Temat: fat burner

Co to jest w ogóle fatburner? W dosłownym znaczeniu fatburner oznacza substancję przyśpieszającą spalanie tłuszczu

Znamy wiele skutecznych diet, które są bardzo restrykcyjne, więc nie każdy jest w stanie przetrwać ich stosowanie. Również znanych jest wiele suplementów diety, które skutecznie pomagają w walce z nadwagą. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji warto spróbować domowych i naturalnych metod, nie wydając przy tym majątku na suplementy, czy stosując drakońskie diety.

Dopiero gdy to zawiedzie, możemy sięgnąć po mocniejszą artylerię.


1. Papryczki chilli – zawierają substancję zwaną „kapsaicynę”, która wpływa na metabolizm spoczynkowy poprzez podniesienie termogenezy. Oznacza to spalanie większej ilości energii (kalorii) i wydzielanie w postaci ciepła. Zabieg ten przyspiesza przemianę materii.


2. Zielona herbata
– po przez zawartość kofeiny i polifenoli katechiny podnosi wydatek energetyczny, przyspieszając przy tym spalanie tłuszczu. Zawdzięczamy to również wpływowi na termogenezę.


3. Yerba mate
– jest to napój używany od czasów Indian w Ameryce. Stanowi on zbiór wysuszonych ziół. Przeprowadzone badania udowodniły ze zawarte składniki opóźniają opróżnienie żołądka. Znajdujący się pokarm w żołądku wysyła sygnały sytość , redukując przy tym ilość spożytych kalorii.


4. Gorzka Pomarańcza – zawiera substancję synefrynę i oktapominę. Są one składnikiem wielu suplementów wspomagających odchudzanie. Mieszanka działa pozytywnie na organizm po przez ograniczenie łaknienia, oraz wpływu na termogenezę.


5. Oliwa z oliwek
– ostatnio przeprowadzone badania udowodniły ze tłuszcz nie jest równy tłuszczowi! Oliwa zawiera kwas oleinowy, który zwiększa termogenezę po posiłkową. Sprzyja to spalaniu większej ilości kalorii w ciągu dnia.


6. Maślanka, jogurty – są bogatym źródłem wapnia w diecie. Wapń oprócz zbawiennego wpływu na kości, również wpływa na redukcję tkanki tłuszczowe. Ułatwia on odchudzanie po przez wpływ na metabolizm składników odżywczych, oraz regulacji apetytu.


7. Imbir
– zawiera „ginerol”. Podobnie do kapsaicyny z chili, wpływa na termogenezę.


8. Cynamon – usprawnia działanie insuliny, zapobiegając przy tym magazynowaniu cukrów jako tłuszczu. Jednocześnie wpływa na obniżenie apetytu, oraz na ogólna odporność organizmu.


9. Czosnek
– zawiera związki siarkowe usprawniają funkcjonowanie układu krwionośnego i trawiennego. Jest to również najmocniejszy naturalny antybiotyk, pomaga w walce z chorobami, jest potężnym antyoksydantem.


10. Czerwone mięso – jest bogatym źródłem l-karnityny, aminokwasu który jest odpowiedzialny za transport tłuszczu do mitochondriów. Tam są one spalone jako energia.


11. Ryby morskie
– zawierają jod, który jest niezbędny do wytwarzania hormonu tarczycy. Hormon ten jest najpotężniejszym regulatorem metabolizmu.


12. Woda – zaspakaja apetyt. Sygnały głodu są wysyłane z tego samego punktu w mózgu, co informacja o pragnieniu. Często przejadamy się przez mylne odczytanie informacji organizmu. Przed zjedzeniem potrawy warto więc zaspokoić pragnienie. Również najnowsze badania dowodzą ze woda wpływa na spalanie tłuszczu.


13. Orzechy – mimo ze są bardzo bogate w kalorię, to jednak są korzystne dla ciała ! Zawierają substancję odpowiedzialne za stan sytości. Dostarczają kalorii w porcji, lecz w racji dziennej dostarczamy ich znacznie mniej. Po spożyciu orzechów wydzielamy substancję CCK, które dają sygnał nasycenia.


14. Płatki owsiane
– spożycie porcji owsianki na śniadanie to rewelacyjny sposób na początek dnia. Są one bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają nam źródła energii. Również są pomocne przy walce z nadwagą. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, który hamuje apetyt, oraz poprawia pracę układu pokarmowego. Również występuje w nich witaminy z grypy B, które regulują przemiany metaboliczne.


15. Warzywa
– są źródłem witamin regulujących metabolizm składników odżywczych, co pomaga w ich lepszym wykorzystaniu. Zawierają błonnik, który wpływa na ograniczenie apetytu.


16. Opuncja figowa – zawiera szereg związków poprawiających ogólny stan zdrowotny. Jest dobrym źródłem witamin, błonnika. Wspomaga wydalanie toksyn w organizmie, reguluje gospodarkę insulinową w organizmie, co utrudnia magazynowanie węglowodanów w postaci tłuszczu. Wpływa pozytywnie również na cholesterol, utrzymując w zdrowie układ sercowo-naczyniowy.


17. Mięta pieprzowa
– picie wywaru z mięty wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci, co ułatwia trawienie pokarmów i ich lepsze wykorzystanie.


18. Truskawki – są źródłem błonnika, witamin oraz minerałów. Regulują pracę układu moczowego, pomagają w pozbyciu się nadmiaru wody.


19. Olej lniany – zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Są one niezbędne dla produkcji hormonów (regulujących metabolizm), budują błony komórkowe, oraz wiele innych prozdrowotnych właściwości. Kwasy omega 3 nasilają produkcję mitochondriów w mięśniach, gdzie spalane są tłuszcze jako energia. Owe tłuszcze pochodzą między innymi z komórek tłuszczowych, mieszczących się na brzuchu i udach.


Większość z wymienionych przeze mnie produktów oraz obecne w nich związki są składnikami wielu środków wspomagających odchudzanie. Oczywiście, postać w suplementach diety jest bardziej aktywna i o większym stężeniu, co wpłynie pozytywnie na proces pozbycia się "fałdek tłuszczu".

To jednak spożywanie owych produktów z pewnością nie zaszkodzi, a wręcz wspomoże nasze zmagania o zgrabne i jędrne ciało!

Czy myslicie ze stosujac sie do wylacznie tych produktow mozna schudnac?

czy ktos probowal takiej diety?

Jesli tak to ile schudlyscie?

świetny post.... ja jeszcze nie.... ale pewnie na 3 fazie dukana sprawdze;p

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.