28 lutego 2011, 19:57
Witajcie,
macie jakieś fajne przepisy na sos light?
Tradycyjne sosy mają strasznie dużo kcal..
28 lutego 2011, 20:09
sos pieczeniowy ma mało kalorii :)
- Dołączył: 2008-01-22
- Miasto: Koniec Świata
- Liczba postów: 20187
28 lutego 2011, 20:11
Sosy małokaloryczne
Sos paprykowy: jogurt naturalny należy połączyć z posiekaną drobno papryką konserwową.
Sos koperkowy: jogurt naturalny należy połączyć z drobno posiekanym świeżym koperkiem.
Sos czosnkowy: ucieramy lub bardzo drobno siekamy czosnek i łączymy z jogurtem naturalnym.
Sos chrzanowy: jogurt naturalny łączymy z małą ilością startego świeżego chrzanu. Może to być także chrzan ze słoiczka.
Sos ziołowy: jogurt naturalny łączymy z dowolną ulubioną mieszanką ziołową.
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
28 lutego 2011, 20:13
sos pomidorowy - Na łyżce oleju/oliwy smaże cebulę,czosnek.Dodaje świeże pomidory pokrojone dość drobno,a jak mi się nie chcę bawić to wrzucam pomidory z puszki krojone.Duszę.Po koniec doprawiam do smaku oraz wrzucam posiekaną bazylię. Można do niego również wrzucić piersi z kurczaka lub indyka i sie poduszą,albo zrobić drobiowe pulpeciki.W każdym razie pasuje i do makaronu i do ryżu.
sos szpinakowy - Podsmażam czosnek oraz szpinak (rozmrożony,można dać i świeży).Dość często mieszając.Pod koniec dodaje gęstego jogurtu (mieszać i nie za długo trzymać na ogniu by czasem się nie zważył) ,doprawiam do smaku .Ja zjadam go makaronem.
sos czosnkowo -koperkowy -Wszystko robię na oko.Jogurt naturalny+świeży koperek+starty ogórek+sok z cytryny + czosnek
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
28 lutego 2011, 20:16
Do ryżu i makaronu robię sos z pomidorów z puszki- na suchej patelni albo kropli oliwy podsmażam czosnek i cebulę, dodaję rozdrobnione pomidory z puszki, pieprz, bazylię, chili w proszku, natkę pietruszki, można na koniec zmiksować albo nie, jak jest za ostry dodaję łyżeczkę jogurtu naturalnego. Tego sosu używam też do polania gotowanej fasolki szparagowej.
- Dołączył: 2010-09-02
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1394
28 lutego 2011, 20:29
Ostatnio jestem specem w eksperymentowaniu z sosami dietetycznymi. Po pierwsze i najważniejsze, bazą zdrowego nietuczącego sosu MUSI BYĆ jogurt naturalny! W zależności od tego, jak lubisz jeść na ostro czy ziołowo, dodajesz rożne przyprawy. Ja mieszam np. jogurt z przecierem pomidorowym, ketchupem i ziołami (bazylia, oregano, czosnek, koperek itd.) Możesz dodawać co lubisz. Do sałatek wsypuj saszetki knorr z gotowymi kompozycjami przypraw. Baw się z oliwą z oliwek w rozsądnych ilościach. Duś na parze np. pieczarki z cebulą, dodawaj do sosów. Można też mieszać jogurt naturalny z musztardą i przyprawami. Osobiście uwielbiam smak połączanych dwóch łyżek suchej przyprawy do spaghetti Napoli knorr z jogurtem. Jest pyszny! Możesz dodawać nie tylko do makaronu pełnoziarnistego i mięsa. Wystarczy troszkę wyobraźni a sosy dietetyczne są równie smaczne, co te na śmietanie. ;) Powodzenia
1 marca 2011, 07:38
A moj sos ktory uzywam do wszystkiego to -jogurt naturalny z przyprawa TZATZIKI
- Dołączył: 2011-01-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 813
1 marca 2011, 08:25
m0nika1978 robię tak samo :) Kawałki kurczaka polane takim sosem, rewelacja.
1 marca 2011, 09:20
A jak robicie kurczaka?
Na grillu, czy gotowany?
- Dołączył: 2011-01-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 813
1 marca 2011, 09:33
MonikaBk akurat kurczaka w całości nie robię, ale piersi z kurczaka to albo smażę na teflonie bez tłuszczu, albo gotuję :) Czasem jeszcze robiłam w rękawie, teraz jakoś zaprzestałam.