22 lutego 2011, 17:17
witam wszystkich! mam pytanie,od jakiegoś czasu piekę swój własny chlebek.W skład wchodzi 1kg mąki pszennej 0,5kg mąki żytniej,1szkl pestek dyni,1szkl pestek słonecznika,1szkl otrąb,1szkl płatków owsianych,1szkl siemienia lnianego oraz sol do smaku,z takiej porcji wychodzi bochenek 30 na 30cm i ok 8cm wysokości,nie wiem jak obliczyć kalorie tzn ile kromka takiego chleba może mieć kalorii.Pod jaki rodzaj chleba mogę go zaliczyć pszenny czy może żytni pełnoziarnisty? jak myślicie?
- Dołączył: 2009-01-24
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 8559
22 lutego 2011, 17:26
a moze tak upieczesz chlebek, policzysz ile ma kcal caly, a potem policzysz kromki i bedziesz wiedziala dokladnie ile ma kromka twojego chlebka
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
22 lutego 2011, 17:33
podlicz wszystkie składniki a potem podziel na kromki .
22 lutego 2011, 17:34
to jest chleb mieszany, bo jest i mąka pszenna i żytnia, dobry w diecie byłby chlebek z samej mąki żytniej
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
22 lutego 2011, 17:36
nigdy w życiu chleb z samej mąki żytniej nie wyjdzie.
nawet do przysłowiowego RAZOWCA z piekarni dodają mąkę pszenną lub barwnik.
kiedyś upiekłam taki chyba tylko z żytniej lub razowej - wyszedł zakalcowaty zbity kamień = kosz
- Dołączył: 2010-11-07
- Miasto: Błękitna Laguna
- Liczba postów: 258
22 lutego 2011, 17:46
pełnoziarnisty to raczej nie, skoro używasz mąki pszennej, a kalorie oblicz tak jak pierwsza koleżanka Ci odpowiedziała.
- Dołączył: 2010-11-07
- Miasto: Błękitna Laguna
- Liczba postów: 258
22 lutego 2011, 17:49
musi być trochę chociaż pszennej żeby wyrósł chociaż trochę, można pomieszać 1:3 - pszenna : pełnoziarnista