Temat: chleb....

witam wszystkich! mam pytanie,od jakiegoś czasu piekę swój własny chlebek.W skład wchodzi 1kg mąki pszennej 0,5kg mąki żytniej,1szkl pestek dyni,1szkl pestek słonecznika,1szkl otrąb,1szkl płatków owsianych,1szkl siemienia lnianego oraz sol do smaku,z takiej porcji wychodzi bochenek 30 na 30cm i ok 8cm wysokości,nie wiem jak obliczyć kalorie tzn ile kromka takiego chleba może mieć kalorii.Pod jaki rodzaj chleba mogę go zaliczyć pszenny czy może żytni pełnoziarnisty? jak myślicie?
a moze tak upieczesz chlebek, policzysz ile ma kcal caly, a potem policzysz kromki i bedziesz wiedziala dokladnie ile ma kromka twojego chlebka
podlicz wszystkie składniki a potem podziel na kromki .
to jest chleb mieszany, bo jest i mąka pszenna i żytnia, dobry w diecie byłby chlebek z samej mąki żytniej
nigdy w życiu chleb z samej mąki żytniej nie wyjdzie.
nawet do przysłowiowego RAZOWCA z piekarni dodają mąkę pszenną lub barwnik.
kiedyś upiekłam taki chyba tylko z żytniej lub razowej - wyszedł zakalcowaty zbity kamień = kosz
pełnoziarnisty to raczej nie, skoro używasz mąki pszennej, a kalorie oblicz tak jak pierwsza koleżanka Ci odpowiedziała.
Pasek wagi
musi być trochę chociaż pszennej żeby wyrósł chociaż trochę, można pomieszać 1:3 -  pszenna : pełnoziarnista
Pasek wagi
dzięki kochaneza pomoc

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.