarantus ma kilka razy więcej żelaza niż mięso. Najlepsza dieta to mż z tym żeby przewagę miały produkty z dużą zawartością żelaza. A jakie leki bierzesz na tą anemię?
Ja mam anemię od 10 lat i jestem na Smacznie Dopasowanej.
Chwalę sobie bardzo! A do tego łykam żelazo i witaminki od lekarza
Pasek wagi
buraczki np. z pietruszką, pasztet, wątróbka. Jak ja mialam anemie to musialam to jesc. W ogole duzo wedlin.
też mam anemię? jeśli twój lekarz każe ci jeść wątróbkę to go zmień bo zapewne jest starszy i ma stare metody leczenia. Mój hematolog wyjaśnił mi, że wątróbka to absolutny mit bo chociaż zawiera dożo żelaza to nie jest ono dobrze przyswajalne dla organizmu. Pogoogluj troszkę na ten temat a co do produktów to dodam jeszcze coś za czym przepadam czyli fasola
Pasek wagi
sok z buraka czerwonego !!!!
Pasek wagi

> też mam anemię? jeśli twój lekarz każe ci jeść
> wątróbkę to go zmień bo zapewne jest starszy i ma
> stare metody leczenia. Mój hematolog wyjaśnił mi,
> że wątróbka to absolutny mit bo chociaż zawiera
> dożo żelaza to nie jest ono dobrze przyswajalne
> dla organizmu. Pogoogluj troszkę na ten temat a co
> do produktów to dodam jeszcze coś za czym
> przepadam czyli fasola

Niestety nie masz racji.Najlepiej przyswajalne jest wlasnie zelazo z produktow pochodzenia zwierzecego.Warto wiedzieć, że żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Z badań wynika, że wchłanianie żelaza z ryżu i szpinaku wynosi 1%, z kukurydzy 3%, z sałaty 4%, a z pszenicy 5%. Natomiast wchłanianie żelaza z ryb wynosi 11%, z wątroby 12%, a z mięsa cielęcego 22%. Taka różnica jest spowodowana odmienną formą chemiczną: w produktach pochodzenia zwierzęcego mamy żelazo hemowe - dwuwartościowe, a w produktach roślinnych żelazo niehemowe - trójwartościowe.

Ze względu na zawartość żelaza artykuły spożywcze możemy ogólnie podzielić na produkty o niskiej zawartości żelaza (ok. 1 mg/100 g) np. mleko, ziemniaki, owoce; produkty o średniej zawartości żelaza (1 - 4 mg/100 g) - np. drób, mięso, kasze, warzywa; produkty o wysokiej zawartości żelaza (4 mg/100 g) np. podroby, warzywa strączkowe

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.