24 lutego 2011, 19:59
Siema. Znalazłam w domu 2 opakowania kaszy manny. I szczerze mówiąc nigdy takiego czegoś nie jadłam, chyba że jak byłam mała. Teraz bym chciała spróbować, ale nie mam zielonego pojęcia jaki byłby dobry przepis żeby top było dobre i mało kaloryczne. Może macie jakieś sposoby.
- Dołączył: 2009-02-26
- Miasto: Antarktyda
- Liczba postów: 2666
25 lutego 2011, 16:43
Na 100ml mleka daję 20g kaszy manny, żeby była gęsta.
- Dołączył: 2011-01-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2176
25 lutego 2011, 17:37
Trzeba gotować i patrzeć ;)
25 lutego 2011, 19:59
No dokładnie, odnośnie tego przyrządzania. Ja biorę jakieś 30 gram kaszki na trochę ponad półtorej szklanki płynu.
A osobiście kaszkę manną bardzo lubię i ostatnio często jem na śniadanie. Dodaję do niej albo owoce, albo płatki, albo kakao... Naprawdę, jest dużo możliwości, a w smaku wszystko bardzo dobre. ;)
Wersji na słono jeszcze nie próbowałam.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
26 lutego 2011, 11:36
BIAŁA
300ml mleka zagotować, dodać 3 łyżki kaszki i ciut proszku do pieczenia, dosłodzić cukrem lub słodzikiem
po ostygnięciu zmiksować mikserem na puch
wg upodobań zjeść z owocami, orzechami czy bakaliami
CZEKOLADOWA
tak samo robię tylko daje łyżkę kakao ciemnego
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
26 lutego 2011, 11:47
aaa i jeszcze używam manny do zagęszczania zupy np. pasuje do kalafiorowo-brokułowej, dosłownie 2-3 łyżki na garnek