Temat: Mleczko kokosowe - przepisy wege poszukiwane!!!

Dziewczyny i chłopaki

Poszukuję jakiegoś sprawdzonego przepisu WEGE z mleczkiem kokosowym. Wczoraj otworzyłam puszkę i nie chcę wyrzucać, żeby się nie zmarnowało. Wiem wiem, w internecie tego pelno, oczywiście szukam czegoś fajnego. Ale liczę na Was, że macie jakies w zanadrzu sprawdzone przepisy. Co z polecenia to z polecenia przecież :)

Mogą być drinki, ciasta, desery, dania obiadowe. Obojętne, byle było bez mięsa.

Z góry dziękować
Wiem, ze jak pijesz kawę to możesz dolać tego mleczka bo w tedy kawa jest przepyszna ;)

Kokosowy ryż z bananami



Składniki

  • 25 dag ryżu
  • 1 i 1/4 l mleka
  • szklanka mleczka kokosowego
  • torebka cukru waniliowego
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • szczypta soli

Mleko, mleczko kokosowe, cukier waniliowy i sól zagotować. Wsypać ryż, gotować 35 minut.

Banany obrać, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.

Masło stopić w rondelku, wsypać cukier, lekko stopić. Włożyć banany, wlać pozostały sok z cytryny, delikatnie wymieszać. Podgrzewać kilka minut, aż skarmelizują.

Ryż zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać, chwilę podgrzać. Rozłożyć na talerze, udekorować bananami.


Kokosowa kawa


SKŁADNIKI:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( ja używam Nescafe classic )
  • ½ filiżanki gorącej przegotowanej wody
  • ½ filiżanki skondensowanego nie słodzonego mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych
  • cukier do posłodzenia ( ja użyłam brązowy )


PRZYGOTOWANIE:

Kawę zalać gorącą przegotowaną wodą .Dolać mleczko kokosowe .Wsypać wiórki kokosowe , osłodzić do smaku , zamieszać . Doskonale smakuje w towarzystwie słabego likieru kokosowego ( jak ktoś woli to może kieliszek likieru wlać do kawy )


Słodkie sajgonki


SKŁADNIKI:
  • 30 dag białego sera
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 165 ml deserowego mleczka kokosowego
  • 2 szklanki namoczonego w gorącej wodzie makaronu ryżowego nitki
  • opakowanie papieru ryżowego (12 sztuk)
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ryżowy przygotować według przepisu. Nie gotować tylko wrzucić do wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem 3 minuty. Następnie odcedzić. Biały ser rozgnieść widelcem wymieszać z cukrem i 8 łyżkami wiórków kokosowych. Do masy serowej dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Papier ryżowy zmoczyć w letniej wodzie, nałożyć na niego masę serową i zawijać w ruloniki tak jak na opakowaniu. Olej rozgrzać na głębokiej patelni i krótko smażyć sajgonki. Usmażone sajgonki przełożyć na talerz, polać mleczkiem kokosowym i posypać wiórkami. 




Ooo nigdy w życiu nie robiłam sajgonek, a taki makaron co przepisie posiadam.

Dziękuję za propozycje :)

BUDYŃ KOKOSOWY


składniki:
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 3 szkl mleka kokosowego
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych

W rondlu wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem i ciągle mieszając, wlewać mleko kokosowe. Postawić na ogniu i wciąż mieszając, zagotować. Masa powinna być jednolicie gęsta. Rozlać do miseczek i posypać wiórkami kokosowymi.



Wegetarianskie curry http://kuchniaww.blogspot.com/2010/01/curry-z-mlekiem-kokosowym-tofu-i.html

A najprostszy deser zrobiłam wczoraj. Galaretkę owocową pokroić w kosteczkę (najlepiej bez curku ale nigdzie nie mogłam takiej zostać więc zrobiłam zwykłą). Mleko kokosowe zagrzać i wsypać żelatynę (w ilości jak napisane na opakowaniu i całkowicie ją rozpuścić w mleku) pozostawić do ostudzenia i zalać galaretkę. Powstaje słodki "salceson" :)
Ten ostatni przepis odpada ze względu na żelatynę, skuszę się pewnie na curry plus deserek :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.