- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 lutego 2011, 13:50
19 lutego 2011, 13:52
19 lutego 2011, 13:54
19 lutego 2011, 13:55
19 lutego 2011, 13:57
Jestem na diecie, ale przecież nie mogę się zamknąć w mieszkaniu i nie spotykać się z ludźmi, bo musze unikać dodatkowych kalorii. Tak się nie da. Chciałabym dobrze się bawić, smacznie zjeść i nie zastanawiać się czy mogę dany posiłek włożyć do ust. Jest na to szansa?
Impreza, spotkanie towarzyskie, uroczystość rodzinna, wyjście do restauracji wszystkie te sytuacje bywają bardzo stresujące dla osób odchudzających się. Wokół wszystko kusi, a jeszcze rodzina czy znajomi zachęcają nas do spróbowania coraz to nowych potraw. Nic dziwnego, że częściej rezygnują ze spotkania niż zdecydują się na konfrontacje z suto zastawionym stołem. odchudzanie jednak nie oznacza głodowania, ani zamknięcia się w 4 ścianach. O ile trudno zapanować nad tym, co będzie na stole u bliskich, gdy sami przygotowujemy ucztę mamy kontrolę nad menu. Dzięki temu możemy się dobrze bawić, a jednocześnie trwać w diecie. Wystarczy trzymać się kilku zasad i przygotować odpowiednie dania, a pozostanie już tylko nastawić muzykę i cieszyć się spotkaniem.
Nie głoduj przez cały dzień zostawiając sobie „wolną pulę kalorii” do wykorzystania
Takie działanie jedynie wyostrzy Twój apetyt i rozluźni hamulce. Jednym słowem rzucisz się na jedzenie jak wygłodniały wilk. Nie będzie to ani przyjemny widok dla Twoich gości, ani też bez wpływu na dietę. Dodatkowo, gdy emocje opadną i zaczniesz sprzątać puste talerze przypominając sobie ile z ich zawartości „pochłonęłaś”, pojawią się wyrzuty sumienia. A czym najłatwiej zagłuszyć sumienie? Pewnie niejedna osoba odpowie, że czekoladą czy innym smakołykiem. I tak zaczyna się błędne koło. A wystarczy jeść w ciągu dnia normalnie tak jak każdego innego, zaplanowane posiłki, w miejsce kolacji zaś zjeść dania, które pojawią się na imprezie.
Jedz powoli
Sygnał o sytości dociera do mózgu po około 20 minutach. Jeśli zatem jesz szybko, zanim zdąży Ciebie poinformować, że zjadłaś wystarczającą dawkę pożywienia, Ty „wepchniesz” w siebie jeszcze dwie takie porcje - skutek - jesteś przejedzona, musisz odpinać guziki od spodni, a do tego nadmiar kalorii odłoży się w tkance tłuszczowej. Wystarczy zaś dokładnie i powoli żuć każdy kęs, odkładać widelec po włożeniu kawałka do usta czy nawet liczyć „gryzy”.
Usiądź do stołu
Chwytanie w biegu kawałka pieczywa czy pogryzanie paluszków miedzy kolejnymi muzycznymi hitami, niestety nie jest dobrym pomysłem. Nawet nie zauważysz, kiedy zjesz całą paczkę paluszków czy chipsów. Najlepiej w ogóle nie umieszczaj w swoim imprezowym menu tego typu produktów, nie będą kusić. Postaraj się posiłki jeść świadomie i kiedy zasiadasz do niego, nie robić nic innego (np. tańczyć jedną nogą, a prawym okiem oglądać telewizję). Dobrym rozwiązaniem jest podzielenie spotkania na części – konsumpcyjną oraz zabawową. W koncie pokoju zaś, do którego rzadko zaglądasz postaw potrawy na wzór stołu szwedzkiego tak, aby goście mogli po nie sięgać, jeśli będą mieli ochotę (w końcu nie wszyscy muszą mieć chęć trzymać się mądrych zasad żywienia).
Unikaj „pustych” kalorii
Czyli słodyczy i alkoholu. Zastąp ciasta i ciasteczka porcją owoców. Co do alkoholu, o ile impreza nie jest codziennie, na lampkę wina możesz sobie pozwolić. 1-2 lampki tygodniowe nawet w czasie diety są wskazane. Wino wspomaga trawienie, a dzięki zawartości polifenoli działa w ograniczonych ilościach korzystnie na układ krążenia. Pamiętaj jednak, iż jak każdy alkohol, w nadmiarze szkodzi Twojej trzustce oraz wątrobie, nie wspominając już o „kacowym” bólu głowy, który jest tym większy im mniej „czysty” jest dany alkohol.
