Temat: Pieczone warzywa a indeks glikemiczny

Witam, chciałam zapytać czy indeks glikemiczny pieczonych warzyw jest taki sam jak gotowanych? Chodzi mi m.in. o seler i marchew - ich indeks po ugotowaniu jest bardzo wysoki, ale jak jest w przypadku pieczenia?

Pewnie tak samo jedne i drugie są po obróbce termicznej.

Przede wszystkim to kierowanie się tylko indeksem glikemicznym jest bez sensu, bo wszystko zależy od porcji którą zjesz. Bardziej miarodajny jest ładunek glikemiczny i zgodnie z nim np. w przypadku marchewki możesz zjeść ok. 5 gotowanych średniej wielkości i to nadal będzie niski ładunek. 

Pasek wagi

Będzie pewnie nieco niższy, jako że gotowanie w wodzie ułatwia rozpad skrobi, co podnosi IG. Ergo - brak wody nieznacznie obniży indeks w porównaniu z tradycyjnym gotowaniem. Czyli korzystniej będzie takie warzywka upiec albo gotować na parze.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.