Temat: kleik ryżowy

Czy mógłby mi ktoś podac przepis na taki szybki kleik ryżowy na mleku lub wodzie?
mam na niego straszna ochote pamiętam jak gotowała mi kiedyś mama jak byłam chora wiem ze do niego mozna dodac startego jabłuszka jak ktos lubi:)
a nie chce kupować sztucznych gotowców:)
z góry dziękuje:)
.
Kiedyś znalazłam na jakimś forum taki przepis : 

1 szklanke ryżu gotować w 6 szklankach wody przez kilka godzin, a nastepnie odsączyć przez gaze.

Ale myśle, ze wystarczy tradycyjnie ugotować ryż do miekkości a następnie zmiksować :) Efekt pewnie będzie podobny. Przed gotowaniem można go też pomoczyć przez kilka godzin.
u mnie gotuje sie to w formie lekkiej zupki 
woda, ryz, miesko z kurczaka , troche wloszczyzny 

i wychodzi super

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.