Wybieraj mądrze dania
Jeśli udajesz się na spotkanie, do restauracji, możesz również miło spędzić ten czas bez obawa o swoją sylwetkę. Wystarczy pamiętać o powyższych regułach i dodatkowo wybierając posiłki z menu czy sięgając po serwowane dania, starać się pamiętać o prawidłowym żywieniu. Zamiast więc zamówić golonkę pieczoną w piwie, czy żeberka z miodem, lepiej skupić się na grillowaną rybę z surówką, porcję mięsa drobiowego z gotowanymi warzywami, pożywną zupę jarzynową czy zapiekankę z kaszy. Jeśli jest to mniejszy posiłek warto wybrać sałatkę z ciemnym pieczywem.
Jedz o połowę mniej
Gdy siadasz do stołu zastawionego, według tradycyjnej polskiej gościnności, kalorycznymi daniami, zamień duży talerz na mały. Dzięki temu, oczami widzisz sporą ilość jedzenia, a w rzeczywistości zjesz mniej niż do tej pory. Jeśli ciężko o mniejszy talerz, nałóż sobie po prostu mniej, niż zrobiłabyś do tej pory i jedz posiłek wolno. Dzięki temu odejdziesz od stołu z uczuciem sytości, a jednocześnie ograniczasz podaż kalorii.
Przepisy
Przystawki:
- Koreczki warzywne
składniki:
ogórek kiszony
papryka konserwowa
cebulki konserwowe
pomidorki koktajlowe
wykonanie:
Ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Warzywa powtykać na wykałaczki.
- Minikanapeczki
składniki:
pełnoziarniste pieczywo
ser twarogowy
jogurt
szczypiorek
koperek
zioła
dodatki warzywne (pomidor, rzodkiewka, ogórek, papryka)
wykonanie:
Ser wymieszać z jogurtem do uzyskania konsystencji pasty. Podzielić na trzy. Do jednej części dodać posiekany szczypiorek, do drugiej koper, a do trzeciej zioła. Posmarować pieczywo i pokroić na kwadraty. Obłożyć warzywami.
- Ruloniki z wędliny
składniki:
chuda wędlina (np. polędwica sopocka)
szparagi konserwowe
pasta twarogowa
wykonanie:
Wędlinę posmarować cienko pastą twarogową opisaną wyżej. Na środku położyć szparaga i zawinąć.
- Chipsy warzywne
składniki:
seler
marchewka
burak
rzodkiew
wykonanie:
Warzywa pokroić na cieniutkie plasterki i smażyć chwilę w gorącym głębokim tłuszczu aż staną się chrupkie.
Konkrety:
- Pieczony filet z kurczaka
składniki:
pierś z kurczaka
cebula
marchew
zioła
wykonanie:
Pierś nasmarować ziołami, włożyć do woreczka do pieczenia wraz z cebulą i pokrojoną marchewką. Zapiekać około godziny w piekarniku. Podawać pokrojone na plastry np. z sosem tzaziki.
- Ryba z grilla
składniki:
pstrąg, dorsz lub inna ryba
cytryna
czosnek
tymianek
wykonanie:
Rybę posmarować czosnkiem, obsypać tymiankiem piec na grillu tradycyjnym, elektrycznym bądź w piekarniku z funkcją grill. Podawać z kawałkami cytryny.
- Sos Tzatziki
składniki:
ogórek zielony
jogurt naturalny
czosnek
biały pieprz
sól
koperek
wykonanie:
Ogórka zetrzeć na tarce. Odcisnąć dobrze sok. Jogurt wymieszać z czosnkiem, pieprzem, solą, koprem. Dodać ogórka.
Sałatki:
- Kalafiorowa
składniki:
kalafior
rzodkiewka
jogurt nautralny
koper
gałka muszkatołowa
sól
wykonanie:
Kalafiora krótko obgotować (około 5 minut) i pokroić na kawałki. Rzodkiewkę rozdrobnić, koper poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać.
- Mix sałat
składniki:
mieszanka sałat
ser mozzarella
pomidory koktajlowe
jogurt naturalny
zioła prowansalskie
sól
wykonanie:
Ser pokroić w kostkę, pomidory poprzekrawać na pół, wszystkie składniki wymieszać.
Słodycze:
- Biszkopt z owocami
składniki:
ciasto biszkoptowe według dowolnej receptury
sezonowe owoce, bądź dowolne mrożone
galaretka
serek homogenizowany waniliowy
wykonanie:
Biszkopta posmarować serkiem, ułożyć na nim owoce. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, gdy nieco przestygnie zalać nią owoce.19 lutego 2011, 13:59
19 lutego 2011, 14:00
19 lutego 2011, 15:19
O właśnie - ten artykuł na Vitalii mówi o tym jak przygotować dietetyczna imprezę:)
Ja osobiście zrobiłabym jakąś sałatkę (warzywną i owocową). Może takie ruloniki z wędliny (na wędline kładziesz paprykę/słupek ogórka/zwinięty ser i rolujesz). Galaretka to też fajny pomysł.
19 lutego 2011, 15:19