- Dołączył: 2010-12-07
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 239
16 lutego 2011, 15:10
Kochane,czy któraś z Was ma może SPRAWDZONY przepis na spaghetti bolognese? Chodzi mi o przygotowanie na romantyczną kolację-więc sos z paczki oczywiście odpada:)
- Dołączył: 2009-12-28
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 3961
16 lutego 2011, 15:26
ja spaghetti robie tak:
- mielone mięsko (łopatkę) duszę na patelni, przyprawiam (duzo papryki, czosnek granulowany, curry, sól, pieprz, trochę majeranku i bazylii)
- oddzielnie duszę cebulkę (1 małą albo pół dużej)
- jak miesko się zrobi, dodaję rozrobiony przecier pomidorowy (szklanka albo więcej) + pokrojone pomidory z puszki. o takie:

- potem do tego dodaję warzywa: paprykę, cebulkę, kukurydzę, czerwoną fasolkę, może być też trochę ananasa...
- a! jeszze taki maly trik: do sosu mozna dodać troszkę wody z ogórków kiszonych - jest wtedy pyszniejszy
- pozwalam sosowi się zagotować... sprawdzam w tym czasie, czy jest dobrze doprawiony, ew. doprawiam...
- gotuję makaron (można tez ryż, ale to juz nie bedzie spaghetti),
- nakładam wszystko, a na gotowe gorące porcje kladę żołty ser (może być starkowany, albo w plasterkach)
smacznego
- Dołączył: 2010-01-17
- Miasto: Sopot
- Liczba postów: 233
16 lutego 2011, 15:34
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
16 lutego 2011, 15:36
smażę mięsko na patelni, z szynki ( 6% tłuszczu), dodaję przyprawy:
papryka czerwona, ostra, pieprz, sól
potem zalewam zmiksowanymi pomidorami z puszki, dodaję starty czosnek - ja lubię dużo
później garść świerzej bazylii posiekanej tuż przed podaniem.
doprawiam ewentualnie papryką, pieprzem i solą
- Dołączył: 2011-01-05
- Miasto: Fc
- Liczba postów: 6053
16 lutego 2011, 15:36
tak wiec:
dam Ci 2 przepisy..jedn na szybko drugi (ten jak sie powinno robic naprawde) troche bardziej czasochlonny..
wiec:
1.
2 zabki czosnku
1 cebula
mieso mielone (ilosc zlezy od tego czy wolisz duzo czy malo miesa)
przecier pomidorowy
sol
oregano
pieprz
oliwa z oliwek
ser parmezan
makaron spaghetti
podsmazyc cebulke i czosnek na oliwie z oliwek, dodac mieso milelone..dusic wszystko na odrobinie wody...przyprawic,dodac przecier pomidorowy i wody..gotowac sos na niskim ogniu przez jakies 20 min..Ugotowac makaron (ale nie rozgotowac) wymieszac z sosem i trzymac na ogniu przez jakies 5 min...polozyc a talerze i posypac serem parmezanem
2.
marchewka
pietruszka
cebula
czosnek
oliwa z oliwek
przecier pomidorowy
makaron spaghetti
mieso mielone
sol
pieprz
parmezan
Marchewke i pietruszke pokroic w bardzo ale to bardzo droba kostke,wymieszac z pokroiona wczesniej cebulka i czosnkiem..podsmazyc na oliwie z oliwek..dodac mieso..dusic troche przyprawic sola pieprzem i oregano..dodac przecier pomidorowy i troche wody...Przykryc i gotowc na wolnym ogniu przez jakies 2 godz..od czasu do czasu mieszajac i dodawajac wody (jak sos bedzie robil sie zbyt gesty).dodac ugotowan wczesniej makaron, wymieszac i trzymac na wolnym ogniu przez jakies5 min. polozyc na talerze i posypac startym parmezanem.
SMACZNEGO!!!!!!
ps.Dziwne to jest ale ten sos ktory my zazwyczaj jemy z makaronem spaghetti, Wlosi zazwyczaj jedza z makaronem tagliatelle!!Ale u nas tak jakos sie utarlo wiec tak sie je..
pozdrawiam
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Nyc
- Liczba postów: 921
16 lutego 2011, 16:28
Vodka Spaghetti Sauce ![]()
oliwa z oliwek
cebula 1 duża
czosnek 2-3 posiekane ząbki
1-2 puszki pomidorów
świeża bazylia
sól, pieprz, cukier, oregano
starty parmezan
ew. posiekana pietruszka
1/2 szklanki wódki
opcjonalnie 1 - 2 czerwone papryczki chili bez nasionek
śmietana / jogurt
Makaron spaghetti lub tagliatelle
Gotujemy:
1. Na głębszej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulkę - musi się zeszklić.
2. Dodajemy pieprz, wrzucamy czosnek, aby się przyrumienił.
3. Zmniejszamy ogień. Dodajemy wódkę, redukujemy i dorzucamy pomidory, papryczki jeśli lubimy ostre i oregano.
4. Przyprawiamy solą i odrobiną cukru. - mieszamy
5. Dodajemy śmietanę lub jogurt. Ewentualnie pieprzymy.
6. Ugotowany makaron - odcedzony na 2 min przed końcem podanym na opakowaniu wrzucamy do naszego sosu i mieszamy. Dodajemy parmezan i świeżą bazylię.
Wcinamy!
Można zrobić wersje mięsną z pancettą (rodzaj suszonego boczku) albo mięsem mielonym (aby było dietetycznie wybierzmy mięso indycze)