22 lutego 2011, 14:12
Witam, mam problem. Chcę do swojej diety wprowadzić rybę pieczoną. Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na rybkę aby była smaczna??
Moim drugim problemem jest to że nie wiem z czego moge robić soki warzywne. Jakie warzywa wchodzą w grę?? Czy sobie są zdrowe i powinno się je pic?
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
22 lutego 2011, 14:22
ja bardzo lubię takie rybki:
1. rybę doprawia pieprzem cytrynowym, sosem sojowym, czosnkiem i koperkiem, wkładam do naczynia żaroodpornego (lub na patelnię) wlewam trochę leka i zapiekam. Możesz zamiast mleka dać jogurt nat. lub jeszcze lepiej serek wiejski
2. ryba w sosie pomidorowym...przyprawy, u mnie bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, czosnek + zmiksowana puszka pomidorów i w tych pomidorach dusze rybkę
3. ryba w warzywach. starte na tarce warzywa (marchew, pietruszka, seler, cebulka), na to ryba i zapiekam (z tego można zrobić rybkę po grecku, na zimno lub na ciepło)
4. ryba smażona na teflonie w panierce otrębowej (białko + otręby)
5. ryba duszona na cukinii lub na bakłażanie
- Dołączył: 2010-12-07
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 233
22 lutego 2011, 14:31
A jak robicie rybę np. na parze?
- Dołączył: 2011-01-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 813
22 lutego 2011, 14:39
Malalady chyba wypróbuję niedługo któryś z Twoich rybnych przepisów, bo mam ochotę na rybę, a nie potrafię jej dobrze przyrządzić :)
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Nyc
- Liczba postów: 921
22 lutego 2011, 14:44
1.
Ryba - najlepiej łosoś osuszona, oprószona sola i pieprzem ląduje do półmiska, podlewamy ja zalewą (kieliszek wina białego wytrawnego, łyżka oliwy, łyżka octu winnego). Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie smażymy, pieczemy lub grillujemy do uzyskania ładnego koloru. Ważne aby nie wysuszyć mięska :)
22 lutego 2011, 14:49
Malady dzieki za wspaniałe przepisy hehe napewno juz dzisiaj wypróbuje.
Femme20 wiesz ja tak samo chce jesc rybe ale inaczej niz w panierce na patelni nie potrafię przyżądzić ;D
22 lutego 2011, 15:39
dzieki za watek i podpowiedzi wlasnie dzis robie rybke i nie wiedzialam jak - jestem na dukanie skorzystan na pewno
22 lutego 2011, 20:00
Ja zrezygnowałam z dukana bo mnie tylko dołował przez 3 tyg nic nie schudłam i teraz zywie sie jajkami sokami warzywnymi mniej wiecej 1kg warzyw dziennie do tego 2l wody i ryba dlatego pytałam o przepisy ;D ja zaraz przestudiuje ksiązke o grillowaniu i poszukam sposobu na ryby ;D
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
23 lutego 2011, 11:46
DORSZ W SOSIE MUSZTARDOWYM;
- OKOŁO 600G DORSZA FILET
- PRZYPRAWY DO RYBY
- CYTRYNA
- JOGURT GRECKI LIGHT
- GARSTKA KAPARÓW
- SÓL, PIEPRZ
- ŁYŻKA MUSZTARDY DIJON
- ODROBINA OLIWY DO POSMAROWANIA PATELNI GRILLOWEJ
Rybę myjemy, wyciągamy ości( akurat
w tej rybie było ich tylko kilka) skrapiamy sokiem z cytryny i
odstawiamy. W tym czasie jogurt z musztardą podgrzewamy i doprawiamy do
smaku.Na koniec dodajemy kapary. Rybę przyprawiamy i smażymy na patelni
bez panierki..tylko samą rybę.Gdy już się usmaży z obu stron podajemy.
Oddzielnie podajemy sos jako dodatek do ryby.
![kapar]()
Sos jest taki wyrazisty, musztardowy, ostry i wspaniale współgra z rybą.
23 lutego 2011, 16:43
Darussia1, ja rybkę na parze robię w ten sposób, że zwijam w folię aluminiową i dorzucam przyprawy, na jakie mam ochotę - listek laurowy, bazylia, tymianek, pieprz ziołowy, sok z cytryny, sos sojowy itp., co mi na myśl przyjdzie. I w garnku razem gotuję jeszcze na parze warzywka :]