Temat: soczewica, rzeżucha - sprawy techniczne

[Jezuuuu, mam nadzieję, że tą cholerną rzeżuchę napisałam dobrze ]

Pytania są 2 i to zwięzłe:

1. Jak się zabrać za soczewicę? Taką w formie grochu suchego. Ile to się ma moczyć i ile potem gotować? Preferuję raczej miekką..

2. Ile czasu potrzebuje rzeżucha, żeby sobie elegancko wyrosła??

Dziękuję, skończyłam ;) [Jak prof. Bartoszewski ;)]

2. Około 5-7 dni:)
Co do soczewicy, to niestety nie pomogę, ale rzeżucha w dobrych warunkach (ciepło, słonecznie wilgotno) potrzebuje ok. 4-5 dni na wyrośnięcie, przynajmniej tak działa ta, która wyrasta u mnie na parapecie
soczewice namocz ok2-3 godz a poniej odlej wode, nalej swiezej i gotuj przez ok 30 min. Robilam tez bez namaczania, gotowalam ok 40 min i tez byla pyszna.
Pasek wagi
Namaczać soczewice? Gotuję ją bardzo często, i nie wiem jakiej ty używasz, ale moja nie potrzebuje namaczania ;) jest w formie "przekrojonego groszku", i wystarczy jej 15-20 min gotowania po zalaniu wrzatkiem ( czas zalezy od tego, czy jest to czerwona czy zielona odmiana) :)
jezeli chodzi o soczewice to to czy ja namaczamy zalezy od odmiany..ja uzywam brazowa i nie trzeba namaczac..a gotuje sie okolo 20 minut i jest git..
Pasek wagi
najlepiej zalac woda soczewice wieczorem dzien przed gotowaniem :)) 


ja znam 2 rodzaje soczewicy: zieloną i czerwoną. zieloną moczę na noc, jak fasolę, następnego dnia zmieniam wodę i gotuję z solą do miękkości, czyli jakieś 10 minut. można ją też gotować bez tego namaczania, ale wtedy zajmuje to około 40 minut, czasem dłużej. czerwona soczewica nie wymaga namaczania, gotuje się dosyć szybko - około 15 minut. 

Dziękuję, Dziweczyny :)

Miłgo dnia!

rzeżuchę posiałam w sobotę;) moja rośnie około 5-7 dni
soczewicy nie trzeba moczyć, wrzucasz do zupy czy gulaszu i jest gotowa w 15-20 min (uwielbiam czerwoną)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.