Temat: nauka gotowania

czyjego autorstwa polecacie książki kucharskie? chcę poprawić swoje umiejętności gotowania
ja lubię internetowy misz masz, zawsze znajdą się opinie innych, co warto zmienić, dodać :)
Hmm Nie polace zadnego tytulu, ani autora. Ale z doswiadczenia zyciowego moge podpowiedziec pare rzeczy na ktore warto zwrocic uwage syukajac dobra ksiaze. 
Gotowac sie uczylam gdzies w biegu od babci, albo poprostu dochodzilam do tego sama, korzystalam z przepisow w internecie.
Od 2 lat jestem w zwiazku z prawdziwym kucharzem, ktory sie tego uczyl w szkole, mial wlasne restauracje, cale zycie pracowal w kuchni. I przez te 2 lata nauczylam sie od niego duzo wiecej niz przez cale moje zycie, np. prawidlowe przyrzadzanie mies, robienie sosow, ktore czesci ryb sa najsmaczniejsze i najcenniesze itd. 
Teraz wiem, ze prawdziwa PIERWSZA ksiazka kucharska to taka, ktora mowi jak dokladnie przyrzadzic miesko, po czym poznac ze mieso ktore lezy na patelni jest napewno dobre itd. Sa to doslownie podstawy gotowania. A nie miliony przepisow, ktore w rezultacie nie wychodza tak smacznie jak w restauracji ze wzgledu na brak prawidlowej techniki... 
Polecam znalezienie ksiazki o podstawach gotowania, ktore mowia, ze np. mieso trzeba obsmazyc aby zatrzymac soki, a potem dopiero wrzuci do piekarnika. Albo ze najlepszaczesc rybki to miesko, ktore trzeba szukac w glowie i sa to policzki rybki :-)

Pasek wagi
ja ostatnio przejrzałam w empiku chyba wszystkie tam obecne książki kucharskie. szczerze mówiąc nic ciekawego nie znalazłam. była albo tłusta kuchnia chociażby polska albo książki zawierające przepisy zawierająca w większości przepisy na dania, które są po prostu drogie. jakbym jakąś książkę miała wybrać to chyba najciekawsza była Gordona Ramsaya.
ja jednak czerpię z internetu :)
Pasek wagi
Aż żałuje że moja babcia ksiązki nie napisała bo bym mogła ją polecić

Tak naprawdę takich osobistości mam wiele i nie mam tego naj.Bo każdy jest idealny w swojej dziedzinie.

Ale tak po krótkim zastanowieniu się mogę polecić książki autorstwa Marthy Stewart "Przyjęcia" ,ma korzenie polskie wiec i niektóre potrawy z domieszką polszczyzny.W każdym razie kocham jej wypieki.

Gordon Ramsay ma dużo fajnych lekkostrawnych przepisów i jeśli robisz imprezkę można nieźle zaskoczyć gości

Ewa Wachowicz ma typowe polskie dania ,nieskomplikowane wiec moim zdaniem w sam raz na stawianie pierwszych kroków z nią.

Nigella Lawson kocham jej serniki i ciasta czekoladowe





a co myślicie o książkach Jamie Oliver? bo ostatnio przypadkowo na nie trafiłam i zastanawiam się nad tym,czy warto je kupić.
Jeszcze nie znalazłam ksiązki kucharskiej która zawiera sprawdzone przepisy, a tym bardziej takiej która podaje takie "tajniki" gotowania o których pisze aschia. Czasami szperam w necie czerpiąc inspiracje. Są różne strony na których pod przepisami są komenatrze dzieki którym możesz sprawdzic czy dany przepis jest sprawdzony. Uwielbiam gotować i eksperymentować, ale ucze sie najczęściej metodą prób i błędów.
Ja mam Kuchnie Polska 1001 przepisów (chociaż nie liczyłam) Ewa Aszkiewicz z jakiegoś marketu (coś ponad 20zł.)i muszę powiedzieć ze czesto korzystam.Są przepisy mniej i bardziej kaloryczne,droższe i tańsze,łatwiejsze i trudniejsze,słowem :wszystko.Bardzo ważne dla mnie jest to,że są zdjęcia z propozycją podania/przybrania
Pasek wagi
Nie mam ksiażki Jamie Olivera ,ale podobają mi się jego programy kulinarne :)
poszperaj w necie zawsze coś znajdziesz dobrego:)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.