Temat: Kasza manna. Jadacie? Macie jakieś przepisy?

Siema. Znalazłam w domu 2 opakowania kaszy manny. I szczerze mówiąc  nigdy takiego czegoś nie jadłam, chyba że jak byłam mała. Teraz bym chciała spróbować, ale nie mam zielonego pojęcia jaki byłby dobry przepis żeby top było dobre i mało kaloryczne. Może macie jakieś sposoby.
Na 100ml mleka daję 20g kaszy manny, żeby była gęsta.
Trzeba gotować i patrzeć ;)
Pasek wagi
No dokładnie, odnośnie tego przyrządzania. Ja biorę jakieś 30 gram kaszki na trochę ponad półtorej szklanki płynu.

A osobiście kaszkę manną bardzo lubię i ostatnio często jem na śniadanie. Dodaję do niej albo owoce, albo płatki, albo kakao... Naprawdę, jest dużo możliwości, a w smaku wszystko bardzo dobre. ;)
Wersji na słono jeszcze nie próbowałam.

BIAŁA
300ml mleka zagotować, dodać 3 łyżki kaszki i ciut proszku do pieczenia, dosłodzić cukrem lub słodzikiem
po ostygnięciu zmiksować mikserem na puch
wg upodobań zjeść z owocami, orzechami czy bakaliami

CZEKOLADOWA
tak samo robię tylko daje łyżkę kakao ciemnego
aaa i jeszcze używam manny do zagęszczania zupy np. pasuje do kalafiorowo-brokułowej, dosłownie 2-3 łyżki na garnek

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.