Temat: SPRAWDZONY przepis na spaghetti?

Kochane,czy któraś z Was ma może SPRAWDZONY przepis na spaghetti bolognese? Chodzi mi o przygotowanie na romantyczną kolację-więc sos z paczki oczywiście odpada:)

ja spaghetti robie tak:

- mielone mięsko (łopatkę) duszę na patelni, przyprawiam (duzo papryki, czosnek granulowany, curry, sól, pieprz, trochę majeranku i bazylii)

- oddzielnie duszę cebulkę (1 małą albo pół dużej)

- jak miesko się zrobi, dodaję rozrobiony przecier pomidorowy (szklanka albo więcej) + pokrojone pomidory z puszki. o takie:

- potem do tego dodaję warzywa: paprykę, cebulkę, kukurydzę, czerwoną fasolkę, może być też trochę ananasa...

- a! jeszze taki maly trik: do sosu mozna dodać troszkę wody z ogórków kiszonych - jest wtedy pyszniejszy

- pozwalam sosowi się zagotować... sprawdzam w tym czasie, czy jest dobrze doprawiony, ew. doprawiam...

- gotuję makaron (można tez ryż, ale to juz nie bedzie spaghetti),

- nakładam wszystko, a na gotowe gorące porcje kladę żołty ser (może być starkowany, albo w plasterkach)

smacznego

Pasek wagi
http://mojewypiekiprint.blogspot.com/2010/07/spaghetti-po-bolonsku-spaghetti.html

tam zawsze się sprawdza :))
smażę mięsko na patelni, z szynki ( 6% tłuszczu), dodaję przyprawy:
papryka czerwona, ostra, pieprz, sól

potem zalewam zmiksowanymi pomidorami z puszki, dodaję starty czosnek - ja lubię dużo
później garść świerzej bazylii posiekanej tuż przed podaniem.
doprawiam ewentualnie papryką, pieprzem i solą


Pasek wagi
tak wiec:

dam Ci 2 przepisy..jedn na szybko drugi (ten jak sie powinno robic naprawde) troche bardziej czasochlonny..
wiec:

1.
2 zabki czosnku
1 cebula 
mieso mielone (ilosc zlezy od tego czy wolisz duzo czy malo miesa)
przecier pomidorowy
sol
oregano
pieprz
oliwa z oliwek
ser parmezan
makaron spaghetti

podsmazyc cebulke i czosnek na oliwie z oliwek, dodac mieso milelone..dusic wszystko na odrobinie wody...przyprawic,dodac przecier pomidorowy i  wody..gotowac sos na niskim ogniu przez jakies 20 min..Ugotowac makaron (ale nie rozgotowac) wymieszac z sosem i trzymac na ogniu przez jakies 5 min...polozyc a talerze i posypac serem parmezanem


2.
marchewka 
pietruszka 
cebula
czosnek
oliwa z oliwek 
przecier pomidorowy
makaron spaghetti
mieso mielone
sol
pieprz
parmezan

Marchewke i pietruszke pokroic w bardzo ale to bardzo droba kostke,wymieszac z pokroiona wczesniej cebulka i czosnkiem..podsmazyc na oliwie z oliwek..dodac mieso..dusic troche przyprawic sola pieprzem i oregano..dodac przecier pomidorowy i  troche wody...Przykryc i gotowc na wolnym ogniu przez jakies 2 godz..od czasu do czasu mieszajac i dodawajac wody (jak sos bedzie robil sie zbyt gesty).dodac ugotowan wczesniej makaron, wymieszac i trzymac na wolnym ogniu przez jakies5 min. polozyc na talerze i posypac startym parmezanem.

SMACZNEGO!!!!!!

ps.Dziwne to jest ale ten sos ktory my zazwyczaj jemy z makaronem spaghetti, Wlosi zazwyczaj jedza z makaronem tagliatelle!!Ale u nas tak jakos sie utarlo wiec tak sie je..
pozdrawiam
Vodka Spaghetti Sauce 

oliwa z oliwek
cebula 1 duża
czosnek 2-3 posiekane ząbki
1-2 puszki pomidorów
świeża bazylia
sól, pieprz, cukier, oregano
starty parmezan
ew. posiekana pietruszka
1/2 szklanki wódki
opcjonalnie 1 - 2 czerwone papryczki chili bez nasionek
śmietana / jogurt

Makaron spaghetti lub tagliatelle

Gotujemy: 

1. Na głębszej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulkę - musi się zeszklić.
2. Dodajemy pieprz, wrzucamy czosnek, aby się przyrumienił. 
3. Zmniejszamy ogień. Dodajemy wódkę, redukujemy i dorzucamy pomidory, papryczki jeśli lubimy ostre i oregano. 
4. Przyprawiamy solą i odrobiną cukru. - mieszamy
5. Dodajemy śmietanę lub jogurt. Ewentualnie pieprzymy.
6. 
Ugotowany makaron - odcedzony na 2 min przed końcem podanym na opakowaniu wrzucamy do naszego sosu i mieszamy. Dodajemy parmezan i świeżą bazylię.

Wcinamy!

Można zrobić wersje mięsną z pancettą (rodzaj suszonego boczku) albo mięsem mielonym (aby było dietetycznie wybierzmy mięso indycze)



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.