- Dołączył: 2011-01-03
- Miasto: Bełchatów
- Liczba postów: 4865
22 lutego 2011, 10:39
To 1 napewno a to 2 nie jestem pewna.
22 lutego 2011, 10:44
Dla mnie to bezsens.
A ciasto ani 1 ani 2 nie wygląda apetycznie. Chociaż zapewne mają mniej kalorii niż przeciętne ciasto.
Jak mam "zgrzeszyć" zjeść byle wióra to wolę już poczęstować się kawałkiem ciasta drożdżowego, które kocham! I przynajmniej się delektować nim. A wiem, że po następny kawałek już nie sięgnę (a z tym ciastem bym miała problemy bo by było "przecież to dietetyczne").
Dobrze mam z tym, że nie przepadam za tortami czy ciastami z kremem. Ciasta z alkoholem nie tknę.
Najlepsze są suche, takie jak piernik, drożdzówka, keks.
- Dołączył: 2011-01-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 813
22 lutego 2011, 10:46
To pierwsze robiłam jakiś czas temu, nie jest zbyt kaloryczne. Nawet smaczne, ale też bez rewelacji :)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
22 lutego 2011, 10:50
jak dla mnie to 1 jest pyszne, robiła nie raz z tego przepisu
![]()
3 jajka
1 mały odtłuszczony jogurt lub kefir (150g)
1 łyżeczka słodziku (lub 16 pastylek)
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam waniliowego
Włączyć piekarnik na 180 stopni C.
Wszystkie składniki zmiksować aż ciasto się napuszy.
Wyłożyć formę typu mała keksówka papierem do pieczenia i wlać ciasto. Jest dość płynne.
Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki.
Można polać
nutellą odchudzającą
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
22 lutego 2011, 10:51
polecam też to
Nie mogę wyjechać z Azerbejdżanu - tyle tam pyszności...
Dzisiaj kolej na ciasto serowo- jogurtowe ze skórką cytrynową - w sam raz na cytrusowy weekend...
Ciasto pyszne, wilgotne i aromatyczne. Wygląda jak zakalec, ale smakuje jak pudding..
Przepis za strony
AZ CookBook.
Składniki:
250 g twarogu - ja miałam akurat Łowicki
1/2 kubka (/113 g) miękkiego masła
5 jajek w pokojowej temperaturze
torebka cukru waniliowego
3/4 kubka mąki - u mnie tortowa
1 1/4 kubka cukru
1 kubek jogurtu naturalnego
skórka otarta z 1 cytryny
cukier puder - do posypania
1. Piekarnik rozgrzać do 180C.
2. Do dużej miski pokruszyć twaróg (ręcznie). Dodać masło, jajka, cukier
waniliowy i mąkę. Używając miksera, ubić wszystko na średnich
obrotach. Powinno to trwać minutę, a nawet mniej.
3. W osobnym naczyniu połączyć cukier z jogurtem i zmiksować przez chwilę. Dodać skórkę cytrynową i jeszcze chwilę miksować.
4. Stopniowo dodawać jogurt do mieszanki serowej i zmiksować.
5. Wyłożyć keksówkę (21cmx11cm) papierem do pieczenia albo delikatnie
nasmarować tłuszczem. Wylać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na
środkową półkę. Piec około 50 minut, albo do momentu, kiedy ciasto
będzie złoto brązowe, a patyczek włożony do środka będzie suchy.Ciasto
urośnie bardzo niewiele - i tak ma być. Wyjąć ciasto z piekarnika.
Zostawić do wystygnięcia w formie, wtedy delikatnie wyjąć na kratkę.
Wystudzić całkiem przed podaniem (ja próbowałam ciasto na ciepło -
pyszne ). Oprószyć z wierzchu cukrem pudrem i osdobić skórką cytrynową -
to już niekoniecznie.
Podawać z filiżanką gorącej herbaty.
Smacznego :)
- Dołączył: 2008-12-16
- Miasto: Madagaskar
- Liczba postów: 1515
22 lutego 2011, 11:02
ale przecież tam masz podaną kaloryczność tych ciast (mają jedną kropelkę) więc bez obaw możesz je upiec i zjeść ;)
- Dołączył: 2010-09-23
- Miasto: Łeba
- Liczba postów: 1460
22 lutego 2011, 11:44
same pyszności, na pewno czegoś spróbuję, tylko jakoś nie mogę się przekonać co do słodzika, czy to nie jest jednak sama chemia? cukru białego nie używam, ewentualnie miód a czy brązowy cukier nie byłby rozwiązaniem do ciast?
22 lutego 2011, 12:15
Postanowiłam upiec to 1 z rodzynkami i wiórkami kokosowymi zobaczę co wyjdzie ; D